Hitta ett fågeläventyr nära dig

Här finns aktiviteter från hela landet. För att lättare hitta ditt område kan du klicka på länkarna här så kommer du direkt till rätt landsdel.
Götaland
Svealand
Norrland

Mer information om utflykterna samt föreningarnas fullständiga program finner du på respektive förenings hemsida – och länkar dit hittar du här.
 
Pilfinkar och grönfinkar trängs runt matbordet.                                                Foto: Erik F. Nordberg
Vinterfåglar 
Under vintrarna glesnar fågelleden, många arter har lämnat landet för sydligare breddgrader. Samtidigt är det under januari månad flera av landets lokala fågelföreningar som arrangerar så kallade artrace, tävlingar där det gäller att se så många fågelarter som möjligt. Detta är ett sätt att skapa intresse (och spänning) för fågelskådning även under den "artfattiga" perioden. Titta efter om du hittar ett artrece där du bor!
Under januaris sista helg anordnas sedan traditionsenligt (sedan 2006) aktiviteten Vinterfåglar in på knuten, som går ut på att rapportera till SOF BirdLife hur många fåglar av olika arter man ser på sin fågelmatning. De senaste åren har omkring 20 000 rapporter kommit in varje år! Här hittar du mer information om Vinterfåglar in på knuten.

Fågeläventyr i Götaland


 
Lördag 6 januari
 
Nordöstra Skåne
Örnräkning
Nästan en vecka in på det nya året och som vanligt är det nu dags att räkna hur många örnar, som finns i vårt område mitt i vintern. Vid räkningen 2017 noterades drygt 80 och 2016 ca 60 havsörnar! Vad månde bliva 2018? Nils Waldemarsson är som vanligt spindeln i nätet i den här inventeringen och tar emot uppgifter från de många örnräknare, som är ute den här dagen. Är du också intresserad att vara med? Kontakta Nils så ordnar han detta. Kontaktperson: Nils Waldemarsson, 0456-281 22 eller nils.waldemarsson@swipnet.se
 
Halmstad
Artrally
Alla är välkomna – är du ensam blir du lottad in i ett lag.
Har du inte varit med innan är detta helt säkert det snabbaste sättet att få se många intressanta fågellokaler på en och samma dag. Vi tävlar lagvis (3–5 personer/lag) under dagen och samlas på kvällen på Lizzies Café för soppa och artgenomgång under avslappnade former. Själva ”tävlingen” startar 07:00 på parkeringsplatsen vid Lizzies Café och avslutas där 17:00. 
Denna mycket sociala variant av fågelskådning, där det gäller att se så många arter som möjligt under dagen, passar både nybörjare och hängivna skådare. Frågan är om vi kommer upp i 100 arter tillsammans i år? 
Max två personer får anmäla sig till samma lag och övriga deltagare kommer att lottas.
Anmälan till Christopher Gullander tel. 073-958 50 79, eller e-post: christopher_gullander@hotmail.com
 
Göteborg
Göteborgs vinterrunda
Som traditionen bjuder ”gör” vi Göteborgstrakten på trettondag jul. Vart vi åker beror dels på väderläget dels på vad som setts de senaste dagarna. Det kan bli hamnen, Säveåns mynning, Torslandaviken eller någon annan för dagen intressant plats. Samåkning i bilar med avresa 08.30. Exkursionen avslutas senast vid 15-tiden.
Ledare: Uno Unger. Pris: 50 - 100 kr. Anmälan: Senast 29/12.
Kontakt (ej anmälan): Gunilla Jarfelt (070-515 52 85).
Anmälan ska alltid ske via e-post till resor@gof.nu, även om resan har anmälningsavgift.
 
 
Söndag 7 januari
 
Göteborg
Fåglar i österled: Rumänien
Under fyra veckor 2015 reste GOF-medlemmen och fågelfotografen Elvor Ohlin tillsammans med sin man Janne runt i Rumänien. De besökte det fågelrika Donaudeltat, Europas näst största deltaområde, och Transsylvanien med sitt ålderdomliga odlingslandskap och artrika skogar. Kanske får vi också se bilder från Ungern och Bulgarien, som de besökte 2016 resp 2017.
Plats: Naturhistoriska museet. Tid:18.30.
 
Varberg
Hur många arter kan vi hitta?
Dags att starta upp årslistan för 2018 på allvar! Väder och senaste nytt om observerade fåglar avgör vart vi åker. Vi träffas på naturums parkering klockan 09:00 vid Getterövägen för samåkning. Ta gärna med fika.
Kontakt: Per Ola Svensson 070-638 63 50.
 
Falkenberg
Artrally
Hur många fågelarter går det att se i Falkenbergs kommun en vinterdag? Var med i FOF:s traditionella rally där vi ”tävlar” i lag. Alla kan vara med. Har du ingen att tävla med, kontakta Ulf. Efter målgång går vi igenom resultatet i IOGT-lokalen. 
Samlingsplats:  Torggatan utanför IOGT-huset klockan 08:00, målgång samma plats klockan 16:00. OBS! Viktigt att hålla tiderna. Ansvarig:  Ulf Löfås 070-654 23 00.
 
 
Tisdag 9 januari
 
Linköping
Vallaskogen och Valla villasamhälle
Vi vandrar i Vallaskogen och villaområdet intill och letar mesar, duvor mm. Våra vinterfåglar har så smått börjat sin vårsång, en och annan långflyttare kan ha dröjt sig kvar och turkduvan brukar kunna ses och höras. Samling 9.00.
Kontaktpersoner: Gunilla Wetterling 070 788 12 26 gunilla.wetterling@gmail.com eller Ingemar Ander 076 776 26 68 ingemar.ander@comhem.se
 
 
Onsdag 10 januari
 
Västblekinge
Innemöte: Frågesport om fåglar.
Munkagården kl 19.00. En lekfull och lärorik frågetävling om fåglar. Med en detaljerad genomgång lär vi oss lite mer om fåglarna och deras värld. Fråge- och lekledare Ulf Oscarsson.

 
Lördag 13 januari
 
Nordöstra Skåne
Gåsräkning
Hur mycket vinter har vi så här dags? Hur påverkar det aktuella väderleksläget gässen, som valt att övervintra i vår del av Sverige? Efter förmiddagens insatser av klubbens gåsräknare vet vi svaret. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45, 070-602 30 45.
 
Aneby
Vinterresa 13-14 januari
En nygammal tradition där vi åker iväg på en tvådagars årskryssar-resa. Det troliga blir väl söderut med en övernattning på något skånskt vandrarhem. Lite förberedelser behövs så vi måste ha in anmälan senast 9/1 till Peter Hörenius 070-230 41 98.
 
Kalmar
Exkursion till Östra Öland
Vi börjar det nya exkursiosåret i Bläsinge hamn och besöker även några andra intressanta lokaler på östra sidan. Hemkomst kl 13-14. Anmälan senast 11 januari till Åke 0480 252 26 eller Jan 0702 479 511. Vi samlas på Lars Kagg skolans (före detta Sjöbefälsskolan) parkering före avfärd 08.00.
 
Skövde
Kungsörnssafari
Lördagen den 13 januari 2018. Vi samlas och samåker från klubblokalen Norra Bergvägen 21 kl. 09:00 för vidare transport till någon fin lokal där vi hoppas på många örnar.
 
 
Söndag 14 januari
 
Nordöstra Skåne
Vinterns östkustfåglar
Dags för ännu ett traditionellt inslag i klubbens verksamhet sedan en del år. Tillsammans med två av klubbens styrelseledamöter, Linda Niklasson och Ulrika Tollgren tar vi en förmiddagstur längs en del av en (kanske) vintrig skånsk ostkust. Vi samlas kl. 09.00 på parkeringen i Äspet, Åhus – med möjligheter till samåkning från parkeringen vid naturum Vattenriket senast kl. 08.30. Under förmiddagen letar vi efter de vinterfåglar som kan finnas här – där vattenpiplärka, som vi inte sett till under de senaste vintrarna, självfallet är en önskeart. Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45, 070-602 30 45.
 
Lundabygden
Exkursion till Lunds Reningsvek
Samling 09:00. Samling för samåkning Naturvetarvägen 2, strax väster om Biologihuset i Lund.
 
Markaryd
Vinterfågelrally
Vi hoppas på fler deltagande lag till vårt femte Vinterfågelrally i hemmamarker. Ett lag består av 2–4 deltagare. Två personer får anmäla sig till samma lag, övriga lottas in i ett lag. Denna mycket sociala variant av fågelskådning, där det gäller att se så många arter som möjligt under dagen i Markaryds kommun, passar både nybörjare och hängivna skådare. Det är också ett bra tillfälle att komplettera årslistan. För att en art ska räknas måste fler än hälften i laget ha sett eller hört den. Rallyt börjar kl. 08.00 och avslutas kl. 13.30 med artgenomgång och där vi också har möjligheter att äta något tillsammans till självkostnadspris. Samlingsplats för artgenomgång meddelas i samband med anmälan. Anmälan till Lars-Erik Andréasson, 0705-19 59 15 senast fredag 12 januari.
 
Oskarshamn
Stångehamn/Ernemar/Fredriksberg
Vädret och fåglarna får styra vart vi åker. Vi spanar av kusten för att eventuellt se någon skärsnäppa, snatterand, salskrake eller havsörn. Det kanske rentav finns stare och sånglärka eller så hittar vi bo- och bergfink på Fredriksberg. Samling: IK-grillen 09.00, tillbaka ca 12.00. Ledare: Johan Eriksson 070 542 81 66 och Jan Brenander 0491-816 79.
 
Bohuslän
Besök hos Fågelcentralen
Vi börjar med att lyssna på ett föredrag om hur de har räddat pilgrimsfalken, hur Fågelcentralen arbetar idag, hotbilder och vanliga skador på fåglarna, förändringar. Vi går en rundvandring igenom anläggningen med rehabiliteringsburar, akutmottagningen för att se vad för fåglar som finns inne för rehabilitering just nu. Förra gången fick vi se fem kattugglor, havssula, sillgrissla, bivråk, duvhök, brun kärrhök, pilgrimsfalk m.m. Kostnad 50:- som går oavkortat till Fågelcentralen. Almanacka för 2018 finns att köpa på plats och även fågelmat och holkar.  Samling kl 10:00 på plats eller så kan samåkning ske från Uddevalla. Vi fikar på plats med en medhavd fika och vi beräknas vara klara ca kl 12:00. Anmälan senast 12/1 till Sussie Carlström 073-690 41 60.
 
Nybro/Emmaboda
Strömstarederby
Klassisk start på klubbens exkursionsår. Torgny Berntsson (070-53 50 864) tar emot anmälningar och delar upp lokalerna i Emmaboda. Ulf Edberg (0481-159 23) tar emot anmälningar och delar upp lokalerna i Nybro. Anmälan senast 12/1.
 
Varberg
Fågelquiz –  Sveriges fåglar
I naturum Getteröns eget fågelquiz har du chansen att utmana dig själv och dina vänner i allehanda frågor om fåglar. Det blir både bildfrågor och allmänna frågor om fåglar på olika nivåer. Tävla i lag på 3–5 personer. Vinn fina priser bl.a. presentkort i butiken och kaféet. Quizmaster för dagen är fågelskådaren Christopher Gullander. Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquiz. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med naturum Getterön.
 
Norrköping
Vinterfågelräkning vid strömmen
Föreningen genomför denna söndag sin årliga inventering av övervintrande vattenbundna fåglar längs Motala ström. Vi räknar fåglar från Glan till utloppet i Lindö. Samling vid Saltängsbron kl 8.00. Ansvarig: Ulf Larsson 0706-68 44 55.
 
 
Måndag 15 januari
 
Göteborg
En guidad tur till Artportalen
Artportalen, som drivs av ArtDatabanken, är ett system för att lagra fågelobservationer till glädje för fågelskådare och till nytta för fågelforskning och fågelskydd. Systemet är mycket avancerat och kräver därför en hel del kunskap, både för att mata in och hämta data korrekt och ett optimalt sätt. Per Undeland guidar oss i Artportalens alla möjligheter, hur vi söker fynd, hittar i listorna och lägger upp ett eget konto. Plats: Villa Ekliden, Södra Dragspelsgatan 32, Västra Frölunda. Tid: 19.00.

 
Tisdag 16 januari
 
Falkenberg
Fåglar och fjärilar med Ekmarks
Tommy och Ilona har varit i Batumi i Georgien, som ligger vid Svarta havskusten och skådat det magnifika rovfågelsträcket. Dessutom får vi se bilder på fåglar och fjärilar från Grekland. Plats:  IOGT-huset.Tid:  18:30.Ansvarig:  Karin Svensson. 070-23 55 710 och Maria Sjöwall 070-55 08 143.
 
Linköping
Tinnerö
Vi följer året i Tinnerö eklandskap även 2018. Ingemar Ander guidar. Samling 9.00. Kontaktpersoner: Gunilla Wetterling 070 788 12 26 gunilla.wetterling@gmail.com eller Ingemar Ander 076 776 26 68 ingemar.ander@comhem.se

 
Lördag 20 januari
 
Nordöstra Skåne
Årets första Linnérunda! 
Är bara det rådande väderläget på vår sida, tar vi en tur längs Linnérundan för att få lite vinterkänsla! Vi samlas vid parkeringen naturum kl. 10.00 och följer under några timmar med Evert Valfridsson ut på årets första tur (nr 249 sedan starten) i detta tätortsnära område i Kristianstads Vattenrike – med inte minst havsörnar på önskelistan bland dagens vinterfåglar! Kom ihåg kikaren och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet Sydost, Naturskyddsföreningen i Kristianstad och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45, 070-602 30 45.
 
Falkenberg
Rovfåglar i Faurås
Från Nicklassons tomt har man en fantastisk utsikt över Ätrans dalgång. Där rör sig mycket fåglar året om så vi hoppas på örnar, gäss och annat som man kan se under vintermånaderna. Om du inte kan ta dig med bil till platsen eller om du inte hittar dit, kontakta ansvarig. Plats:  Faurås Bergen 206. Tid: 10:00.
Ansvarig: Marita Nicklasson 070-69 84 672 och Lars-Inge Nicklasson 070-37 05 118.
 
Dalsland
Artrally och midvinterinventering 2018
Lördag den 20 jan, reservdag söndag den 21 jan. Traditionellt över hela Dalsland, där minst två skådare i varje lag ställer upp. Mer info kommer på ”Dalslandsskådarn”.

 
Söndag 21 januari
 
Kullabygden
Vinterfågelvandring
Vi tittar till fåglarna i området kring Åvarp och Bjuvs reningsverk. Ta med fika om du vill. Samling: Bjuvs vattentorn 9.00. Ledare: Lars Karlsson, rostsparv46(a)gmail.com, tfn 070-373 74 65.
 
Nordöstra Skåne
Örndag i Tosteberga
För 14:e gången bjuder klubben in till örndag i Tosteberga! Vi hoppas på bra väderförhållanden och många bevingade vintergäster i vår del av landet och att några timmar på hamnplanen här ger tillfällen till många härliga örnupplevelser! Mellan kl. 09 och 13 är vi som vanligt på plats och delar med oss av utrymme i våra tubkikare.Vi får lyssna till senaste nytt på örnfronten: bland annat genom klubbens ordförande Nils Waldemarsson som redogör för resultatet av senaste örnräkningen - något som klubben sedan väldigt många år genomför i början av januari. Byalaget står för lekamlig utspisning och säljer grillad korv och kaffe till besökarna.
Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45, 070-602 30 45.
 
Lidköping
Exkursion – vinterfåglar
Samling vid Studiefrämjandet klockan 09.00. Kontaktperson:
Per Olof Strandroth, telefon 0510-202 53.
 
Malmö
Spillepeng sjöfågel, vinterfåglar Korta promenader. Samling 09.00 vid P-platsen vid Själlandstorg i Malmö (vid korsningen Roskildevägen/Margaretavägen). Vi samåker när det är möjligt.
Sven-Erik Svensson, 070-6656432, svenerik.svensson1949@gmail.com
 
Varberg
Föreläsning: Studenten på tundran
Harald Ris tillbringade sommaren 2017 i östra Sibirien för att leta efter Sveriges vanligaste fågel - lövsångaren. Där fick han vara med om häftiga naturupplevelser, oförglömliga fågelmöten och spännande möten med fågelforskare. Kom och lyssna till Haralds berättelser från tundran. Fri entré. Ingen föranmälan. I samarbete med naturum Getterön.
 
 
Onsdag 24 januari
 
Kalmar
Innekväll på Skälby, huvudbyggnaden. Bengt Antonsson berättar och visar bilder från en resa till Indien han gjorde i mars 2017. Föreningen bjuder på fika. Start 19.00.

 
Tisdag 23 januari
 
Linköping
Snöbryggan och Stångån
Snöbryggan ligger vid Nykvarn mitt emot Reningsverkets utlopp. Där brukar man kunna se kungsfiskare, forsärla och smådopping vintertid. Vi går också en promenad nedströms ån. Samling 9.00. Kontaktpersoner: Gunilla Wetterling 070 788 12 26 gunilla.wetterling@gmail.com eller Ingemar Ander 076 776 26 68 ingemar.ander@comhem.se
 
 
Torsdag 25 januari
 
Aneby
Årsmöte. 18:30 i nya klubblokalen Konserthusgatan 9d. Klubben håller sitt årsmöte med årsmötesförhandling med bildvisning. Klubben bjuder på fika.
 
 
Fredag 26 januari-måndag 29 januari
 
Vinterfåglar inpå knuten
”Vinterfåglar inpå knuten” är SOF/BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan mer än 10 år. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar ”deltog” över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta. 
Gå in på SOF:s hemsida www.birdlife.se så hittar du all information som behövs för att delta i årets störta fågelaktivitet!

 
Lördag 27 januari
 
Hultsfred
Samlas vi för att bygga fler häckningsflottar för skrattmås. Vi har tidigare byggt åtta stycken och tanken är att vi ska komplettera med fyra till. Allt för att hjälpa skrattmåsarna och även andra fåglar som änder och tärnor med platser att häcka på. Tid: Kl. 10.00. Plats: Termit på gamla H-husområdet. Vi samlas vid porten mitt emot Preem.
 
Norrköping
Vinterfåglar in på knuten
Sista helgen i januari (26-28 jan) genomförs SOF/BirdLife Sveriges årliga evenemang där vinterfåglar räknas vid fågelbord landet över. Denna helg uppmanas alla vara med och räkna fåglar på sina matningar. Mer info på www.birdlife.se. FiNk anordnar även en utflykt till den offentliga fågelmatningen vid djurkyrkogården i Folkparken under lördagen 27/1 10-12. Ansvariga: Malin Larsson 070-330 93 24 samt Jesper Villaume 0722-30 03 45.
 
 
Söndag 28 januari
 
Nordöstra Skåne
Vi startar fågelcirkeln!
Kl. 17.00 gör vi avspark för fågelcirkeln ”Fåglarna i din närhet” på Studiefrämjandet Sydost, V Storg. 51 H i Kristianstad. Tillsammans med ledaren Evert Valfridsson tittar vi närmare på vilka arter som vi kan uppleva omkring oss i vår del av landet. Vi tränar som vanligt på olika artkaraktärer, så vi vet vad det är som vi ser och hör. Liksom tidigare vänder sig cirkeln till både dig, som varit med ett tag, och till dig, som är nybörjare i fågelmarkerna. Vi träffas under ca 15 sammankomster – de flesta utomhus – fram till början av juni. Vi jobbar mycket med ”Fågelguiden”, som är den bok som alla bör ha. Deltagandet kostar 100:- och ni behöver vara medlem i fågelklubben.
Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45, 070-602 30 45.
 
Jönköping
Vintervandring
Vinterfågelvandring i stan. Samling: Liljeholmsp arken, Jönköping (Östra kyrkogården) 10.00. Ansvarig: Monica Engstrand 073-098 45 07.
 
Varberg
Vinterfåglar inpå knuten
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannar kvar här hela vintern. Många av dem söker sig till vårt fågelbord. Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening. I samband med vinterfågelräkningen ordnar naturum en vinterfågelguidning där vi tittat på fågelgästerna vid fågelbordet. 
Fri entré. Ingen föranmälan. I samarbete med naturum Getterön.

 
Måndag 29 januari
 
Emmaboda/Nybro
Alla medlemmar hälsas välkomna. Efter bildvisningen bjuder klubben på fika. Ikväll är det medlemmarna i Emmaboda som får ta med sig 20 bilder var från 2017 på en USB-sticka. Bildvisningen börjar vid 19.00 och vi håller till i Folkets hus i Emmaboda. Samåkning från Mekonomen på Fågelvägen i Nybro 18.15.
 
 
Tisdag 30 januari
 
Falkenberg
I kväll träffar vi Krister Andersson från Varberg som har gjort mer än 30 resor till södra Afrika. Han visar en del av sina bilder på fåglar, djur och natur och berättar om sina upplevelser. Plats:  IOGT-huset. Tid: 18:30. Ansvarig:  Marita Nicklasson 070-69 84 672 och Lars-Inge Nicklasson 070-37 05 118.
 
Linköping
Utflykt till Tinnerö. Samling 9.00. Ingemar Ander guidar.
Kontaktpersoner: Gunilla Wetterling 070 788 12 26 gunilla.wetterling@gmail.com eller Ingemar Ander 076 776 26 68 ingemar.ander@comhem.se
 
 
Onsdag 31 januari 
 
Tjustbygden
Artportalen
Kurs om rapportering i Artportalen 18.30-21.00 på Ludvigsborgsskolan i Västervik. Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-23 35 39.
 
Skövde
Månadsmöte i klubblokalen Norra bergvägen 21, 19:00.Vi träffas och samtalar kring fåglarna som setts den senaste månaden och fikar. Vi kommer även få ta del av en bildvisning, mer info kommer ut på hemsidan och Facebook närmare. Alla är välkomna.
 
 
 

Fågeläventyr i Svealand

 
 
Lördag 6 januari
 
Stockholm
Lördagsvandring vid Råstasjön – förmiddag
Råstasjön bjuder på olika biotoper som attraherar många olika sorters fåglar. Under tiden då isen ligger samsas gräsänder, sothönor, rörhönor, viggar, kanadagäss, storskrakar och knölsvanar i de isfria områdena. Djurgårdens gråhägrar övervintrar vid sjön – upp till 70 stycken är inte ovanligt att se. Vattenrallen brukar kunna matas fram när isen lägger sig och fågelmatningen bjuder på härliga närstudier. Bofink, rödhake och gärdsmygar är fler arter som övervintrar vid Råstasjön. Duvhök jagar regelbundet vid sjön. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut. Mer information och kartbeskrivning finns på föreningens hemsida, www.stof.nu. Vandringen anordnas i samarbete med Studiefrämjandet och pågår i två timmar.
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01 eller Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se.
Avgift: 60 kr/gång, barn under 16 år 20 kr/gång, som betalas på plats till ledaren eller swish 123 244 0295. Samling: Kl. 11.00 på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen. Ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför Tennishallen. Artracet 2018 - Ett race för alla!
 
Örebro
Artrace första lördagen efter nyår
Har du inte varit med förut? Nu är det dags! Anmäl dig och kompisen/kompisarna till den här aktiviteten. Ställ upp i den klassiska varianten eller i den nya snabbt växande ekologiska klassen där du bara utnyttjar miljövänliga färdmedel. Start 00:00 och målgång kl 16:00 på Gröna Grodan i Örebro, där vinnarna koras.
Anmäl ditt lag bestående av minst två personer till Håkan Persson med ett sms till 076-551 56 81. Har du ingen att tävla med? Kontakta Håkan så ordnar han plats i ett lag. Se här på hemsidan för ev. uppdatering av info.

 
Lördag 13 januari
 
Frövi
Endagsinventeringen. Start midnatt och återsamling klubblokalen 15:00. Ansvarig; Lennart Sandberg. Tel 070-603 1573.
 
Värmdö
Artrally
Vårt traditionella artrally, lagtävlingen om att försöka se så många arter som möjligt på Värmdös fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun). Start klockan 07.00 och avslut kl.16.00 vid målgången. Därefter äter vi middag tillsammans. Anmälan till Mats Nilsson: mattemobil@telia.com eller mobilnr: 070-888 84 98
 
Eskilstuna
Vinterrally i Eskilstuna kommun
Var med och upptäck årets första fåglar i Eskilstuna kommun. Vi utformar det som en liten tävling mellan de lag som anmält sig i förväg till Lennart E (minst 2 personer / lag). Man skådar var man vill i kommunen under lördagen från ottan om man så vill, och sedan samlas vi på Studiefrämjandet kl.14 för sammanställning, kaffe och prisutdelning.
Ansvarig: Lennart Eriksson tel. 070-260 54 34.
 
Västmanland/Västereås
Stockholmsexkursion
Vi fortsätter att starta året med en exkursion till Stockholmsområdet där vi besöker olika vinterlokaler. Precis som förra året åker vi tåg till Sundbyberg och besöker Lötsjön och Råstasjön för att sedan fortsätta med Tunnelbana in till Kungsträdgården som ligger ett stenkast från matningsflotten vid Stockholms ström.
Deltagarna betalar och löser sina egna biljetter för detta och mer information om priser och avgångar kommer att meddelas på hemsidan och på Facebook när vi har koll på tidtabellerna för vintern.
Anmälan: till Johan Karlsson på e-post elller tel: 070-6660727
Samling: Preliminärt 07:00 vid Västerås Centralstation. Svårighetsgrad: Nybörjarvänlig skådning. Fysisk krävande: Totalt c:a 8 km promenad uppdelat på flera etapper. Målarter: Övervintrande fåglar.

 
Söndag 14 januari
 
Mälaröarna
Vinterrally
För artonde året i rad arrangerar MOF det populära artrallyt i kommunen. Artrallyt blir förutom en spännande tävling en bra genomräkning av Ekerös vinterfåglar. Lagen/personerna anmäler sin medverkan till Urpo Könnömäki, tel. 070-2365664 senast lördag 13 januari. Start sker lördag kl. 07.00 vid kommunhusets parkering eller valfritt ställe. Tidpunkt för målgång och gemensam genomgång bestäms under dagen.
 
 
Onsdag 17 januari
 
Stockholm
Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Avgift: 60 kr/gång, barn under 16 år 20 kr/gång, som betalas på plats till ledaren eller swish 123 244 0295.
Samling: Kl. 11.00 på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen. Ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför Tennishallen.
 
Örebro
Besök på biologiska museet vid Karro
Närkes Ornitologiska Förening besöker det nyrenoverade biologiska museet på Karolinska gymnasiet, Olaigatan 25, Örebro onsdag den 17 januari. Det blir två visningar med start klockan 18.00 och klockan 19.00. Välj vilken som passar dig bäst. Museet stängs klockan 20.30. Välkommen!
Samlingarna innehåller en hel del fåglar som är vetenskapligt intressanta som en jungfrutrana från Askers socken, skjuten i maj 1857. En del exotiska fåglar från tidigt 1800-talet skänkta av Naturhistoriska Riksmuseet. Det flesta fåglarna från den svenska naturen är från 1800-talet bland annat skräntärnor från Björnen i Gästrikland som stoppades upp 1862. Enligt uppgifter så häckar det skräntärnor där än i dag. En fin praktejder i sällskap med vanliga ejdrar och andra sjöfåglar finns i en av montrarna. Det finns också en stor fågeläggsamling.

 
Torsdag 18 januari
 
Örebro
Hackspettarnas afton
Hackspettar kräver stora arealer lövrika skogar med en stor andel död ved, miljöer som också hyser många rödlistade arter. Där lever den vitryggiga hackspetten som kommer att presenteras av experten Kristoffer Stighäll från Naturskyddsföreningen. Torsdag 18 januari klockan 19.00 i Vasakyrkan, Vasagatan 6, Örebro.  Mycket varmt välkomna!
 
 
Lördag 20 januari
 
Nynäshamn/Oxelösund
Tärnans artrally 2018
Mer information kommer på hemsidan och på Line Band.
Ansvariga är Jan Gustafsson 070-321 60 45 och Susanne Stilling.
 
Västmanland
Artrally Västmanland
Vi kommer som vanligt att ha artrally för hela Västmanland i mitten-slutet av januari. En kul aktivitet på vintern för såväl nybörjare som mer erfarna fågelskådare. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt i det vintriga Västmanland.
Det finns två priser att tävla om: Korparna och Tofsmesen. Korparna tillfaller det lag som ser flest arter av alla lag i hela Västmanland. Tofsmesen är en handikapklass som tilldelas det lag som procentuellt sett ser flest arter i sin kommun beräknat på observerade arter i januari de senaste fem åren.
Efter tävlingen samlas alla lag på restaurang Westerqvarn mellan Kolbäck och Strömsholm för sammanställning av resultat och en gemensam middag. 
Nytt för i år är att alla bilåkande lag måste hålla koll på sin körsträcka för vid lika resultat vinner det lag som kört kortast sträcka. Lag som går, cyklar eller åker kollektiv behöver inte hålla koll på detta utan hamnar på 0 km. 
Givetvis rapporteras roliga arter på svalan även dagarna och veckorna innan rallyt och om någon upptäcker en raritet under rallyt så ska den larmas precis som vanligt.
Tävlingen pågår mellan 00.00 och 15.00.
Anmälan: Ulf Carlson 0703 745 979 eller epost till: vof.artrally@gmail.com
Samling: 16:30 på Westerqvarn efter avslutad tävling.
 
Angarn/Vallentuna
Fåglar inpå knuten
Lär känna dina matgäster vid fågelbordet. Angarngruppen berättar om vilka fågelarter som kan uppträda och vad du bör bjuda dem på. Lokal stora sammanträdesrummet 1 tr, Kulturhuset Vallentuna. 11.00 – 12.00. Inte bara för medlemmar. Fri entré. Angarngruppen med stöd av Vallentuna Kultur.
 
Hällefors
Artrace
Vi delar in oss i mindre grupper och skådar i hela kommunen (samla arter) till kl 15. Tävling i Västmanland. Samling Sävenforsvägen 3,  8.30. Ansvarig Gunde Persson tel 070- 642 84 91.
 
 
Fredag 26 januari – måndag 29 januari

Vinterfåglar inpå knuten
”Vinterfåglar inpå knuten” är SOF/BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan mer än 10 år. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar ”deltog” över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta. 
Gå in på SOF:s hemsida www.birdlife.se så hittar du all information som behövs för att delta i årets störta fågelaktivitet!
 
 
Örebro
Vinterfåglar Inpå Knuten
Fredag 26 januari – måndag 29 januari - Vinterfåglar inpå Knuten – årets stora fågelräkning vid våra fågelmatningar. Hela Sverige räknar fåglar. Räkna vid ditt fågelbord eller vid någon av kommunens fågelmatningar! 
NOF tjejer räknar fåglar vid Karlslund med samling kl 10.00 vid Kvarnstugan.Räkning sker även vid Erik Rosenbergstugan i Oset mellan kl 10.00 till 12.00. Vill du hjälpa till att räkna är det bara du dyker upp! Alltid varmt välkomna i vinterkylan!
Se mer info på vår hemsida, www. birdlife.se/nofnet eller vår facebooksida.
 
 
Lördag 27 januari
 
Angarn/Vallentuna
Örnkollen!
Exkursion väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart är övervintrade kungsörnar. Vi samlas 07.30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken och möter vår lokala guide Dan Henriksson. Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilvéus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric snabela ilveus.se
 
Strängnäs
Vinterfåglar i Strängnäs
En rundtur i Strängnäs kommun för att se vad som finns i våra marker vintertid. En bra dag kan vi se bl a stenknäck, fjällvråk, strömstare, sångsvan, varfågel, sidensvans, havsörn, storskrake, havstrut, dubbeltrast och kattuggla. Har vi tur kan även kungsörn räknas in i listan.
Plats: Ugglans träd, Nabbviken. Tid: Kl. 0800 - ca kl 1300 Svårighetsgrad: Lätt.
Ansvarig: Yngve Meijer 070-626 26 93.

 
Söndag 28 januari
 
Arboga
Stadsfågelräkning
Genomförs kl 10.00-12.00 på 12 delområden i Arboga enl. fastställd plan. Ansvarig: Ulf Eriksson 073-399 70 60
 
Nynäshamn
Vinterutflykt till Lisö eller Alhagen
Närmare info och anmälan till Victoria B tfn 070-839-42 72  eller e-post: v.bazjukina(at)gmail.com
Tid: kl 10:00.
 
Köping/Skinnskatteberg/Kungsör
Stadskamp, Stadsfågelräkning i Köping
Kampen (Räkningen) pågår 10.00 – 12.00. Vi samlas efteråt på Sjömans konditori vid Stora Torget och jämför sedan resultat med Arboga fågelklubb som kör samma tid. HOF kraftsamlar i Köping.
Samling Tunadalsparkeringen 9.45. Ansvarig: Mikke Brännström, 072 205 39 36.
 
Järvafältet
Söndagsvandring
JOK fortsätter att i samarbete med SNF Sollentuna anordna söndagsvandringar och detta som vanligt med Bengt Sundberg som ledare. Fågelvandringarna sker i lugnt tempo och lämpar sig mycket väl för alla med ett nyvaknat fågelintresse. Samling vid Naturskolan, Väsby gård kl 09:00.
 
 
 
 
 
 

Fågeläventyr i NorrlandLördagen den 6 januari 
 
Gävle
Exkursion till Iggön
Enligt tradition börjar vi året med en exkursion till Iggön. Det vintriga havet bjuder förhoppningsvis på en del förbiflygande lom, alkor och doppingar. Förbered ryggsäcken för den 2,2 km långa promenaden till platsen för dagens skådning. Matsäck och varma kläder är ett måste. Samling: kl 08:00 vid Konserthuset Ledare: Sven H Jansson och Esbjörn Nordlund 070-397 25 71.

 
Måndag 15 januari
 
Luleå
Arktiska upplevelse
Thomas Öberg - Arktiska upplevelser. Vi följer upp förra vinterns uppskattade och välbesökta tillfälle då Thomas berättade om fågel-upplevelser på Antarktis. Denna gång vänder vi blickar norrut, med strandhugg på Svalbard och Grönland. Thomas Öberg är en välbekant radioröst med naturreportage från när och fjärran. Tid och plats: Kl 19:00, Vetenskapens Hus, Luleå. Kontakt: Jan-Olov Johansson, 070-619 22 31.

 
Onsdag 17 januari 
 
Örnsköldsvik
Bildvisning
Fåglar och natur i Franska Guyana. Thomas Birkö visar bilder och berättar om natur och fåglar i Franska Guyana. Studiefrämjandet, Apoteksgränd 3. Örnsköldsvik, kl 19.00.

 
Lördag 20 januari
 
Ångermanland
Ångermanländskt artrace
Lagtävling i att se så många fågelarter som möjligt under dagen. Ett lag består av två eller flera deltagare, lagen räknar alla fågelarter de observerat mellan kl 08:00 och 15:00. För att en art ska räknas ska samtliga deltagare i laget ha sett eller hört den, dock ej nödvändigtvis samma individ. Alla i laget ska färdas i samma bil eller promenera/skida tillsammans. Lagen väljer själva var i landskapet de skådar. Arter som får räknas är sådana som är spontant förekommande i Ångermanland, dvs fasan och rapphöna räknas ej. Efter dagens skådande, vid femtiden, träffas de som vill för genomgång av dagen. Plats och lokal meddelas senare! Anmäl namnet på laget och lagledare med kontaktuppgifter, telefon och mail, och hur många som kommer till artgenomgången på kvällen, gärna före 20/1. Resultatet över vilka arter och var laget skådat, samt körsträcka redovisas så snart som möjligt per mejl efter målgång eller muntligen vid redovisningen på kvällen. Anmälan och resultat till Torbjörn Johansson 070-548 63 38, e-mail: torbjorn.jarved@gmail.com

 
Lördag 27 januari
 
Söderhamn
SFK Bird Race
Denna prestigefyllda tävling har redan blivit en omtyckt tradition. Lag om 2-4 personer tävlar om vilka som hittar flest arter under dagen (som ju inte är så lång denna tid på året). Vi avslutar sedan med gemensam förtäring. 
Mer information om regler och anmälan kommer att finnas på hemsidan www.silvertarna.se. Håll utkik och anmäl ett lag!
 
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)

Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44445
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR