Hitta ett fågeläventyr nära dig

Här finns aktiviteter från hela landet. För att lättare hitta ditt område kan du klicka på länkarna här så kommer du direkt till rätt landsdel.
Götaland
Svealand
Norrland

Mer information om utflykterna samt föreningarnas fullständiga program finner du på respektive förenings hemsida – och länkar dit hittar du här.
 
Pilfinkar och grönfinkar trängs runt matbordet.                                                Foto: Erik F. Nordberg
Vinterfåglar 
Under vintrarna glesnar fågelleden, många arter har lämnat landet för sydligare breddgrader. Samtidigt är det under januari månad flera av landets lokala fågelföreningar som arrangerar så kallade artrace, tävlingar där det gäller att se så många fågelarter som möjligt. Detta är ett sätt att skapa intresse (och spänning) för fågelskådning även under den "artfattiga" perioden. Titta efter om du hittar ett artrece där du bor!

Fågeläventyr i Götaland

Torsdag 15 februari
 
Varberg
Skogsskydd i praktiken.
Hur går det till när ett område skyddas för sina naturvärden? Lars-Åke Flodin, välkänd skådare och handläggare på länsstyrelsen, berättar om arbetet med att bilda naturreservat för att skydda skogsmiljöer. Vi får veta mer om hur områden väljs ut och vilka kriterier som är viktiga. Vi träffas 18.00 i VOF-huset. Fika finns att köpa för en tjuga.
 
 
 
Lördag 17 februari
 
Kristianstad
Gåsräkning
Efter dagens insatser av fågelklubbens 13 ”gåskarlar/-damer” vet vi det aktuella läget på gåsfronten i nordöstra Skåne. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45.
 
Bohuslän
Spelflyktsinventering av örn.
Denna lördag letar vi upp några höga höjder i norra Bohuslän där vi har god sikt ifrån och spanar efter örnar. Ingen förkunskap kärvs, utan bara viljan att leta upp ”stora” fåglar och så hjälps vi åt att artbestämma dem. Blir vi många personer delar vi upp oss till fler höjder och har telefonkontakt emellan. Inställt vid för dålig väderlek. Mer information om mötesplats m.m. vid anmälan. Ta med varma kläder och fika för en heldag. Anmälan senast 14/2 till Håkan Elg 070-269 57 25.
 
 
 
Söndag 18 februari
 
Kullabygden
Vinterskådning
Vi skådar tillsammans på en intressant lokal i KOF-området. Tid och samling meddelas några dagar innan exkursionen. Ledare: Oskar Lindberg, lindberg_oskar(a)hotmail.com, tfn 070-630 83 07.
 
Kristianstad
Fåglarna längs Linnérundan
Samling kl. 10.00 parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert väntar på att ta oss med ut bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45.
 
Varberg
Lövsångaren och flyttningens genetik, föreläsning på naturum Getterön kl 13.00-14.00.
Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, förekommer med en sydlig och en nordlig underart i Sverige. Dessa är utseendemässigt och genetiskt mycket lika men har visat sig ha olika flyttvägar och övervintringsområden i Afrika. Tack vare nya molekylära metoder har Max Lundberg, forskare på Lunds universitet, och hans kollegor lyckats kartlägga lövsångarens arvsmassa och utforskat genetisk variation över artens omfattande utbredningsområde från västra Europa till östligaste Ryssland. Under föredraget berättar Max om de genetiska skillnaderna de hittar mellan sydliga och nordliga lövsångare, och hur dessa kan utöka vår förståelse om genetiken bakom fåglars flyttning.
Fri entré. Ingen föranmälan. I samarbete med naturum Getterön
 
Bohuslän
Vinterskådning vid Svälte Kile.
Vi går till fågeltornet och hoppas på att få se salskrake, bergand, sångsvan och andra vinterfåglar. Samling vid Rotans parkering kl 09:30. Inställt vid dåligt väder. Kontaktperson Berndt-Johan ”Zeb” Lindberg 070-348 57 89.


 
Tisdag 20 februari
 
Ringsjöbygden
Innemöte med Magnus Billqvist: Trollssländor
Magnus Billqvist ifrån Naturskyddsföreningen berättar om trollsländor. Han är mycket duktig på dessa varelser. Räddningstjänsten Hörby kl 19:00.
 
Emmaboda/Nybro
Sportlovsaktivitet.
Holkbygge i Johansfors skola 09.00-14.00 för alla lediga.
Ledare Torgny Berntsson, tel 0471-50 365, 070-535 08 64.


 
Torsdag 22 februari
 
Vetlanda
Holkspikning med tema "Tornseglareholkar" vid Parkförrådet i Upplanda, klockan 18.30. Kontaktperson Sussie Nielsen, tel: 070-323 02 16.
 
Halmstad
Alaskas fåglar – innemöte.
Henrik Ehrenberg visar bilder och berättar om en resa till Alaska. Tillsammans med honom besöker vi tundran vid Nome och Barrow, samt kustområdet utanför Seward. Det är alltid något extra att få se fåglarna på sin häckningsplats, i sin ”rätta” miljö. Det blir främst fåglar, men även lite annat. Café Strandgatan Tjugo 19:00. En mindre entréavgift på 30 kr tas ut. Fika och lotteri med fina vinster som vanligt.

 
 
Lördag 24 februari
 
Ringsjöbygden
Dörröds fälad. Samling Ica Kvantum Hörby 7:30.
 
Jönköping
Resa till Hornborgasjön.
Resa till Hornborgasjön innan tranorna anländer. Det har matats örn under flera år vid Trandansen, så vi kommer att göra ett försök att se dessa. Utöver örn kan vi utlova en rad med änder, gäss och om vintern inte är för kall så börjar vissa vårfåglar att anlända vid den här tiden. 
Samling: Var och när samling sker, får ni veta när ni anmäler er. 
Ansvarig: Lennart Broman Tel 070-635 91 12, mail: broman.l@hotmail.com
 
Markaryd
Ugglespaning.
Vi hoppas på en lagom kall och klar kväll med öronen på helspänn. Vi hoppas på sparvuggla, kattuggla, pärluggla och kanske rent av hök- och lappugglan dyker upp.Vi samlas vid klubblokalen 17:00. Ledare: Sven-Inge Andreasson, 0706-46 27 92. OBS! Kolla med Sven-Inge vid dåligt väder för en eventuell reservdag.
 
Varberg
Ugglekväll, exkursion.
Vi ger oss ut i mörkret för att se om vi kan höra några kattugglor. Arten är spridd i vår kommun och om det är gott om föda kan vi förvänta oss att höra flera ugglor ropa. Blir vi många deltagare så delar vi upp oss i olika grupper och besöker lite olika områden. Obligatorisk anmälan till Per Ola Svensson på telefon 070-638 63 50 senast den 20 februari då vi kan behöva ställa in med kort varsel om det blir dåligt väder (blåsigt eller regn).
Vi träffas på naturums parkering klockan 20.00 vid Getterövägen och lägger upp kvällens tur om inte annat meddelas när du anmäler dig. Medtag fika.
 
Linköping
Guidad fågelskådning, Stångån och Stångåmynningen, 9:30 till ca 12:00.
Vi samlas vid segelbåtshamnen i Linköping norr om motorvägen. Vi kollar vad som kan uppehålla sig på fälten och i ån, varefter vi promenerar mot åmynningen. Om Roxen är tillfrusen finns det helt säkert mycket fågel i vaken utanför mynningen. I buskar och vassar hittar vi en del småfågel. Med litet tur kommer vi att få se kungsfiskaren som patrullerar ån efter småfisk.
Medtag gärna fika. Ingen föranmälan krävs.
Ansvarig: Ingemar Ander, 076-776 26 68, ingemar.ander@comhem.se.
 

 
Söndag 25 februari
 
Kristianstad
Skräbeån.
Tillsammans med klubbens ordförande Nils Waldemarsson tar vi ännu en gång ett nappatag med årstidens fåglar längs Skräbeån. Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Vill du samåka från parkeringen vid naturum Vattenriket så åker vi senast kl. 08.30. Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla. Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45.

 
Kalmar
Exkursion till Ottenby.
Om vintern släppt sitt grepp så hoppas vi på att de första vårfåglarna har anlänt till Ölands södra udde. Vi samlas på Lars Kagg skolans (före detta Sjöbefälsskolan) parkering 07.00. Hemkomst kl 14-15. Anmälan senast 23 februari till Åke 0480-25 226 eller Jan mob 0702-479 511.
 
Norrköping
Fågelflyttning - en ny revolution har inträffat.
Thomas Alerstam, professor i Lund och en av landets ledande flyttfågelforskare, håller föredrag kl 15:00 (observera tiden!)  om de allra senaste rönen inom flyttfåglarnas fascinerande värld. Under kvällen lottas även ut en litografi av bröderna von Wright. Fika och bröd finns till försäljning. Ansvarig: Stig Lindvall 0706-39 96 60. Tid och plats: kl 19 i Hemgårdens lokaler, Saltängsgatan 7.
 
Varberg
Nattens tysta vingslag.
Föreläsning på naturum Getterön 13.00-14.00.
Kom och lyssna på naturfotografen Per Leijonströms berättelser om våra underbara svenska ugglor. Att fotografera ugglor ställer krav på både tålamod och en hel del annat. Att få fotografera och uppleva de olika uggleindividerna på nära håll i deras naturliga miljö är upplevelser som värderas högt och med ödmjukhet. Ugglor är kloka djur men också respektingivande. Fri entré. Ingen föranmälan. I samarbete med naturum Getterön.
 
Falköping
Hornborgaseminarium i Doppingen vid Naturum på Fågeludden söndagen den 25 februari klockan 10.00 – 15.00. Den nya byggnaden ”Doppingen” på Fågeludden har blivit ett riktigt inneställe. Porten till Hornborgasjön kan man säga. Presentation av verksamheten och resultaten från 2017. Fältstationen bjuder som vanligt på en bit mat. Det blir även ett intressant föredrag som denna gång har en lokal prägel. Petter Boman berättar om traktens fladdermusfauna. Med tanke på maten skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson 0515-72 60 42 om du vill vara med senast tre dagar innan.
 
Bohuslän
Det våras för fågelskådning på Bohusläns museum.
10:30 - 10:40 - Sussie Carlström och Jan Uddén hälsar välkomna och introducerar dagen.
10:45 - 11:30 - Bästa fågellokalerna och förändringar i fågellivet i Tanum & Strömstad kommun, av Göran Strömberg.
11:40 - 12:20 – 2 pass:
1.       Om toppskarven i Bohuslän, av Matti Åhlund.
2.       Sagostund för små och stora barn - Hur domherren fick sin röda färg och andra sagor om fåglar, Jan Uddén läser.
12:20 - 13:10 – Lunchpaus.
13:10 - 13:55 - Ny i skådarvärlden beskriver hur det känns att drabbas av ”PIPPI”, Sussie Carlström intervjuar Ing-Marie Nilsson.1
14:05 - 14:50 - Fågelobservationer från en paddock på Tjörn, av Kristoffer Nilsson.
14:50 - Jan Uddén och Sussie Carlström avslutar dagen med tävlingsresultaten och vinnarna i dagens tävlingar.
Kontaktperson Sussie Carlström 073-690 41 60.
 
Göteborg
Piplärkor i Halland.
Så här års är det inte så gott om fåglar i markerna, men det är faktiskt högsäsong för piplärkor på Hallandskusten. Förra året hade vi tur och såg både ängs-, skär- och vattenpiplärkor och vi upprepar därför exkursionen till bland annat Årnäshalvön och Getterön. Ciceron är också i år Reino Andersson som lär oss skilja arterna åt och berättar om sina studier av piplärkor i området. Vi samåker i egna bilar och åker från Operan 08.00. Ledare: Reino Andersson. Pris: Ca 200 kr.
Anmälan: Senast 20/2 till resor@gof.nu. Kontakt (ej anmälan): Anna Lena Ringarp 070-827 93 76.
 
 
 
Tisdag 27 februari
 
Klubbmöte
Bildvisning, Jörgen Hansson visar bilder från Madagaskar. Samling: Studiefrämjandet, Rosenbergsgatan 6, Jönköping kl 18.00. Ansvarig: Karin Enquist Tel 072-522 45 55.
Tjustbygden
Skådarträff.
Kvällens tema blir ugglelyssning. Vi lyssnar och går igenom var och när man bäst kan höra de olika arterna i vår kommun. Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-233 539. Tisdagen 27 februari kl 18.30-21.00 på Repslagargatan 5 i Studiefrämjandets lokal i Västervik.
 
 

Fågeläventyr i Svealand

Torsdag 15 februari
 
Närke
Vackra fågelbilder, fjärilar och natur av Torbjörn Arvidson.
I samband med att Närkes Ornitologiska Förening genomför sitt årsmöte visar naturfotograf Torbjörn Arvidson fågelbilder och naturupplevelser från det gångna året. Det blir fantastiska bilder på fåglar, fjärilar och natur.
Vid årsmötet kommer också priset som årets Gulsparv att delas ut.
Torsdag den 15 februari klockan 19.00 i Vasakyrkan, Vasagatan 6-8, Örebro!
Fri entré. Varmt välkomna!
 

 
Lördag 17 februari
 
Katrineholm/Vingåker
Anmälan till artrally senast 17 februari!
Vi upprepar förra årets roliga tävling i att räkna olika arter som vi kan se i våra kommuner. Bilda lag på 2-4 personer och anmäl detta till nedanstående. Anmälan senast 17 feb. Pågår 24 februari från 08.00 till 15.00. Genomgång vid Änglarnas Kök kl 15.00. Därefter förtäring. Ansvarig: Ronny Jansson, tel 076-794 77 90.
 
Strängnäs
Fågelmatningar i Strängnäs kommun.
Vi besöker bland annat Bågskyttebanan och Valnaren. Samlingsplats: Ugglans träd. Tid: 0900-1200. Svårighetsgrad: Medel. Ansvarig: Sven Blomqvist (tel. 070-533 62 77).
 
Västerås
Rovfågelutflykt.
Ytterligare en av våra omtyckta exkursioner, då vi åker runt och spanar efter övervintrande rovfåglar. En hel del rovfåglar flyttar från Sverige under vintern, men de som stannar blir oftast väldigt stationära. Dessa ska vi lägga fokus på och försöka hitta under en dagstur på slätter och skogarna runt Västerås.
Vi kommer sedan att avsluta dagen vid någon matning eller annan intressant observationsplats beroende på vad som observerats i närheten.
Anmälan: till Johan Karlsson mail: johan.karlsson.vof@gmail.com tel: 070-666 07 27.
Samling: 7:30 Vallby Friluftsmuseum.
Svårighetsgrad: Medelsvår skådning.
Fysisk krävande: Vi åker bil mellan olika observationsplatser och går kortare sträckor.


 
Söndag 18 februari
 
Mälaröarna
Stann- och strykfåglar.
Våra fågelmatningar gästas alltid av diverse vinterfåglar så här års. Vi besöker ordförandens matning. Detta är ett utmärkt tillfälle för nybörjaren att få en genomgång av vad som kan ses på en fågelmatning en dag i februari.
Ledare: Urpo Könnömäki, tel. 070-236 56 64.
Tid o plats: Söndag 09:00 hos Urpo Könnömäki på Nyponvägen 7, Älby Hage.


 
Onsdag 21 februari
 
Tunabygden
Fornbykväll Vår traditionella fågelkväll på Fornby folkhögskola kl. 18:30 för allmänheten. ”Hur går det för Dalarnas fåglar” är temat. Hur är läget för den sällsynta ortolansparven, den vitryggiga ackspetten eller vår vanliga gråsparv. Länsstyrelsen medverkar. Info. fika m.m.

 
 
Torsdag 22 februari
 
Nyköping/Oxelösund
Ugglekväll.
Huvudmålet är att få höra pärluggla, men vi hoppas även på andra ugglearter. Samling vid parkeringen mellan Restaurangskolan och Autoexperten utmed Spelhagsvägen, Nyköping för samåkning i egna bilar.
Ansvariga är Peter Lantz 070-559 31 53 och Mats Andersson 070-325 01 40.
Tid: 17:00 - ca 20:00


 
Lördag 24 februari
 
Katrineholm/Vingåker
Artrally.
Vi upprepar förra årets roliga tävling i att räkna olika arter som vi kan se i våra kommuner. Bilda lag på 2-4 personer och anmäl detta till nedanstående. Anmälan senast 17 feb. Pågår från 08.00 till 15.00. Genomgång vid Änglarnas Kök kl 15.00. Därefter förtäring.
Ansvarig: Ronny Jansson, tel 076-794 77 90.
 
Hedströmsdalen/Köping
Fotografera fågel.
Är du nyfiken på fågelfotografering, eller håller redan på och vill utvecklas? Kanske har du tips du kan/vill delge? Alla är välkomna oavsett nivå, även du som inte fotograferar utan bara är nyfiken. Avresa från Tunadalsparkeringen 09.30 mot Ekeby våtmark i Eskilstuna.
Ansvariga: Daniel Brehmer, 070-324 26 17 och Lillebror Hammarström, 070-540 79 38.
 
Uppsala
Trutar och trastar.
Vid Upplands-Bro ligger Högbytorpstippen där trutar och havsörnar flockas. Det finns chans att hitta vittrut. Tubkikare rekommenderas. Därefter fortsätter vi till Ådö, söder om Bro. Här dignar träden av mistlar som de övervintrande dubbeltrastarna glatt förser sig av. På hemvägen åker vi via Bålsta och Hjälstaviken. Kanske träffar vi på vårens första gäss.
Anmälan: Gunnar Ehrenroth, tel 076-780 70 17 eller epost gunnar.ehrenroth@gmail.com
Samling: 07:30 vid Helga Trefaldighetskyrkan i Uppsala.
Resekostnad: 70 kronor.


 
Söndag 25 februari
 
Järvafältet
Fågelvandring.
JOK fortsätter att i samarbete med SNF Sollentuna anordna söndagsvandringar och detta som vanligt med Bengt Sundberg som ledare.
Fågelvandringarna sker i lugnt tempo och lämpar sig mycket väl för alla med ett nyvaknat fågelintresse. Samling vid Naturskolan, Väsby gård kl 09:00.
 
 

Fågeläventyr i Norrland


Lördag 24 februari
 
Norrbotten
Vinterfågelracet.
Det blir åter dags att i vänskaplig anda tävla om hur många arter man i lag kan lyckas se under en
vinterdag.
Reglerna i korthet:
- Sätt ihop ett lag av ivriga raceare och hitta på ett bra lagnamn.
- Bestäm om laget skall delta i miljöklassen – dvs. utan motorfordon till hjälp, eller i öppna klassen.
- Mät sträckan som färdats. Vid lika antal arter i öppna klassen vinner laget med kortaste sträckan.
- Räkna så många sedda/ hörda arter laget kan få ihop under dagen inom länets gränser mellan 08:00 och 15:00.
- Laget skall utgöra en samlad grupp, dvs. det är inte OK att dela upp laget för att besöka fler platser. Det räcker dock att en person i laget hört eller sett en art för att arten ska räknas med.
- Artbestämda observationer räknas (t ex inga obestämda korsnäbbar) 
- Klamrade arter räknas inte.
Rapportmottagare: se information på NOF:s hemsida!
Kalix: Kontaktperson: Thore Alm, 0923-145 22 el 070-252 23 67. Samling vid Kalix kyrka,
parkeringen 09:00.
Kiruna: Kontaktperson och anmälan till laget Lappmesarna: Barbro Hermansson, 070-527
91 16, barbro.hermansson@comhem.se Ta med matsäck för dagen.
Övriga orter: Gå ihop med likasinnade och bilda ett lag.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)

Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR