Nyheter

2018-10-07

Härlig final när alla fåglar räknades vid Venastugan

Anna-Karin Törnblom och Leif Haldorson var två av de som var med och räknade alla fåglar vid Venastugan i Örebro.

Under söndagen räknade skådare från Närkes Ornitologiska Förening alla fåglar som man såg vid Venastugan.

Skådarna räknade både stannfåglarna och de flyttfåglar som var på väg söderut,

- Det var ingen riktigt bra sträckdag för tättingarna. Vi hade hoppats på lite större flockar av flyttande bo- och bergfinkar, sa Ronnie Lindqvist.

 

I helgen har det varit EuroBird Watch, en helg då man på olika sätt uppmärksammar alla de fåglar som är på väg att flytta söderut och de som stannar kvar i området.

Fågelskådare i hela Europa räknar fåglar denna helg. Så gjorde också fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening som samlades vid Venastugan vid Rynningeviken i Örebro.

- Venakullarna är en av de bästa platserna i området för att se och räkna sträckfåglar, förklarar Ronnie Lindqvist.

- Alla småfåglar som är på väg söderut och som stöter på Hjälmaren följer ofta norra kanten eftersom de inte gillar att flyga över öppet vatten. Och då hamnar sträcken av småfåglar ofta vid Venakullarna.

 

Denna söndag var det ingen bra sträckdag, kanske för att det var näst intill vindstilla. Ändå rörde sig en hel del fåglar i området, bland annat en hel del ängpiplärkor och trastar.

- Vi såg också höstens första sidensvansar, säger Ronnie Linqvist.

I övrigt noterade skådarna att flera tusen kajor flög ut från staden och ut på åkrarna för att födosöka. Talrika flockar av grågäss flög också ut på åkrarna för att äta, eller kom tillbaka för att dricka.

Totalt noterades 65 olika arter under de fem timmar räkningen pågick. Strax innan räkningen avslutades klockan 12 sågs en duvhök dyka i full fart mot en sparvhök.

- Vilken uppvisning, och vilken final på räkningen, säger Christer Tegebro som var en av de som var med och räknade alla fåglar under denna EuroBird Watch-dag.

 

 

Flera skådare från Närkes Ornitologiska Förening samlades för att delta i EuroBird Watch, en helg då skådare i hela Europa samlas för att räkna att migrerande fåglar, men även den som väljer att stanna.