Webmaster gör uppmärksam på att översikten nedan visar fjorårets program.
Programmet för 2017 planeras för närvarande och kommer att publiceras inom kort.


Öppettider på mässområdet


Torsdag 1 september

Kl 10 – 14:  Naturpedagogiskt program för förhandsanmälda förskolebarn och skolelever

Fredag 2 september

Kl 10 – 14:  Naturpedagogiskt program för förhandsanmälda förskolebarn och skolelever
Kl 12 – 18:  Invigning, utställningar, aktiviteter
Kl 18 – 24:  Kvällsaktiviteter med underhållning

Lördag 3 september

Kl 10 – 18:  Utställningar, föredrag och aktiviteter
Kl 18 – 24:  Kvällsaktiviteter med underhållning

Söndag 4 september

Kl 10 – 16:  Utställningar, föredrag och aktiviteter


Program och aktiviteter Falsterbo Bird Show 


Detta program gäller de aktiviteter som är tidsbestämda under Falsterbo Bird Show 2016. Givetvis händer annat löpande runt omkring i området. Läs och kolla vad som passar dig bäst. Här finns allt från unika föredrag, ja snudd på världsunika, till vandringar riktade till den nyfikne eller bara flanören. Ta chansen att ge dig ut i naturen och upptäcka och lära om den biologiska mångfalden. Det är som Pokemon Go fast på riktigt.
 
(denna programinformation är mer fyllig än den som trycks och lämnas till dig vid ingångskassan. Den kan tryckas ut men spara den hellre i din mobil eller läsplatta så spar vi miljön lite!!)


Föredragsprogrammet

 

Fredag 2 september

 
12:30 Folk och fåglar
Människor och fåglar har levt tätt inpå varandra i tusentals år, både på gott och på ont. Ämnet är egentligen hur stort som helst, men genom några nedslag i historia såväl som i nutid, ges några inblickar i relationerna mellan folk och fåglar.
Anders Wirdheim är informationsansvarig i SOF-BirdLife och hans kunskap om fåglar är både bred och djup. Han rör sig hemtamt bland fåglarna både ute i naturen, i litteraturen och i debatten. Hans inlägg i debatten både uppskattas och upprör. Kom och lyssna på en fullfjädrad och färgstark föredragshållare som inleder årets Falsterbo Bird Show.
 
13:00 A.P. Leventis Ornithological Research Institute (APLORI) Education & Research the African way…”
Ulf Ottosson, Senior Lecturer vid APLORI berättar om forskning och utbildning vid det västafrikanska forskningscentrat i Nigeria. I det fortsatta programmet finns ytterligare två föredrag som presenterar ett par forskningssatsningar vid APLORI.
 
13:30 Skådning i Etiopien
David Erterius, reseledare för den sydafrikanska resebyrån Rockjumper berättar om vad man kan förvänta sig om man reser till Etiopien. Det är många spännande fåglar men också ett intressant djurliv med den rara och hotade Simien wolf, Canis simensis, högt upp på önskelistan.  
 
14:00 Fåglarnas Getterön
I somras gav SOF-BirdLife ut en bok om fåglarna på Getteröns naturreservat. Detta rika fågelområde är unikt eftersom det ligger nästan inne i en stad. Dessutom är det till stora delar skapat av människan, först oavsiktligt och senare med noggrann planering. Hur ska exempelvis salthalten regleras i ett invallat område för att ge bäst förutsättningar för fåglar?
Anders Wirdheim är bokens redaktör och väl insatt i utvecklingen på Getterön.
 
14:30 Faunaväkteri insekter och andra småkryp
Kajsa Mellbrant berättar om den övervakning av insekter och småkryp som Entomologsverige ligger i startgroparna för. Kajsa är biolog med specialitet på spindlar och arbetar vid Länsstyrelsen på Gotland.
 
15:00 Kan dom, så kan vi
Jan-Åke Hillarp, välkänd med många strängar på sin lyra, här i egenskap av representant från Falsterbonäsets Naturvårdsförening, jämför rovdjurspolitik i Indien med den svenska rovdjurspolitiken. Kanske delas det ut några kängor?
 
15:30 Ölands fåglar – ett unikt bokprojekt
Pav Johnsson, redaktör för det rosade verket Ölands fåglar, berättar om arbetet med boken.
 
16:00 Officiell invigning
Falsterbo Bird Show 2016 invigs av kommunalrådet i Vellinge kommun Carina Wutzler
 
16:30 Den ekologiska trädgården
Anna Wedeberg är trädgårdsmästaren som skyr alla medel. Anna ger oss en lektion i hur vi ska förhålla oss till trädgården och hur vi verkar i den med verktyg på ett skonsamt sätt. Allt för att få en ekologisk trädgård.
 
Ca 18:00 Middag, pub, mingel,
akustisk musikunderhållning med Guran Guran, ett legendariskt band, inte minst bland skådare, där låten ”Meståg” var en superhit en gång i tiden.


Lördag 3 september

 
08:00-12:00 ”Skådning i lagom tempo” vid Falsterbo fyr under ledning av P-G Bentz.
 
10:15 100 år av fältstudier på Måkläppen.
Jan-Åke Hillarp, Måkläppsföreningen, inleder lördagens föredragsprogram med att blicka tillbaka på den forskning som bedrivits vid den mäktiga sandreveln söder om det sydvästligaste fastlandet i Sverige – ja numera har Måkläppen vuxit ihop med fastlandet. Vi får nog höra en del om hur det påverkar fauna och flora.
 
11:00 Är gässen stora smittspridare till folk och fä?
Antalet gäss har ökat kraftigt de senaste decennierna, både i Sverige och i stora delar av övriga Europa. Är detta ett bekymmer? Riskerar dessa flyttande fåglar att sprida allehanda sjukdomar till betande kreatur eller badande människor, eller är den eventuella oron överdriven?
Lotta Berg är veterinär till yrket och är anställd vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Skara som professor i husdjurens miljö och hälsa. Har skådat fågel i tiotalet år, dels som ren nöjesskådare men även mer systematiskt med inventeringar och ringmärkning, då främst vid Hornborgasjöns fältstation. Är vice ordförande i SOF-BirdLife, och har där bland annat ägnat sig åt just forskningsfrågor inom föreningen.
 
11:30 Botanik på ett helt nytt sätt!
Vill du lära dig mer om vår vilda flora, på ett lättsamt och roligt sätt? Möt författarna till den nya boken Upptäck blommornas värld, Margareta Edqvist och Eva Stenvång Lindqvist. Boken ger en inblick i artbestämning och tar även upp allt från läkeväxter och landskapsfloror till förändringar, hot och skydd – och botanikens historik.
Margareta är en av Sveriges mest välkända botanister, sedan många år engagerad i Svenska Botaniska Föreningen. Eva är kommunikationskonsult och journalist. För det mesta skriver hon om fåglar och är en av författarna till Fåglarnas trädgård och Börja skåda fågel
 
12:00 Hur fort flyger fåglar? Och varför?
Lunds universitet bedriver flyttfågelforskning i framkant. Professor Anders Hedenström kommer att berätta om sina mätningar av fåglars flyghastigheter. Flyghastigheten beror på många faktorer, som storlek, vingform, vindar och ekologiskt sammanhang. Med hjälp av aerodynamisk teori kan man beräkna hur snabbt fåglar bör flyga i olika situationer, men hur väl följer verkliga fåglar teorierna? Med noggranna mätningar av flyghastigheter kan vi testa teorierna och samtidigt lära oss mer om fåglars flygprestanda.
Detta föredrag är allmänvetenskapligt men bör också tilltala den larmförsedde raritetsskådaren där tidsberäkningar av sträckande ovanligheter numera är en ingrediens i detta skådande!
 
12:30 Spindlar - djuren vi älskar att hata?
Spindlar är djur få människor i vårt samhälle ställer sig helt neutrala till, men vad är farligast – spindlarna eller myterna om dem? I det här föredraget pratar Kajsa Mellbrand om spindlarna som djurgrupp, vårt förhållande till dem, och ger tips för den som vill börja studera spindlar.
Kajsa Mellbrand är biolog och araknolog. Kajsa arbetar som naturvårdshandläggare på länsstyrelsen Gotland, men är på fritiden bland annat aktiv i Sveriges entomologiska förening där hon arbetar som projektledare för Faunaväkteriet småkryp och i redaktionen för tidskriften Yrfän. Kajsa är också skapare och administratör av Facebookgruppen Spindelnätet, en digital mötesplats för landets spindelintresserade.
Föredraget följs av en ”spindelvandring” klockan 13:20, i omgivningarna runt mässan. Ytterligare en spindelvandring genomförs på söndagen den 4:e klockan 12:15.
 
13:00 Iran – när Mellanöstern är som bäst  
Iran är ännu Mellanösterns okända land – ett område få europeiska skådare besökt. Där finns inte bara öknar med sin speciella, fascinerande fågelfauna utan också låglänta berg med grönskande skogar liksom riktigt höga berg med alpin fågelfauna. Kust, stäpp, vidsträckta våtmarker och mangroveområden. Tack vare denna variation och landets läge i knutpunkten mellan Afrika och Centralasien/Sibirien är fågellivet mycket rikt med många av Mellanöstern mest eftersökta fågelarter inklusive flera arter med mycket begränsad utbredning. Det är ingen överdrift att påstå: Iran – när Mellanöstern är som bäst. Kom och se när Magnus Ullman, fågelboksförfattare och reseledare hos AviFauna Naturresor berättar!
 
13:30  Fågelskådning i höstträdgården
Eva Stenvång Lindqvist, berättar om fågellivet i trädgården om hösten: vad man kan få se för fåglar och hur man kan spana efter dem. Det ges även tips om vad man kan göra i sin trädgård under den här årstiden för att locka fler fåglar att hålla till där.
Evaär kommunikationskonsult och journalist, engagerad i SOF-BirdLife och mottagare av såväl Rosenbergpriset 2012 som utmärkelsen Årets Silvertärna 2014.
 
14:00 CAPE aMAYzing: “Keeping our finger on the pulse of migration at one of the most important migratory concentration points in the world.”
Cape May är den sydligaste delen av New Jersey. Området bildar en udde, och vad det innebär för flyttande fåglar är väl känt. Cape May räknas som en av de mest kända flyttfågelplatserna i världen. Därför är vi väldigt stolta att ha med David A. La Puma, ansvarig för verksamheten vid Cape May Bird Observatory, i årets föredragsprogram. David är disputerad fågelforskare men brinner också för att låta människor få fantastiska upplevelser i naturen. (på engelska)
 
14:30 Vacation in the Tropcal Sunshine?
Palearctic migrants in Afrotropical Savannah habitats. Dr Samuel T Ivande, lecturer på APLORI, reder ut om våra flyttfåglar verkligen har semester under vintern! (på engelska)
 
15:00 Fladdermöss – nattens tysta jägare
En skugga drar snabbt förbi i skymningen – det är så många upplevt fladdermöss. Trots att de utgör en fjärdedel av Sveriges och världens däggdjursarter är de i stort okända. De är skickliga flygare när de i mörkret jagar insekter och då främst använder ekolokalisation. I september har hannarna börjat sjunga – en vacker sång som går förbi våra mänskliga öron . I föredraget får ni veta mer om fladdermöss, hur de lever och lyssna till deras läten. Ni får tips om hur ni själva kan börja lyssna efter dessa fascinerande djur.
Cecilia Wide är passionerat naturintresserad, särskilt om det är något som flyger. Hon berättar om en av sina största passioner – fladdermöss. Till ”vardags” är Cecilia läkare men lägger också mycket tid på att sprida naturintresse genom att guida och leda resor för fågel- och naturintresserade.
Exklusivt under hela lördagen finns dessutom Cecilia och några andra på plats för att visa den utrustning som behövs för att skåda fladdermöss.
 
15:30 The Critically Endangered Balearic Shearwater, Natural history and identification pitfalls.
Miguel McMinn, forskare från Balearerna berättar om den ovanliga fågelarten och hur man ska känna igen den (på engelska).
 
16:00 PUT A PHONE ON IT! How cellular technology is giving us new insights into bird behaviour, ecology, and conservation
Sätt en mobiltelefon på den! Hur mobiltelefonsteknologin ger oss nya insikter om fåglars beteende, ekologi och om hur teknologin kan användas för skydd av fåglar och djur.
Michael Lanzone är VD för Cellular Tracking Technologies där han jobbar som forskare med att utveckla mobilspårningsteknologier för fåglar och för djur. Han har hela jorden som arbetsfält. Tidigare jobbade Michael för Carnegie Museum of Natural History med nattsträck och flyktlockläten. Vidare deltog han i arbetet med Pennsylvanias andra häckningsatlas och han har bland annat även studerat ekologin runt kungsörnens rörelsemönster. (på engelska)
 
16:45 Välsignelser och vedermödor på den ryska tundran
Alexander Hellqvist och Mats Waern har genomfört expeditioner till den ryska tundra detta år, och Alexander även förra året. Särskilt gulärlor, prutgäss och trutar har specialstuderats. Vi får här ta del av preliminära resultat som inte presenterats tidigare och följa med till områden där få svenskar skådat förut. Resan innehöll inte bara ”fältbestämnings- och utbredningsnörderi”. En hel del spännande fågelarter skådades också liksom några få däggdjursarter trots att det var minimalt med lämlar.
 
Ca 18:00 Middag med naturquiz under ledning av Magnus Billqvist.

Under ledning av Magnus Billqvist genomförs ett spännande naturquiz. Tävlar gör man i lag på max fyra personer, så samla ihop ett lag eller gå ihop med andra på plats om ni är färre. Vi går igenom alla frågor i lagom tempo. När alla är genomgångna tar vi dem en gång till snabbt. Därpå betänketid och poängräkning. Denna sker genom att ni byter formulär med ett grannlag. Alla rätta svar ger ett poäng. Det ges inga minuspoäng (om inte det finns synnerliga skäl).  Personerna i laget som vinner får var sitt presentkort på 250 kr från Naturbokhandeln och förstås den stora äran att åtminstone till nästa Bird Show kunna kalla sig FBS-quizmästare.  Slutligen: inga mobiltelefoner tillåtna! Och glöm inte ett lagnamn! Anmälan till Anders Lundquist antingen i förväg eller i BirdLife Sveriges monter vid FBS.


 

Söndag 4 september

 
08:00-12:00 ”Skådning i lagom tempo” vid Falsterbo fyr under ledning av P-G Bentz.
 
10:00 Botanik på ett helt nytt sätt!
Vill du lära dig mer om vår vilda flora, på ett lättsamt och roligt sätt? Möt författarna till den nya boken Upptäck blommornas värld, Margareta Edqvist och Eva Stenvång Lindqvist. Boken ger en inblick i artbestämning och tar även upp allt från läkeväxter och landskapsfloror till förändringar, hot och skydd – och botanikens historia…
Margareta är en av Sveriges mest välkända botanister, sedan många år engagerad i Svenska Botaniska Föreningen. Eva är kommunikationskonsult och journalist. För det mesta skriver hon om fåglar och är en av författarna till Fåglarnas trädgård och Börja skåda fågel
 
10:30 An Inspiration of Waders
Vadare har inspirerat på många sätt, i konst, poesi, litteratur, folklore, musik och till och med till upptäckter – för att inte tala om oss fågelskådare och fågelskyddare, unga som gamla.
Rick Simpson, Wader Quest, ställer frågan om det inte är dags att skapa en benämning på detta, ett ord, ett substantiv?
Wader Quest är en ideell välgörenhetsorganisation, som namnet anger, och arbetar med skydd av vadare och deras miljöer, inte minst de akuta problem som olika vadarpopulationer i världen drabbas av. Genom att samla in pengar från sponsorer och enskilda ”Friends of Wader Quest” kan man stötta olika skyddsprojekt. Du kan besöka hemsidan www.waderquest.org och kan även bli medlem. Du får då ett nyhetsbrev fyra gånger om året. (på engelska)
 
11:00 Den ekologiska trädgården
Anna Wedeberg är trädgårdsmästaren som skyr alla medel. Anna ger oss en lektion i hur vi ska förhålla oss till trädgården och hur vi verkar i den med verktyg på ett skonsamt sätt. Allt för att få en ekologisk trädgård.
 
11:30 Vad är det för fel på fågeln?
Vilka sjukdomar är det som kan dyka upp bland våra fågelbordsfåglar? Vad är det egentligen för skador och smittor som förekommer, och kan man som entusiastisk fågelmatare göra något åt sådant? Kunskap och tips för den vetgirige.
Lotta Berg är veterinär till yrket och är anställd vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Skara som professor i husdjurens miljö och hälsa. Har skådat fågel i tiotalet år, dels som ren nöjesskådare, dels mer systematiskt med inventeringar och ringmärkning, då främst vid Hornborgasjöns fältstation. Är vice ordförande i SOF-BirdLife, och har där bland annat ägnat sig åt just forskning
 
12:00 Fågelkalendern – Nystart för organiserad fågelfenologi i Sverige
Våren 2017 startar ”Fågelkalendern”, en standardiserad insamling av vårtecken och andra fenologiska data om våra vanligaste häckfågelarter, med hjälp av frivilliga observatörer.  Målsättningen är att få kunskap om hur fågelsäsongen ändrats för olika arter i olika delar av landet, och även att föra ut denna kunskap och därmed öka medvetenheten i samhället om fåglars biologi och hur de påverkas av klimatförändringar. Fågelkalendern är en del av Naturens kalender, som följer årstiderna genom att samla in observationer av olika arter. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är huvudman och samarbetar här med SOF-BirdLife och Artportalen.
Kjell Bolmgren, koordinator för Svenska fenologinätverket, och Cecilia Kullberg, projektledare för Fågelkalendern, presenterar projektet. Under Falsterbo Bird Show finns det även möjlighet att anmäla intresse att delta som observatör för Fågelkalendern.
 
12:30 Att skåda i Peru
När Gunnar Engblom är nära är inte heller kaoset långt borta. Under fredagskvällen underhöll han med sitt band Guran Guran, men nu berättar Gunnar om fågelskådning som han bedriver genom sitt företag Kolibri Expedition. Gunnar flyttade från Sverige till Peru för väldigt många år sedan och är numera en av de etablerade researrangörerna i området.
 
13:00 Atlasprojekt Nigeria
Dr. Samuel T. Ivande, University of Jos berättar om ett jätteprojekt i detta jätteland. Vi har just fått reda på att 1% av alla rutor är inventerade i Nigeria. Mycket arbete återstår alltså. Detta är det tredje föredraget från den västafrikanska forskningsstationen APLORI i Nigeria. (på engelska)
 
13:30 Därför väljer tranorna att övervintra i Extremadura
Lyssna på den intressanta historien om hur fågelskyddsinsatser fått våra tranor att tillbringa vintern i Extremadura i Spanien. Området har blivit en av de viktigaste övervintringsplatserna för tranor i Europa.
Vanesa Palacios, Birding in Extremadura, berättar om arbetet och om hur man bäst kan se och uppleva detta storslagna spektakel. (på engelska)
 
14:00 Tio fjärilsarter, en underart och ett nattfly; riktad övervakning av habitatdirektivets fjärilar i Sverige
Vart sjätte år rapporterar EUs medlemsländer hur det går för de skyddsvärda arter och habitat som listas i habitatdirektivet. Här berättar vi om resultat och erfarenheter från pilotförsök med fjärilar 2011-2013 och hur den riktade fjärilsövervakningen skalats upp i omfattning sedan 2014. Under 2016 räknas det på strax under 200 ordinarie, årliga lokaler. Dessutom inventeras ca 100 lokaler med 3-6 års intervall mellan besöken. Är du nyfiken på hur det går för brun gräsfjäril, violett guldvinge eller kanske tajgafjällfly? Kom i så fall och lyssna på den riktade fjärilsövervakningens resultat! Lars Pettersson, Lunds universitet.
 
14:30 Stadens lockelser och faror för våra vanliga småfåglar
I takt med att befolkningstätheten ökar, breder staden ut sig över allt större arealer. Staden är för många kopplad till nya möjligheter men orsakar även stress och föroreningar. Detta gäller också våra vanligt förkommande fåglar som pilfinken och talgoxen. I detta föredrag hör vi om om hur stadsfåglarna i Sverige egentligen mår, varför de åldras snabbare och hur vi själva kan påverka deras väl och ve.
Caroline Isaksson är Universitetslektor och docent i Biologi vid Lunds Universitet där hon driver en forskningsgrupp som studerar urbaniseringseffekter på fåglar.
 
15:00 Birding in Mallorca
På Mallorca finns 300 endemiska arter varav två är fåglar och dessutom finns 120 endemiska växtarter. För den naturintresserade finns det alltså mycket att se om man söker sig bort från playor och paraplydrinkar.
Pere Tomas, biolog med inriktning på naturskydd och den som startat Mallorca Natural Tours. (på engelska)
 
15:30 Kidnappa inte djurungar!
Föredraget svarar på frågor som när man ska hjälpa, vad man får göra, vad man inte får göra och vad man ska göra när man finner en fågel- eller däggdjursunge. Med denna programpunkt avrundas föredragprogrammet hela FBS 2016.
Jan-Åke Hillarp är biolog, naturvårdare, viltrehabiliterare , tillsynsman på Måkläppen och en välkänd Skanör-Falsterboprofil inte minst som föreläsare vid Falsterbo Bird Show under tidigare år.Livestudioskådning


Livestudioskådning genomförs varje hel timme. Liveskådning går till på så sätt att vår samarbetspartner Unsworn har en filmare uppe på plattformen överst på Falsterbo strandbad som filmar förbiflygande fåglar i realtid som visas på en storbildsskärm. Det som filmas kommenteras av en kunnig fågelskådare som hela tiden berättar och utvecklar spännande fakta om det vi ser. Kommer inga fåglar, men det gör det mest hela tiden, så finns ett batteri stillbilder kompletterar. Den viktigaste komponenten är dock att publiken i ”Liveskådningstältet” som får möjlighet att ställa frågor om fåglar och det som angränsar. Således varje heltimme!Ringmärkningsförevisningar och Fågelbingo

 
Ringmärkningsförevisningar i mässområdet vid Falsterbo strandbad och på samma plats Fågelbingo under ledning av Björn Malmhagen.
 

Fredag 2 september

14:30 Ringmärkningsförevisning
15:30 Fågelbingo

Lördag 3 september

11:00 Ringmärkningsförevisning
12:00 Fågelbingo
13:30 Fågelbingo
14:30 Ringmärkningsförevisning
16:00 Fågelbingo

Söndag 4 september

11:00 Ringmärkningsförevisning
12:00 Fågelbingo
14:30 Ringmärkningsförevisning
15:30 Fågelbingo


Vandringar, exkursioner med olika inriktning


Programmet med vandringar leds många gånger av auktoriteter inom respektive område. För den vetgirige nyfikne amatören eller bara flanören är detta ett gyllne tillfälle att lära. Ta verkligen chansen att fascineras av det vi kan hitta i vår närhet och låta oss förbluffas över naturens mångfald.
 

Lördag 3 september


8:00-12:00 Fågelskådning i lagom tempo vid Falsterbo fyr. Guide och ciceron är P-G Bentz. Du kan komma och gå när du vill.
 
10:30 Dagfjärilar i Falsterbo. Fjärilsvandring under ledning av Lars Pettersson, Lunds universitet; vilka arter kan man hitta runt Strandbaden i början av september? Hur många amiraler lyckas vi locka till oss på våra vinbeten i år? Förra årets rekord var 43. Följ med på en fjärilsvandring i omgivningarna!
 
12:15 Botanisk vandring i omgivningarna med Eva Waldemarsson från Lunds Botaniska Förening 
 
13:15 Spindelvandring, följ med ut Kajsa Mellbrand som berättar mer om spindlarna omkring oss och ”spindelskådning”
 
13:45 Trollsländevandring under ledning av Magnus Billqvist obs samling vid Skanörs kyrka
 
15:00 Fågelskådarvandring under ledning av Monica Pedersén från det kvinnliga skådarnätverket Rapphönorna.
 
Ca 21:30 Vi lyser efter nattflygande insekter.
Om vädret tillåter fångas insekter för beskådning och artbestämning i anslutning till mässområdet. SEF (Sveriges Entomologiska Förening) arrangerar nattlyset!
 

Söndag 4 september


Morgonvandring på Måkläppen. Förhandsanmälan i Måkläppsföreningens monter eftersom vandringar på Måkläppen normalt är förbehållet medlemmar i Måkläppsföreningen vid denna tidpunkt på året. Ledare Jan-Åke Hillarp, Måkläppsföreningen.
 
8:00-12:00 Fågelskådning i lagom tempo vid Falsterbo fyr. Guide och ciceron är P-G Bentz. Du kan komma och gå när du vill.
 
10:45 Botanisk vandring i omgivningarna med Eva Waldemarsson från Lunds Botaniska Förening 
 
11:45 Spindelvandring, följ med ut Kajsa Mellbrand som berättar mer om spindlarna omkring oss och ”spindelskådning”
 
12:45 Trollsländevandring under ledning av Magnus Billqvist obs samling vid Skanörs kyrka
 
13:45 Fågelskådarvandring under ledning av Monica Pedersén från det kvinnliga skådarnätverket Rapphönorna.
 
14:45 Dagfjärilar i Falsterbo. Fjärilsvandring under ledning av Lars Pettersson, Lunds universitet; vilka arter kan man hitta runt Strandbaden i början av september? Hur många amiraler lyckas vi locka till oss på våra vinbeten i år? Förra årets rekord var 43. Följ med på en fjärilsvandring i omgivningarna!
Program