Nyheter

2017-08-17

Folke Lind till minne

Folke Lind
Under försommaren nåddes vi av budet att konstnären, fjällvandraren, ornitologen och miljöförkämpen Folke Lind gått bort, 86 år gammal. Folke var hedersmedlem i VgOF.

  

Folke Lind föddes i Göteborg 1931 och hade en gedigen konstutbildning på Slöjdföreningens skola och Valands konstskola i sin hemstad, innan han debuterade 1962. Hans engagerande, radikala och kompromisslösa konstnärskap kom att sträcka sig över ett halvsekel och verk ur hans omfattande produktion finns representerade på ett otal konstmuseer runt om i Sverige, bl.a. på Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm samt i banker, universitet och andra offentliga miljöer. Folke Lind ledde genom åren flera uppskattade kurser, bl.a. i krokiteckning i Lerum och måleri ute på Stora Karlsö.

 

Folke hade ett mycket starkt natur- och miljöengagemang och under flera år tog han hand om och rehabiliterade skadade fåglar i sin voljär. Den voljären kom också under 1970-talet att bli hemvist för ett par avelsuvar inom Projekt Berguv sydväst, där Folke var vingårdsarbetare med liv och lust. Under starten och utvecklingen av Naturskyddsföreningens Projekt Pilgrimsfalk under 1970- och 80-talen var Folke Lind en entusiastisk tillskyndare med råd och dåd. Med stor generositet skänkte han ett antal litografiserier till projektet, där avkastningen odelat gick in i verksamheten. På samma generösa sätt stöttade han fågelskyddsarbetet inom VgOF och skänkte oss den underbara litografiserien ”Protestmöte”, där en samling upprörda och arga fåglar diskuterar tillståndet i livsmiljön.

 

Folke Lind var en härlig människa. Blid, varm och vänlig mot sina vänner men heligt förbannad på ”makternas” sätt att behandla naturen. Framför allt minns man Folke som en mycket snäll och vansinnigt rolig person. Våra tankar går till hans älskade Carola, sonen Mattias och övrig familj.

Nu ansluter sig Folke till de båda övriga bortgångna hedersmedlemmarna i VgOF:s minnesarkiv, Per Olof Swanberg och Gustaf Rudebeck. Frid över deras minne.

 

Åke Anderson   

 

Protestmöte
 
 
Gilla oss på Facebook