Nyheter

2017-05-11

Fågeltornskampen avgjord

I helgen som gick anordnades fågeltornskampen, en trevlig tävlig mellan Finland och Sverige. Hela 73 fågeltorn rapporterade till Fågeltornskampen 2017 jämfört med 65 2016. Det är det högsta antalet någonsin men en bra bit efter Finland som hade minst 280 deltagande fågeltorn. Från Västergötland deltog 6 lag

Vinnare i den svenska tävlingen och på delad 1:a plats i ”Finnkampen” blev Södra Lundtornet i Ottenby med 107 noterade fågelarter.

Resultat Västergötland
Fågeludden – Hornborgasjön           79 arter

Tegelängens våtmark – Mariestad   70
Hanatorp, Öresjö – Mark                    70
Västra Marsjön – Borås                      67

Fävrentornet – Mark                            62

Skalle fågeltorn – Borås                    58

 

Hornborgasjöns fältstation bemannade traditionsenligt tornet vid Fågeludden vid årets upplaga av Fågeltornskampen. Grundbemanningen bestod av Lotta Berg och Edvin Klein, med kraftigt understöd av bland andra Kristian Kjellberg, Lennart Ljuhs, Christopher Magnusson, Johan Bergquist och en hel del besökare i tornet denna soliga lördag. En stilla men något kylig morgon övergick till en strålande varm förmiddag, och framåt lunchtid gick det bra att skåda i t-shirt. På fågelsidan var det osedvanligt ont om tättingar – vi missade ett säkert kort som hämpling och fick jobba hårt för att alls få in blåmes och gulsparv på listan – men det var desto bättre på sjöfågelfronten. Vi såg alla de vanliga sim- och dykänderna, och därtill för denna inlandslokal mindre vanliga arter som alfågel, sjöorre, småskrake och bergand. På doppingfronten alla de förväntade arterna: skäggdopping, gråhakedopping, svarthakedopping samt svarthalsad dopping. Beträffande rovfåglarna var det också tämligen välförsett: havsörn, fiskgjuse, brun kärrhök, pilgrimsfalk, tornfalk, röd glada, brun glada, ormvråk och sparvhök. På vitfågelsidan hade vi turen att få se flera dvärgmåsar, naturligtvis mängder av skrattmås och fisktärna, medan svarttärnorna ännu inte dykt upp för säsongen. Det minst väntade fyndet var troligen de 193 (!) vitkindade gäss som under förmiddagen sträckte förbi tornet. Summa summarum fick vi ihop 79 arter, vilket är det bästa resultatet någonsin. (Tidigare resultat: 2016: 71 arter, 2015: 70, 2014: 75, 2013:72, 2012: 67, 2011: 76 arter.)

 

 
 
Gilla oss på Facebook