Nyheter

2018-10-05

Hjälp oss att räkna alla flyttfåglar på söndag vid Venastugan

Ronnie Lindqvist är en av de duktiga guider som finns vid Venastugan, Rynningeviken på söndag. Då ska alla flyttfåglar som är på väg söderut räknas. Välkommen att hjälpa till.

Kom och hjälp oss att räkna alla fåglar som är på väg att flytta söderut i helgen. Eller kom bara och se hur man gör när man räknar flyttfågelsträcket.

Dessutom har du chans att vinna fina priser om du svarar på några lättsamma frågor.

På söndag, den 7 oktober, finns vi vid Venastugan, Rynningeviken i Örebro mellan klockan 7 och 12. Välkommen att prata fåglar med oss. 

 

Bofink är Sveriges näst talrikaste fågel och den dominerar höstens stora flyttfågelskådespel. De flesta av landets cirka 8 – 10 miljoner par bofinkar lämnar oss tillsammans med otaliga bergfinkar under september och oktober. Till exempel sträckte 40 500 bo- och bergfinkar söderut över Äsön i Hjälmaren den 16 september. Finns det några kvar nu i oktober?

 

På söndag 7 oktober uppmärksammar Närkes Ornitologiska Förening Euro Birdwatch Day med en lättsam tävling vid Venastugan, Rynningeviken, Örebro. Var med och räkna, prata fåglar eller bara njuta av fågelrikedomen nu när flyttningen är som mest intensiv. Vi försöker att hålla koll på alla arter och antal fåglar under förmiddagen. Duktige guider från NOF finns på plats från klockan 07 till 12.

 

Välkommen dit du också! Vem gissar rätt på några enkla frågor om dagens fågelflyttning? Vem vinner den fina fågelholken och på så sätt hjälper en fågelkompis att hitta bostad till nästa häckningssäsong?

 

Euro Birdwatch Day är en aktivitet som ständigt växer. Fågelskådare i hela Europa är ute denna helg och räknar alla fåglar som flyttar, men också de som stannar kvar. Syftet är att hålla koll på de fascinerande variationer i antal och spridning som finns hos i vår fågelvärld. I länder som Storbritannien och Nederländerna samlar aktiviteten många deltagare, både allmänhet och inbitna skådare, till riktigt intensiva skådardagar med dagssiffror på till exempel 77 000 starar, 45 000 bofinkar bland 190 till 200 arter flyttfåglar. Var med och gör den här dagen till en härlig skådardag du också.

 

Välkommen till Venastugen, Rynningeviken i Örebro.