Nyheter

2018-09-21

Festligt och fullsatt när NOF firade 40 år

Två av de som drog igång NOF för 40 år sedan: Christer Nytén och Staffan Åkeby, intervjuades av Kent Halttunen. Foto: Rolf Hagström

Över 80 personer kom och firade när Närkes Ornitologiska Förening firade 40 år.

Det blev ett festligt mingel, en intressant pratshow och tårtkalas.

- Kul att så många kom och ville fira med oss, sa ordföranden Ulf Jorner.

 

Det började med att mingel där alla som kom bjöds på lite bubbel i form av cider och tilltugg. Samtidigt rullade ett bildspel med bilder från de tidiga åren i föreningens 40-åriga historia.

Sedan blev det intervjuer med flera personer som gjort insatser i föreningens historia. Det började med Staffan Åkeby och Christer Nytén som båda var med och bildade föreningen.

- Ornitologiska klubben fanns i Örebro, och där fanns mycket fågelkunskap. Men det var ett slutet sällskap och jag fick inte vara med. Då blev jag förbannad och tyckte det behövdes en öppen förening, berättade Staffan Åkeby.

Christer Nytén förklarade att det fanns ett behov av en regional förening som samlade fågelintresset för det fanns många intresserade runt om i landskapet. 

I februari 1978 samlades ett 50-tal personer i Wadköping i Örebro och Christer Nytén blev NOFs första ordförande.

- Vi var lite försiktiga i början och ordnade två exkursioner under våren: en till Kvismaren och en till Tysslingen. Men det blev snart fler och redan till hösten åkte vi båt ut i norra Vättern, berättar Christer.

Ganska snart hade föreningen över 200 medlemmar och det blev vinterexkursion till Skåne, en minnesvärd resa till Gotska sandön. Ganska snart ordnades också resor till utlandet, och även resor till Falsterbo och Öland.

- Det fanns verkligen ett behov av att träffas för att kunna utveckla sitt fågelintresse, säger Staffan.

Annika Lorin fick sitt fågelintresse från familjen och kom ganska tidigt med i föreningen.

- I början av 1990-talet var det kanske 10 procent tjejer. Jag samlade ihop ett gäng och bildade kanske Sveriges första tjejgrupp med fågelskådare, berättade hon.

- På den tiden var det en del fågelskådargubbar som var ganska återhållsamma med sina erfarenheter, medan vi tjejer delade med oss av det vi såg - vi delade också med oss när vi var osäkra och resonerade oss fram till vilken art det kunde vara.

Annika berättade också om hur hon ganska snart kom med i redaktionen för Fåglar i Närke och ganska snart blev hon också ordförande för föreningen.

Som avslutning på pratshowen blev det också en lättsam frågesport innan alla som kommit på 40-årskalaset fick festa på kaffe och tårta. Kvällen avslutades med ett generöst lotteri. Alla hade nämligen fått tre gratis lotter var när de kom till festen.

- Kul, det här gör vi om om tio år, säger ordföranden Ulf Jorner.

Över 80 personer kom och firade NOF som fyller 40 år. Föreningen bildades 1978 och kalaset under torsdagenvar den del i 40-årsfirandet. Foto: Rolf Hagström