Nyheter

2018-07-03

Tornfalkungar ringmärktes i Östansjö och Vretstorp

Hampus Ström, Mårten Gustavsson och Leif Sandgren i full färd med att ringmärka tornfalkungar i trakten av Vretstorp. Foto: Pierre Blanksvärd

Nyligen ringmärktes 22 tornfalkungar i trakterna runt Östansjö och Vretstorp.

Det är färre än vanligt och tre holkar var obebodda.

- Kanske är det en tendens, säger ringmärkaren Leif Sandgren.

 

Sedan 2001 har projektet med att ringmärka tornfalkar pågått i södra Närke, i trakterna av Kumla, Östansjö, Viby och Vretstorp.

- Det var Sven-Åke Josefsson från Östansjö som var duktig på att sätta upp holkar och han tyckte det behövdes holkar för tornfalkar, berättar Leif Sandgren som är ansvarig för ringmärkningen.

Resultatet lät inte vänta på sig, det flyttade i tornfalkar i flera av holkarna och i 17 år har ett litet gäng jobbat med att hålla holkarna igång och att hålla koll på häckningarna i holkarna.

I en holk har man satt upp en glasskiva så att man från insidan kan se hur långt häckningarna har kommit; på så sätt kan man också se när ungarna är så stora att det är dags för ringmärkning.

- I år hade vi häckning i sex holkar, men tre holkar var obebodda, det är ett dåligt år och kanske en tendens på en nedgång, berättar Leif Sandgren.
- Som vanligt är det stor spridning i kullarna, några är nästan flygga medan andra år så små att det knappt går att ringmärka. 

Totalt ringmärktes 22 tornfalkungar från sex holkar och boplatser.

Totalt ringmärktes 22 tornfalkungar i år från sex holkar.