Nyheter

2018-02-11

Se var de ringmärkta fåglarna tar vägen

Här kan du se alla återfynd på de skrattmåsar som man ringmärkt vid Märkplats Venan. Via denna sida kan man klicka på varje återfynd och få information om var fågeln är ringmärkt.

Nu kan du på ett enkelt sätt se alla återfynd för de fåglar ringmärkarna vid Venan i Örebro och Kvismaren satt en ring på.

Det är ringmärkningscentralen som digitaliserat alla återfynden för alla ringmärkta fåglar. Dessa återfynd är ny enkla att följa på nätet.

- Jättekul och spännande att se återfynden på det här sättet, säger Leif Sandgren som ringmärkt flera tusen fåglar i Venan i Rynningeviken i Örebro.

 

Märkplats Venan vid Rynningenviken i Örebro har märkt cirka 50.000 fåglar sedan starten 1979. Återfynden är inte så många av förklarliga skäl, men det finns trots allt en hel del.

Fram till nu har dessa återfynd varit en kunskap för ringmärkningsccentralen och för de enskilda ringmärkarna. Men nu har alla återfynd digitaliserats och det finns en hemsida där man kan se återfynden.

- Jag kan bli sittande flera timmar för man får så mycket spännande information, berättar Leif Sandgren som är en av ringmärkarna vid Venan tillsammans med Lennart Eriksson och Per Wedholm.

Här kan du se alla återfynden för Märkplats Venan 

 

Vill du följa alla återfynden för Kvismare fågelstation, klicka här 

 

På den hemsidan som ringmärkningscentralen lagt upp finns information för alla återfynd. Här går till exempel att se var alla gråsiskor kommer ifrån denna vinter. Ta bort ringmärkarkoden längst ner till vänster, fyll i arten gråsiska och sedan kan du klicka på de återfynd som finns - då får du information om var de är ringmärkta.  

 

Lennart Eriksson och Leif Sandgren vid ringmärkningsnäten i Venan. Nu kan man se var alla återfynd finns.