Nyheter

2018-02-04

Gråsiskan årets bubblare vid fågelbordsräkningen

Det var ovanligt många gråsiskor vid fågelborden förra helgen. Mycket tyder på att de stora flockarna kommer från norr och från öster. En gråsiska som fångades i Danmark vid jul var ringmärkt i nordöstra Kina.

Förra helgen genomfördes den stora räkningen av småfåglar vid fågelborden runt om i landet.

Nu, när huvuddelen av alla rapporter kommit in, sitter talgoxen fortfarande i orubbat bo som etta vid fågelborden.

Årets uppkomling är gråsiskan, en så kallad invasionsart. Den hamnar på tredje plats i landet, och på andra plats i Örebro län.

 

Intresset för att mata småfåglar är fortsatt stort i Sverige, och det är också många som deltar i den nationella fågelbordsräkningen som genomförs varje år, den som heter Vinterfåglar inpå Knuten.

Under fyra dagar förra helgen, 26-29 januari, genomfördes den omfattande räkningen för 13:e gången. Hitills har 16.600 personer skickat in rapporter på vad de observerat vid fågelborden.

Resultatet visar att talgoxen behåller sin ställning som nummer ett vid fågelborden. Talgoxen har för övrigt varit etta ände sedan 2006 då räkningen startade.

 

Blåmesen är på andra plats bland fåglarna i Sverige. Invasionsarten gråsiskan hamnar på tredje plats. Gråsiskan har funnit i stora flockar i Sverige under den senaste tiden. Förklaringen är att de stora flockarna kommer från norr och från öster där fördotillgången är sämre. Mycket tyder på att en del av de gråsiskor som finns i landet just nu kan komma väldigt långt från öster. Vid jultid fångades en gråsiska vid Skagen på Jylland i Danmark. Den var ringmärkt i nordöstra Kina.

 

De många gråsiskorna slår också igenom i vårt område. Tittar man på Örebro län är talgoxen etta och gråsiska tvåa. De följs av blåmes och pilfink.

 

Här är listan för Örebro län:

1. Talkgoxe

2. Gråsiska

3. Blåmes

4. Pilfink

5. Domherre

6. Kaja

7. Gulsparv

8. Skata

9. Grönfink

10. Nötväcka

 

Här kan du se statistiken från din kommun   

 

  

Taloxen är fortfarande ohotad etta vid fågelborden. Foto: Tomas Lundquist