Nyheter

2018-02-03

Häng med till heta Garphyttans nationalpark

Häng med till Garphyttans nationalpark och du får chansen att se den här rariteten: en vitryggig hackspett. Foto: Torbjörn Arvidson

Garphyttans nationalpark har väl aldrig varit så välbesökt som det senaste halvåret.

Anledningen är naturligtvis den vitryggiga hackspett som upptäcktes i slutet av september.

Söndag den 4 februari arrangerar Närkes Ornitologiska Förening en vinterexkursion till nationalparken. Häng med du också, så har du chansen att se många olika arter av hackspettar.

 

Nu har vintern kopplat ett grepp och det ser ut att bli stadigt minusgrader under den närmaste veckan. Kanske innebär det också att den vitryggiga hackspett som observerats i Garphyttans nationalpark söker sig fram till den svintalg som satts upp i nationalparken.

 

Garphyttans nationalpark har varit välbesökt under de senaste månaderna. Det beror inte bara på den vitryggiga hackspetten; det finns också många andra skogsfåglar att spana på. Till exempel är möjligt att få se alla sju arter av hackspettar som finns i landet på en och samma gång: större hackspett, mindre hackspett, tretåig hackspett, gröngöling, gråspett, spillkråka och vitryggig hackspett.

 

Häng med på den exkursion som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar i Garphyttans nationalpark under söndagen (den 4 februari). Samling klockan 09.30 vid stora parkeringen vid Nationalparken. Ta med varma kläder, matsäck och något att grilla över den öppna brasan.

Är du osäker på hur man tar sig dit, eller behöver hjälp med transport: hör av dig till exkursionsledaren Lars Johansson 070 558 99 06.

Ta med varma kläder, matsäck och något att grilla över den öppna elden. Foto: Rolf Hagström