Senaste nyhet

2017-11-09

Aktiviteten till Fågelcentralen är flyttad

Foto: Sara Elg

Aktiviteten till Fågelcentralen är flyttad, men kalendern kan beställas här!

Vi kommer inte att åka till Fågelcentralen som först planerat till den 26/11 utan vi åker söndag 14/1 istället.

 

Fågelcentralen i Kungälv är en anläggning som hjälper skadade vilda fåglar och som anser att det är viktigt att även vilda djur har chans att få kvalificerad vård och varje år tar de emot hundratals skadade djur. Deras verksamhet är helt beroende av bidrag, donationer och frivilligas insatser. Nu är 2018 års kalender klar och den går att beställa här http://www.kustobsar.se/kalender/ all vinst från kalendern går direkt till mat, mediciner och vård till de skadade fåglarna. Mer information finns på www.fagelcentralen.se .
Vill ni inte beställa här så har även Sussie C i Uddevalla ett lager, ring henne på 0736-90 41 60.

2017-10-12

Medlemsmöte på Hållö

Förra lördagen samlades 19 glada skådare i Smögens hamn för vidare transport ut till årets medlems-/extra årsmöte
som traditionsenligt hölls på Hållö.
Efter en lite kylslagen morgon så började solen värma så smått frampå förmiddagen.
Eftersom det blåste en tidvis frisk ostanvind var det inte mycket havsfågel i rörelse.
Några storlabbar och lite havssulor var det mest spännande i den vägen.
Bland övriga observationer kan nämnas stenfalk, jorduggla, lappsparv, ljungpipare ladusvala samt lite överraskande en grymtande vattenrall i träsket närmast trädgården .
Totalt kom gruppen upp i 56 arter, en bra siffra.
 
Efter upprop hölls ett extra årsmöte där två frågor stod främst på dagordningen.
Beslut om integrerat medlemskap med SOF BirdLife samt beslut om nya stadgar för föreningen.
Båda dessa förslag röstades igenom.
 
Efter det extra årsmötet höll föreningen sitt medlemsmöte. Aktuella frågor diskuterades och medlemmarna fick chansen att yttra sig.
 
Författare
Stefan
2017-10-06

Svartbrynad albatross åter i Bohuslänska vatten utanför Grosshamn!

Foto: Per Wohlin
Igår, tisdag, den 3:e oktober såg väderförhållandena bra ut för havsfågel längs med vår kust varpå flera fågelskådare drog till vindskyddet i Grosshamn för att havsfågelskåda. Vädret var relativt klart med en vind på 15-19 m/s från sydväst. Klockan 12.24 ropar Per Wohlin: Albatross! Han hade då upptäckt undersidan på en svartbrynad albatross i riktning norrut mot Väderöbod från Grosshamn sett som sakta sträckte söderut. Uppståndelse uppstod genast i vindskyddet då resterande fågelskådare försökte få in albatrossen. Den svartbrynade albatrossen passerade på ca 700-900 meters håll utanför gömslet. Skådarna fick njuta av denna praktobs under ca 6-7 minuter och glädjen var total. När alla skådare på plats hade fått in fågeln i kikarna åkte kamerorna upp och det smattrade vilt i vindskyddet. Larm gick ut både på lokallarm samt Bird Alarm för att fler skulle få chansen att ta sig till kusten och få en chans att se denna mångas drömobs. När larmen hade gått iväg var adrenalinpåslaget högt och fågelskådarna började prata om vad som verkligen hade hänt och studerade korten. Mobilerna började ringa och pipa med gratulationer och frågor om mer information samt efter kort.
 
Ifjol sågs även då en svartbrynad albatross som först upptäcktes av Stefan Mattsson på Klädesholmarna. Albatrossen återupptäcktes ett par veckor senare den 28:e september av Per Wohlin och Stefan Mattsson vid Grosshamn, fågeln sågs även av Per dagen därpå.
 
Två fjällabbar (en mörk fas och en ljus fas), ett tiotal storlabbar, en stormfågel, en tretåig mås, mellan 400-500 havssulor och en pilgrimsfalk var andra roliga observationer som förgyllde dagen. Gårdagens fågel upptäcktes igen utanför Skånes kust idag, onsdag, den 4:e oktober. Förhoppningsvis är den kvar i svenska vatten även imorgon och upptäcks igen någonstans utmed kusten.
2017-09-15

OBS NYTT DATUM 2017-10-01 EJGDETJÄRNET - Juniorer (Från 7 år)

Fågelskådning för ungdomar vid Ejgdetjärnet den 17:e september är flyttad två veckor framåt till söndag den 1:e oktober. Vid Kämpersvik mellan Grebbestad och Fjällbacka ligger Ejgdetjärnet. Vi möts vid informationstavlan kl 11:00 och börjar spana från parkeringen. Därefter går vi en liten sväng längs med tjärnet och ser vad vi kan få syn på denna söndag. Så här i under höstflytten hoppas vi bland annat få se lite rastande änder och småfåglar. Vi skådar ett par timmar, exakt hur länge beror lite på väder. Ta med varma kläder, lite fika och gärna fågelbok och kikare om ni har det (annars finns det att låna). Även föräldrar är varmt välkomna.

Kontaktperson Sara Elg 073-716 56 15.

2017-09-07

Kallelse till extra Årsmöte med Bohusläns Ornitologiska Förening

Plats: Hållö, båt avgår från norra hamnen i Smögen klockan 07:30. (Båtresan är gratis för er medlemmar )
När: Lördag den 30 september
Anmälan:  Kenneth Johansson, 070-2316591
 

Ordföranden har ordet


Hej alla medlemmar
Hoppas ni haft en go sommar och en härlig semester. Nu närmar sig årets medlemsmöte eller höstmöte som vi också kallar det. I år är detta möte även utlyst som ett extra årsmöte och detta med anledning av de beslut som togs vid det ordinarie årsmötet i våras, stadgeändring samt integrerat medlemskap i SOF BirdLife Sverige.
15-20 minuters båtfärd från Smögen ligger underbara Hållö som en liten oas i Västerhavet. Ön ingår i Hållöarkipelagens naturreservat och på denna saltstänkta ö finns förutom den gamla fyren även kapell, naturrum, konferensrum samt vandrarhem.
När vi går iland på Hållö kommer vi att börja med några timmars skådning. Ta med fika. Så här i strecktider kan vad som helst dyka upp. Är det vindstilla kan vi räkna med mycket tättingar, en del rovfågel samt vadare. Blåser det kan vi naturligtvis lägga till havsfågel.
Klockan 12:00 kommer vi efter avslutad skådning att samlas vid naturrummet för medlems-/ extra årsmöte.
Återfärd till fastlandet sker på eftermiddagen runt 15:00.

Hjärtligt Välkomna
Stefan Malm, Ordförande
 

2017-09-04

Årets silvertärna

Text från Birdlife:
” Idag delades SOF-BirdLifes utmärkelser ”Årets Fågelskådare” respektive ”Årets silvertärna” ut i samband med Falsterbo Bird Show. Utmärkelserna sponsras av kikarmärket KOWA, och pristagarna får var sin tubkikare och handkikare.”
 
”Utmärkelsen Årets silvertärna går till en kvinnlig fågelskådare som utmärkt sig som en inspiratör och ett föredöme. Det ska vara en person som är aktiv inom fågelskydd, fågelforskning eller fågelintresseverksamheten, på lokal, regional eller nationell nivå. Denna utmärkelse delades i år ut till Sussie Carlström från Uddevalla. Sussie har varit engagerad i Bohusläns Ornitologiska Förening i många år, tidigare bl.a. som vice ordförande och nu som programansvarig. Hon lägger ner mycket tid på att dela med sig av sin kunskap genom att till exempel ordna kurser, exkursioner och andra aktiviteter för nybörjare, ungdomar, nyanlända och andra för att sprida intresse och engagemang för fåglarna.”
 
- Misstänkte du inget Sussie?
- Nej, jag blev fullständigt chockad, men superglad! Detta gör att jag har fått lite bevis på uppskattning och är nu inspirerad att jobba vidare för att bredda fågelskunskapen hos naturintresserade.
2017-08-29

Havsfågel på nära håll

28/8 hade föreningen sin båttur – Havsfågel på nära håll – för andra året i rad.
Samling och påstigning på båten gick bra, båten är rymlig och bra för 12 deltagare. Det tar ca 1 timme till Väderöarna och sen åker vi ytterligare 1 timme rakt ut till havs. Under båtfärden mellan öarna fick vi se kärrsnäppa, större strandpipare, tobisgrissla och ca 300 toppskarvar. Till skillnad mot i fjol såg vi första havssulan före Väderöarna och stormfågeln vid Väderöarna, kl 9:25. Oväntat var även att vi såg två sparvhökar över havet. Innan vi var ute där vi lade till för att chumma, kasta fisk för att dra till oss fåglar, hade vi sett flera havssulor, stormfåglar och sillgrisslor. Även storlabb flög långt ut. Sammanräkningen efter att ha chummat i drygt en timme blev cirka 75 stormfåglar, 6 havssulor i olika åldrar, 2 storlabbar som flög nära samt havstrut, gråtrut, silltrut och fiskmås. Sedan gick vi sakta in med dessa i följe. Nästa år kör vi samma båttur lördag 25/8 och 5 platser är redan bokade
2017-08-28

Medlemsmöte samt extra årsmöte på Hållö

Lördagen den 30:e september anordnar BohOF ett medlemsmöte samt extra årsmöte på Hållö. Vi börjar dagen med fågelskådning innan mötet och beroende på vädret så går vi till vindskyddet och skådar därifrån eller strosar runt bland de få hus och buskar som finns för att hitta rastande flyttfåglar. Glöm inte att ta med bra skor och matsäck. BohOF bjuder på fika under själva mötet och på båtturen tur och retur. Samling kl 07:30 vid Smögen norra hamnen och vi beräknar att vara tillbaka runt kl 14:00-15:00. 

Kallelse samt dagordning för mötet kommer på hemsidan under början på september.
Hoppas vi ses där!

Anmälan till Kenneth Johansson 070-231 65 91.
2017-07-19

Sitter ni och planerar att fågelskåda utomlands?

En ny reserapport om Fågelskådning på Mallorca 2017 finns upplagd under reserapporter och där finns många fler reserapporter med olika utflyktsmål. Man kan få tips på fågelskådning i Sverige och utomlands. Är man inte så resvan kan man få lite tips på boende, priser, vart man kan skåda och vad man kan komma att få se för arter, beroende på när man åker under året.
31/10 kommer vi även att ha en bildvisning om Fågelskådning på Mallorca, baserad på denna resa och med erfarenhet av tidigare resor dit.
2017-06-27

Tisdagsskådningen med samling i Uddevalla är slut för säsongen!

Igår var det sista tisdagsskådningen och förra veckan åkte vi till Ramsvik men igår följde vi vår tradition att grilla på vår sista träff och då åkte vi till nya tornet vid Älje-Porsen. Där bjöds det på smått och gott! Förutom kanadagås som skvalpade på vattnet så gick drillsnäppan balansgång på en stock. När två tranor flög förbi avslöjade sig dem med sitt genomträngande läte. Flög förbi gjorde även nötskrikor, ormvråkar, ringduvor och några trutar. Några såg bivråk, några hörde mindre hackspett när de kom och andra grönsångare samt mindre korsnäbb. Födosökte bredvid oss gjorde buskskvätta, törnskata och så kom en steglits och smaskade på en tistel. Enkelbeckasinen stod stillsamt på sin stubbe och tittade på oss när vi åt vår korv och njöt av det goa vädret. Tack alla som har deltagit under vårsäsongen och vi startar igen 15 augusti, trevlig sommar!
 
Vid kameran och pennan: Sussie Carlström
 
2017-06-06

Besök från kontinenten avslutade Ölands-resan

Resenärerna på årets BohOF-resa till Öland missade arter som större skrikörn, ormörn, sommargylling och aftonfalk.
Men fick en glad överraskning som avslutning på resan: en sydnäktergal som ringmärktes och visades upp på Ottenby fågelstation söndagen den 28 maj.

24 maj:
Åtta BohOF-skådare satte sig i en minibuss och lämnade Bohuslän på morgonen den 24 maj. På eftermiddagen nådde gruppen sitt boende på Södra Bruket i Degerhamn och efter att ha bekantat sig med rummen och packat upp bagaget började vårt skådande på den fågelrika ön i Östersjön.
Den första kvällens höjdpunkt var den rastande ägretthägern i Västerstadsviken och det blev starten på en resa där vi totalt såg 140 arter.

25 maj:
Torsdagsmorgonen inleddes med en tur i Norra Lunden och där sjöng flera mindre flugsnappare samtidigt som halsbandsflugsnappar-paret som vanligt höll på med häckningsbestyr runt holk 114.  
Det blev ett nytt besök vid Västerstadsviken och där fanns bland annat flera myrsnäppor, en smalnäbbad simsnäppa, en småsnäppa och en roskarl. Skräntärnan som vi såg i igår kväll var kvar på reveln mitt i viken.
Vid Alby-dammarna träffade vi ett gäng Grebbestads-skådare som stod och tittade på en honfärgad 2K stäpphök som rastade på en stolpe. Höken lyfte så småningom efter att ha blivit trakasserad av en tornfalk. Resans enda årtor simmade i en av dammarna.
Ett besök på Naturbokhandeln hanns också med och vid Stenåsa Camping såg vi en hornuggla som satt i en tall och vaktade sina ungar som låg i boet alldeles i närheten.
På kvällen såg och hörde vi en brandkronad kungsfågel i tallarna vid Näsby och där fick några av oss också se två rosenfinkar som parade sig.

26 maj:
Fredagen innebar en road-trip norrut med ett första stopp vid Kapelludden. Rödspov var en resart som piggade upp, men annars var det inte så mycket att se på lokalen som tidigare producerat så många spännande arter.
Petgärde träsk är i stort sett uttorkat och det var också ganska fågeltomt när vi var där. Rovfågelarter som havsörn, lärkfalk och brun kärrhök jagade dock i träskets närhet och i skogen runt fågeltornet var det gott om sångare. Lokalens stora begivenhet är annars pungmes, men den lyste med sin frånvaro vid vårt besök.
Kvällen avslutades med en grillfest vid Södra Bruket med andra BohOF-medlemmar som var på ön för att skåda. Totalt var vi ett 20-tal personer som njöt av mat och dryck allt medan solen gick ned i den stilla kvällen.

27 maj:
Lördagen tillbringades till stor del på södra Öland. Vid udden sågs både små-, skrän-, silver -, och kentsk tärna och vid Grönhögens träskofabrik fanns som vanligt ett par svart rödstjärt. Ängshök, rapphöna och skäggmes var andra småroliga arter den här dagen. 
På kvällen åkte vi ut till Sebybadet/Gammalsbyören och där vi fick vi oss en liten pulshöjare när en dammsnäppa flög in från norr och landade bland rödbenor. En repris från resan 2014 då vi också hade en dammsnäppa på den här lokalen.

28 maj:
Söndagen inleddes med en grann höksångare som satt och sjöng i en busktopp väster om Karl X:s mur. Ett larm om att en sydnäktergal skulle visas upp på udden 07.40 fick reseledare Kenneth Johansson att stampa lite extra på gasen den dryga halvmilen ned till fågelstationen.
Men det var lugnt, vi hann fram i tid för att få se kontinentens svar på vår egen näktergal innan den släpptes ut i friheten.
Efter någon timmes skådning vid udden åkte vi tillbaka till boendet och städade och packade ur lägenheterna. Sedan väntade lite mer skådning samt lunchbuffé på Skansen i Färjestaden innan en lång bilresa genom Småland och Halland tog vid.
Framåt kvällen var gruppen åter tillbaka där resan startade – i Bohuslän. 

Text: Torbjörn Arvidsson
2017-06-02

Riksstämma 2018

Som tidigare meddelats så kommer Bohusläns Ornitologiska Förening att stå som värd för SOF Birdlife:s riksstämma 2018.
 
Nu är även platsen bestämd och det blir Bohus-Malmöns Pensionat.
En plats som man verkligen kan förknippa med Bohuslän.
Datum för riksstämman är 13-15 april 2018.
 
Mer info kommer senare.
2017-05-30

Fågeltornet Älje-Porsen

Nu har fågeltornet på Älje-Porsen tagits i bruk. Många var med på invigningen 4 april och genom uppmärksamheten som bygget fått i lokalmedia, har många nyfikna letat sig  dit för att inspektera och känna på nybygget. En rofylld plats, perfekt för en fikastund, och emellanåt riktigt ”giftig” som fågellokal. 
Fågeltornet har kommit till efter ett initiativ från några medlemmar i fågelföreningen (BohOF). Men utan stöd och bistånd från Jan Uddén, som skött de nödvändiga kontakterna med markägare och Uddevalla kommun, hade tornet nog bara blivit en önskan. Ett stort tack till honom och kommunens arbetslag, som stått för själva byggnationen.
Älje-Porsens kvalitéeer som fågellokal  ligger främst i ett ”giftigt” flyttfågelsträck under vår och höst. Stora mängder svanar och gäss passerar under en bra dag. En svart stork tog denna vägen för något år sedan, och ringtrast ses regelbundet i slutet av april.  Troligen är det läget mellan Västerhavet och Vänerkusten, som ger lokalen dess potential. 
Men även våtmarkerna kring Bäveån bidrar till dess bredd som fågellokal. Småfläckig sumphöna är en av rariteterna som kan höras på försommaren och lärkfalk gör ibland eleganta flyguppvisningar i sin jakt på sländor. 
Sen inramas området av skog på alla sidor, vilket också kan bjuda på trevliga överraskningar. Så alltifrån korsnäbbar, hackspettar och hela floran av mesar kan ses i området. Mycket holkar är uppsatta, så mesar och flugsnappare lider knappast någon bostadsbrist.
Så kommer Du dit:
Tornet är beläget i naturreservatet ”Bäveån Nedre” som ligger 5 km  öster om Uddevalla utefter gamla 44:an (numera väg 697). Kör stadsmotorvägen genom Uddevalla. Efter Blomsterlandet, Kuröd, kommer en avfart – Ängebacken, Groröd.  Tag av här. Uppe i backen efter Groröds industriområde tar du till vänster vid skylten Asfaltverk. Följ vägen förbi asfaltverket tills vägen tar slut. Framme!
Bohusläns Ornitologiska Förening
2017-05-18

Maj och inventeringstider - Sjöfågeltaxeringen

Sillgrissla Foto Max Allan Niklasson
Nu är vi mitt i säsongen för sjöfågeltaxeringen som pågår för tredje året. Sjöfågeltaxeringen är ett samarbete mellan SOF - BirdLife Sverige/samtliga regionalföreningar och Svensk Fågeltaxering. Syftet med inventeringen är att samla in data för att kunna beräkna antalstrender för sjöfåglar under häckningstid och omfattar blöta miljöer så som sjöar, vattendrag, småvatten, strandängar och kuststräckor.

Inventeringen sker mellan den 10-25 maj i Götaland och Svealand och har ett relativt fritt upplägg där man väljer mellan tre inventeringsmetoder. Viktigt är att när en rutt/slinga väl påbörjats på ett sätt skall den inventeras på samma sätt även kommande år. En rutt/slinga är inte personlig utan kan lämnas över till en ny inventerare. Inventeringen kan ske genom: 

1) Punktaxering där man räknar från mellan 1-20 förutbestämda punkter.

2) Fågeltornsräkning där man räknar från en punkt som lämpligen är ett fågeltorn eller plattform.

3) Linjetaxering där man räknar från en förutbestämd slinga som man går efter.

Inventeringsarter är alla arter som är knutna till vatten så som lommar, doppingar, hägrar, skarvar, andfåglar, tranor, sumphöns, vadare, måsar, tärnor. Även rovfåglar ingår i inventeringen men ej tättingar. Detta är en enklare form av inventering där alla med god artkännedom kan vara med även om man inte inventerat något tidigare. 

Var med och räkna sjöfåglar du också, än är det inte för sent för i år. Mer information om sjöfågeltaxeringen samt metodik finns här: http://www.fageltaxering.lu.se/nyheter/snart-dags-att-rakna-sjofaglar

Kontakt: Om du vill vara med och inventera en eller flera lokaler i Bohuslän så hör av dig till Stefan Malm, 073-8008607, för mer information om metodik och bokning av inventeringsområde.
När: 10-25 maj. 
2017-05-16

Första maj på Härmanö

Göktyta Foto: Max Allan Niklasson / www.maxallan.se
Efter förra årets lyckosamma första-majexkursion med sandtärna och ängshök på topp dök hela 16 förväntansfulla skådare upp på årets dito. 06:30 hämtar John Martinsson den första gruppen vid Tuvesvik och efter ytterligare en vända kunde alla samlas på berget ovanför Vadet, där kunde bland annat pilgrimsfalk och småspov samt tornfalk ses.

Första fikastoppet togs sedvanligt i Lunddalen, där vi kunde räkna in några födosökande trastar samt en rastande trädpiplärka. På väg mot Stenvik sågs en fin hanne ringtrast i Kalvhagen, innan det var dags att se vad havet kunde erbjuda. I den sydostliga vinden blev resultatet ganska klent, men fem stycken sydsträckande brunänder förtjänas att nämnas, även så kustlabb, havssula, toppskarv, smålom och storlom. 

Innan vi tog plats på Kalvhageberget gick promenaden vidare till Grindebacken, där en göktyta spelade, ett steglitspar visade upp sig fint när plötsligt en sträckande stenfalk påminde oss om att man borde ta post på Kalvhageberget för att se om det bjuds på fler rovfåglar.
Väl på berget på kunde ytterligare en stenfalk ses, liksom blå kärrhök, tornfalk, några sparvhökar och tre tranor. När plötsligt Per Wohlin högt ropar ”biätare!”, som sakta sträcker förbi oss på öns insida mot nordost, varpå vilda glädjescener utspelade sig! Livskryss, Sverigekryss, Bohuskryss och Orustkryss blev det för alla förutom en… Efter denna oväntade observationen hände inte så mycket mer, folk började diskutera hemfärden och några hinner även bege sig mot färjan, när undertecknad upptäcker två långvingade rovfåglar med kurs rakt emot oss resterande, brunglador bägge två! Och två samtidigt har inte setts sedan 1978!
Dessa fina arter, bra väder och hela 89 arter totalt gör väl att man knappast vågar välja något annat datum till nästa år?

Vid pennan, Stefan Oscarsson

2017-05-10

Riksstämman 2017 i Rimforsa, Östergötland

Under helgen 21-23 april anordnades BirdLife Sveriges riksstämma som i år arrangerades tillsammans med Östergötlands Ornitologiska Förening (ÖgOF). Riksstämman genomfördes på Rimforsa strand i Rimforsa som ligger cirka 4 mil söder om Linköping. Under helgen fanns två ombud från Bohusläns Ornitologiska Förening på plats som representerade regionalföreningen. 

Traditionsenligt hölls under fredagen ett seminarium som i år handlade om IBA-områden (Important Bird and Biodiversity Areas). Själva riksstämman inleddes på lördag morgon och avslutades vid lunch på söndagen. Under dessa dagar behandlades sedvanliga stämmoförhandlingar så som val till styrelsen, årsredovisning, budget, verksamhetsplan och inkomna motioner. 

Under helgen anordnades även exkursioner av ÖgOF som gick till fågelsjön Striern, Hallstad ängar samt  Svartåmynningens naturreservat där vi bland annat fick se fjällgäss och rödspovar. På kvällarna bjöds det även på föredrag och bildvisningar av ÖgOF om Östergötlands natur och naturvårdsintressanta fågelarter samt ett föredrag om Häradsskär, en fågelpärla i östgötaskärgården.

Vi blickar nu framåt och ser med stor glädje och förhoppning fram emot riksstämman den 13-15 april 2018 som kommer anordnas i Bohuslän tillsammans med oss i Bohusläns Ornitologiska Förening.
2017-04-14

Svartvingad glada vid Hjälmviks by på Orust 12 april 2017

Onsdagen den 12:e april 2017 vid 17.30 snåret var Ellen Hansson på väg hem till Holm med sin med sin son när hon plötsligt vid avfarten mot Rossö på väg 178 ser något som hon uppfattar som en uggla ryttla precis vid vägrenen, hon stannar och börjar filma med sin mobil och man kan höra på filmen hur hon frågar sin son om han ser ugglan... Efter en liten stund bestämmer hon sig för att "googla" och hittar en fågel som stämmer väl in på svartvingad glada! Och därefter ringer hon sin fågelintresserade sambo Per Andersson och hör med honom om han är intresserad av att se fågeln vilket han är, hon ber honom hålla kollen så att den var kvar och kunde därefter möta upp med den nyinköpta tuben som Ellen hade varit hemma och hämtat, lämpligt nog dyker kusinen Jonas Andersson upp och efter en stunds konfererande beslutar de sig för att detta måste vara tillräckligt intressant för "entusiaster" och valet föll på Thomas Liebig som dock befinner sig i Spanien.

 

 

Ring Stefan Oscarsson föreslår han vilket också Jonas gör och undertecknad som precis har gått på sitt nattskift blir övertygad om att han skämtar... Det blir till att larma och snabbt bege sig hemåt igen (passerade lokalen vid 16:40) och i höjd med Sundsby på Tjörn ringer Jonas igen och berättar att gladan nyss lämnat sitt träd och flög ner mot Hjälmviks strandängar, fler skådare anländer och sprider ut sig på lämpliga lokaler men mörkret faller snabbt och hoppet över att finna den sjunker snabbt, men i.o.m. att den sågs så nära inpå mörkrets inbrott finns hoppet om att den tagit nattkvist i närheten och flera skådare bestämmer sig nu för att vara på plats när det bräcker till morgonen därpå.

 

06.00 på skärtorsdagens morgon är de första skådarna på plats denna kyliga och regniga morgon där termometern som sämst visade endast 2 grader plus, 10-12 förhoppningsfulla skådare kämpar över hela södra Orust samtidigt som Hjälmviks by hålls under uppsikt fram till lunchtid då den sista kastar in handduken, märkligt få som kommer kan tyckas med tanke på artens tyngd fast hade det istället varit långfredagens morgon kanske det hade varit fler? Vid 16:30 tiden börjar nya eftersök och vid 18:50 hittar Max Allan Niklasson en härfågel som tröst vid Södra Hjälmvik.

Detta var alltså landskapets första fynd av arten och blott det andra på västkusten samt det sjunde fyndet för Sverige och fenologiskt sett det tidigaste.

 

Film och foto av Ellen Hansson.

Text av Stefan Oscarsson. 

2017-03-28

Vårskådningarna drar igång

Denna och kommande vecka börjar BohOF:s gemensamma vårskådningar i landskapet. Passa på och ta del av dessa tillsammans med våra duktiga exkursionsledare.

TISDAGSFÖRMIDDAGAR VID KÅRSUND, TJÖRN
4 april - 23 maj & 18 juli - 19 september
Tisdagar mellan kl 10:00 - 12:00 samlas vi på den tjurfria fågellokalen vid Kårsund och skådar fågel. Alla är välkomna och vi tar speciellt hand om de som inte är så vana att skåda fågel. Det finns extra kikare att pröva på med. Vi studerar det som bjuds för dagen och avrundar med en kopp kaffe. För att hitta hit, kör mot Björholmen på nordvästra Tjörn, parkera på P-platsen vid infarten till Ängeviken.
Kontaktperson Nils-Erich Karlsson 070-441 33 16.

TISDAGSKVÄLLAR FRÅN UDDEVALLA
4 april - 20 juni & 15 augusti - 26 september
Vi träffas på Volvo Brandt på Fröland kl 17:30 för att åka vidare till en fågellokal som bestäms samma dag pga väder, vind och utbud på fågel.
Kontaktperson Sussie Carlström 073-690 41 60.

ONSDAGSKVÄLLAR VID TRÄLEBERGS KILE, LYSEKIL

29 mars - 17 maj & 16 augusti - 18 oktober
Samling kl 16:15 vid Trälebergstrands camping eller vid plattformen kl 16:30.
Kontaktperson Berndt Andersson 070-282 06 70 eller 0523-475 83.

2017-03-28

Sammanfattning av årsmötet 2017

Lördagen den 25 mars höll Bohusläns Ornitologiska Förening sitt årsmöte på Ramsviks övergård. 19 röstberättigade medlemmar deltog.

Dagen började 08:00 med att vi samlades på parkeringen vid Haby bukt för att sedan fortsätta till Grosshamn. Toppskarv, bläsand, alfågel, tobisgrissla, gråhakedopping, varfågel och skärpiplärka var några av de arter som sågs i det fina vårvädret.

Klockan 12:00 samlades vi inomhus för genomgång av alternativen till Årets Fågel 2016. Nästa aktivitet stod Regionala rapportkommittén för där Peter Strandvik höll ett föredrag om berguvens förekomst i landskapet.

Sen tog själva stämman vid där Stefan Malm omvaldes till ordförande för en tid av två år. Sussie Carlström och Kenneth Johansson omvaldes likaså som ledamöter för en tid av två år. Till nya ledamöter valdes Ing-Marie Nilsson och Peter Nilsson in. Vidare valdes Patrik Eld in med fyllnadsval som suppleant i styrelsen.

Dick Liljegren avgick som ledamot i styrelsen.

Till ny revisor valdes Kajsa Gustavsson och som ersättare till henne valdes Agneta Olsson.

Håkan Elg valdes in i valberedningen jämte Stefan Oscarsson.

Årets Fågel 2016 blev efter omröstning den sibiriska järnsparv som upptäckts av Olof Kosterbärg (se separat artikel)

Innan årsmötet avslutades röstades det om två förslag som styrelsen framlagt mötet, nya stadgar för föreningen samt integrerat medlemskap med SOF BirdLife Sverige. Båda förslagen röstades igenom. Tilläggas kan att det krävs ytterligare ett årsmöte i höst för att förslagen skall vara fullt antagna.

Stefan Malm, ordförande

2017-03-28

Årets Fågel 2016

Sibirisk järnsparv (Prunella montanella). Foto: Olof Kosterbärg

På BohOF:s årsmöte den 25 mars röstades Årets Fågel 2016 fram. De tre alternativen som tävlade var;

  • Sibirisk järnsparv som upptäcktes den 15 oktober av Olof Kosterbärg på Nord-Koster.
  • Rosenstare på Rossö, Strömstad vilken hittades av Helena Johansson och Göran Strömberg den 9 oktober.
  • Svartbrynad albatross, upptäckt av Stefan Mattsson på Klädesholmen på Tjörn den 11 september.

Vinnare blev sibirisk järnsparv och dess upptäckare Olof Kosterbärg som belönas med ett presentkort från Naturbokhandeln. Grattis!

Köp BohOF sortiment
 
Länk till Studiefrämjandet
 
 
Länk till NyttoData
 
 
Se diplomet i full skala
BohOF sponsrar "Kungsörn 2016"