Välkommen till BohOF!
 

Bohusläns Ornitologiska Förening är en idéell förening, som har till mål att främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan i landskapet Bohuslän.
Ett annat mål är att öka allmänhetens intresse för fåglar och fågelskådning.   

Kalender

Nyheter från BohOF
 
2017-06-27

Tisdagsskådningen med samling i Uddevalla är slut för säsongen!

Igår var det sista tisdagsskådningen och förra veckan åkte vi till Ramsvik men igår följde vi vår tradition att grilla på vår sista träff och då åkte vi till nya tornet vid Älje-Porsen. Där bjöds det på smått och gott! Förutom kanadagås som skvalpade på vattnet så gick drillsnäppan balansgång på en stock. När två tranor flög förbi avslöjade sig dem med sitt genomträngande läte. Flög förbi gjorde även nötskrikor, ormvråkar, ringduvor och några trutar. Några såg bivråk, några hörde mindre hackspett när de kom och andra grönsångare samt mindre korsnäbb. Födosökte bredvid oss gjorde buskskvätta, törnskata och så kom en steglits och smaskade på en tistel. Enkelbeckasinen stod stillsamt på sin stubbe och tittade på oss när vi åt vår korv och njöt av det goa vädret. Tack alla som har deltagit under vårsäsongen och vi startar igen 15 augusti, trevlig sommar!
 
Vid kameran och pennan: Sussie Carlström
 

Läs mer
2017-06-06

Besök från kontinenten avslutade Ölands-resan

Resenärerna på årets BohOF-resa till Öland missade arter som större skrikörn, ormörn, sommargylling och aftonfalk.
Men fick en glad överraskning som avslutning på resan: en sydnäktergal som ringmärktes och visades upp på Ottenby fågelstation söndagen den 28 maj.

24 maj:
Åtta BohOF-skådare satte sig i en minibuss och lämnade Bohuslän på morgonen den 24 maj. På eftermiddagen nådde gruppen sitt boende på Södra Bruket i Degerhamn och efter att ha bekantat sig med rummen och packat upp bagaget började vårt skådande på den fågelrika ön i Östersjön.
Den första kvällens höjdpunkt var den rastande ägretthägern i Västerstadsviken och det blev starten på en resa där vi totalt såg 140 arter.

25 maj:
Torsdagsmorgonen inleddes med en tur i Norra Lunden och där sjöng flera mindre flugsnappare samtidigt som halsbandsflugsnappar-paret som vanligt höll på med häckningsbestyr runt holk 114.  
Det blev ett nytt besök vid Västerstadsviken och där fanns bland annat flera myrsnäppor, en smalnäbbad simsnäppa, en småsnäppa och en roskarl. Skräntärnan som vi såg i igår kväll var kvar på reveln mitt i viken.
Vid Alby-dammarna träffade vi ett gäng Grebbestads-skådare som stod och tittade på en honfärgad 2K stäpphök som rastade på en stolpe. Höken lyfte så småningom efter att ha blivit trakasserad av en tornfalk. Resans enda årtor simmade i en av dammarna.
Ett besök på Naturbokhandeln hanns också med och vid Stenåsa Camping såg vi en hornuggla som satt i en tall och vaktade sina ungar som låg i boet alldeles i närheten.
På kvällen såg och hörde vi en brandkronad kungsfågel i tallarna vid Näsby och där fick några av oss också se två rosenfinkar som parade sig.

26 maj:
Fredagen innebar en road-trip norrut med ett första stopp vid Kapelludden. Rödspov var en resart som piggade upp, men annars var det inte så mycket att se på lokalen som tidigare producerat så många spännande arter.
Petgärde träsk är i stort sett uttorkat och det var också ganska fågeltomt när vi var där. Rovfågelarter som havsörn, lärkfalk och brun kärrhök jagade dock i träskets närhet och i skogen runt fågeltornet var det gott om sångare. Lokalens stora begivenhet är annars pungmes, men den lyste med sin frånvaro vid vårt besök.
Kvällen avslutades med en grillfest vid Södra Bruket med andra BohOF-medlemmar som var på ön för att skåda. Totalt var vi ett 20-tal personer som njöt av mat och dryck allt medan solen gick ned i den stilla kvällen.

27 maj:
Lördagen tillbringades till stor del på södra Öland. Vid udden sågs både små-, skrän-, silver -, och kentsk tärna och vid Grönhögens träskofabrik fanns som vanligt ett par svart rödstjärt. Ängshök, rapphöna och skäggmes var andra småroliga arter den här dagen. 
På kvällen åkte vi ut till Sebybadet/Gammalsbyören och där vi fick vi oss en liten pulshöjare när en dammsnäppa flög in från norr och landade bland rödbenor. En repris från resan 2014 då vi också hade en dammsnäppa på den här lokalen.

28 maj:
Söndagen inleddes med en grann höksångare som satt och sjöng i en busktopp väster om Karl X:s mur. Ett larm om att en sydnäktergal skulle visas upp på udden 07.40 fick reseledare Kenneth Johansson att stampa lite extra på gasen den dryga halvmilen ned till fågelstationen.
Men det var lugnt, vi hann fram i tid för att få se kontinentens svar på vår egen näktergal innan den släpptes ut i friheten.
Efter någon timmes skådning vid udden åkte vi tillbaka till boendet och städade och packade ur lägenheterna. Sedan väntade lite mer skådning samt lunchbuffé på Skansen i Färjestaden innan en lång bilresa genom Småland och Halland tog vid.
Framåt kvällen var gruppen åter tillbaka där resan startade – i Bohuslän. 

Text: Torbjörn Arvidsson

Läs mer
2017-06-02
Riksstämma 2018
2017-05-30
Fågeltornet Älje-Porsen
2017-05-18
Maj och inventeringstider - Sjöfågeltaxeringen
2017-05-16
Första maj på Härmanö
2017-05-10
Riksstämman 2017 i Rimforsa, Östergötland
2017-04-14
Svartvingad glada vid Hjälmviks by på Orust 12 april 2017

Nyheter från  Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige 

2016-12-07  Seger för direktiven!

Program & kalender

2017-08-05 
VANDRING RUNT MÅSESKÄR
Hela västerhavsveckan - Lördag-Söndag 5-13 augusti Måseskär har ett fantastiskt rikt fågelliv. Förutom sjöfåglar har Måseskär också uppmärksammats för...
Läs mer
2017-08-09 
NATURKRYSSNING I HAVSTENSFJORDEN
Under ledning av museets egna naturguider, Jan Uddén och Lars Rydbom tar vi oss ut i Havstensfjorden och får höra om fågellivet, naturlivet och fjorde...
Läs mer
2017-08-13 
NÖDDÖKILEN, ORREVIKSKILEN, TANUMSKILEN, FÄRLEVFJORDEN
Skådarskola för stora och små bland vadare, gäss och änder. Vi besöker några av Bohusläns finaste sältor och leror: Nöddökilen, Orrevikskilen, Tanumsk...
Läs mer
2017-08-14 
LUNCHSKÅDNINGAR PÅ MOLLÖN
Måndag-Fredag 14-18 augusti Kom till plattformen på Mollön, Uddevalla, för att skåda fågel under lunchtid. Det är valfritt när man vill komma och gå m...
Läs mer
2017-08-23 
VADARE I BREVIKS KILE – För kvinnor
Denna kväll skådar vi i Breviks kile på Tjörn. Här finns bra förutsättningar för rastande vadare vid grunda havsvikar och betade strandängar. Vi spana...
Läs mer
Köp BohOF sortiment
 
Länk till Studiefrämjandet
 
 
Länk till NyttoData
 
 
Se diplomet i full skala
BohOF sponsrar "Kungsörn 2016"