Östra Sydafrika 14–26 oktober 2018

Reseledare: Göran Pettersson  FULLBOKAD

Crimson-breasted Shrike är en av många läckra arter som väntar oss på resan. Foto: Göran Pettersson

Den här resan erbjuder en av Afrikas mest bekväma och innehållsrika fågel- och djurupplevelser. Resan är utformad så att vi har de bästa chanserna att se Sydafrikas endemiska fåglar och regionala specialiteter. Vi jagar inte den längsta artlistan utan fokuserar på de unika arterna för den här delen av södra Afrika. Det betyder att vi besöker några av Afrikas bästa fågellokaler. Vi kommer att ha flera tidiga morgnar på programmet och gott om tid ute i fält. Lägg därtill fint väder, god mat, goda viner och några av Afrikas mest imponerande däggdjur som lejon, elefanter, noshörningar och flodhästar bland många andra, och du har framför dig en mycket fin resa. 

I Drakensbergen tar vi höjd för skådningen. Foto: Göran Pettersson

Från Durbans tropiska kustområden klättrar vi upp till Drakensbergen, proteaskogarnas hemvist och det öppna ”Afro-alpine grassland” på ca 3 000 meters höjd. Vi besöker Sani Pass och spanar efter höglandsspecialiteter som Bush Blackcap och Drakensberg Rockjumper. Vi hoppas också få se våra första Southern Bald Ibis, Drakensberg Siskin och Gurney’s Sugarbird. I ett litet område med fuktig skog tittar vi efter den hotade Cape Parrot.

Vi har chans på tre arter tranor under resan, bl a Blue och Wattled Crane. Foto: Göran Pettersson

Härefter tar vi oss ner på lägre höjd och når tropiskt klimat och skogarna i Zululand. Vi passerar en av Sydafrikas största floder, Tugela, som har sina källor i Drakensbergen, och når så småningom Eshowe. Här väntar oss skogsskådning av högsta klass. Vi är nu i ett område som har ovanligt hög biodiversitet även för sydafrikanska mått mätt. Många av fåglarna här har en liten utbredning och finns just i detta område och in i södra Moçambique. Höjdpunkterna vi siktar efter här är bl a Spotted Ground Thrush och Eastern Bronze-naped Pigeon. I dynskogarna nära St Lucia är Brown Scrub-Robin, Rudd’s Apalis och Woodward’s Batis våra huvudmål. Med lite flyt ser vi också Southern Banded Snake Eagle.

Lejonhanen vilar i skuggan. Foto: Göran Pettersson

Ett litet hopp norrut ligger Mkhuze som kanske ger oss den mest produktiva skådningen under resan. Vi skådar här i en unik sandskogsmiljö och fokuserar på att hitta arter som Neergaard’s Sunbird, Pink-throated Twinspot, Lemon-breasted Canary och hittar kanske också African Broadbill.
 
Vi klättrar sedan åter i höjdmeter och når Wakkerstroom, en ”liten håla” omgiven av högt belägna naturbetesmarker, s.k. ”high veld”. Landskapet är böljande med Grey Crowned Cranes här och var och surikater som nyfiket studerar besökaren. Här finns ett antal lokala endemiska arter, bl a Sydafrikas mest ovanliga lärkor, Rudd’s och Botha’s Lark. V i spanar efter trappar som Blue Korhaan och andra fåglar knutna till öppna marker som Yellow-breasted Pipit. Vi ska också titta efter den ståtliga sekreterarfågeln.

Sekreterarfågel är en av många drömfåglar under resan. Foto: Göran Pettersson

För många är nationalparken Kruger sinnebilden för Sydafrika. Vi besöker södra och centrala delarna under ett par dagar och här blir det också fokus på däggdjur. Här finns bl a lejon, elefanter, giraffer och en mängd olika antiloper. Med lite flyt hittar vi också leopard! Det är en variationsrik miljö i parken med akaciaskogar, gräsmarker (savann), vattenhål och även bälten med s k dimskogar. Vi kan därför förvänta oss mycket nytt i fågelväg här uppe i norr. Bl a många savannarter som vi inte sett tidigare under resan, t ex Magpie Shrike, Burnt-necked Eremomela, Burchell´s Glossy Starling, Kalahari Scrub-Robin och Violet-eared Waxbill. Det är även gott om örnar och gamar här och vi ska spana efter Senegal Lapwing och Grey-headed Bushshrike. Vi gör också ett försök på den notoriskt svårsedd, men läckra, Taita Falcon.

Elefantkompisar. Foto: Göran Pettersson

Avslutningen på resan förläggs i ”Afromontane forest”, storvuxen tropisk skog, i Magoebaskloof. Här finns speciella skogsarter som Brown-necked (Cape) Parrot, Knysna Turaco, Chorister Robin-Chat, Orange Ground Thrush och Barratt´s Warbler. Längs vägen till Johannesburg och vårt väntande flyg tillbaka till Europa besöker vi ett torrt gräsmarksområde för att försöka få se den mycket lokala Short-clawed Lark och Southern Pied Babbler.
 
Göran Pettersson har tidigare besökt Sydafrika och Södra Afrika under flera resor. AviFaunas resor till Södra Afrika är mycket populära och det här blir sjunde resan till dit.

Vi räknar med att kunna se ca 350 fågelarter under resan.

Skådning i "Afromontane forest" i Magoebaskloof. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Durbans Internationella flygplats vid lunchtid. Transport till Underberg i Drakensbergen (ca 20 mil). Skådning längs vägen. Natt i Underberg. Dag 2: Sani Pass och Lesotho. Natt i Underberg. Dag 3: Transport till Eshowe (ca 35 mil), Zululand och skådning där. Natt i Eshowe. Dag 4: Morgonskådning i Dlinza Forest. Efter lunch transport till St Lucia. Natt i St Lucia. Dag 5: Morgonskådning i St Lucia. Transport till Mkuze. Natt i Mkuze. Dag 6: Mkuze. Natt i Mkuze. Dag 7: Transport till Wakkerstroom (ca 25 mil) och skådning efter gräsmarksarter. Natt i Wakkerstrom. Dag 8: Wakkerstrom. Natt i Wakkerstrom. Dag 9: Transport till södra delarna av Kruger NP (ca 45 mil). Natt i Kruger NP. Dag 10: Kruger NP. Natt Kruger NP. Dag 11: Kruger NP. Transport till Magoebaskloof och natt där (ca 27 mil). Dag 12: Woodbush Forest Reserve. Natt Polokwane. Dag 13: Efter morgon- och förmiddagsskådning transport till Johannesburg (ca 30 mil) där resan avslutas på internationella flygplatsen.

 
Pris utan flyg: 44.400 kr. (9–12 delt.).
Pris med flyg: ca 53.900 kr. (9–12 delt.).
Enkelrumstillägg: 2.800 kr.
Ungdomspris utan flyg: 39.900 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 49.400 kr.
Allt detta ingår:
Alla transporter
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Samtliga inträden och avgifter
Lokala fågelguider
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: hotelldricks

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 9.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Subtropiskt klimat. Vi reser under våren och temperaturen lgger på 25-30°. Vi får räkna med någon regnskur.
 
Tempo. Medeltempo, d v s två storkar.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 4.440 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin