Öland 15–20 september 2018

Reseledare: Ola Bondesson

Hahns stugor med Långe Jan i bakgrunden. Foto: Ola Bondesson

September på Öland är en lite bortglömd period. Det är nu som höststräcket når sin kulmen med flyttande gäss, änder, rovfåglar, tranor, vadare, måsfåglar och tättingar. Antalet flyttande arter kulminerar. Kvar finns fortfarande en del av de tidiga flyttarna och det kan dyka upp en del av de senare höstflyttarna. Det är också en tid då trängseln av fågelskådare inte är så stor. Allt ligger och väntar på invasionen av skådare i oktober.  Man har tid att njuta av det mäktiga sträcket som drar förbi och det är inte ovanligt med dagar där temperaturen ligger på behagliga 20 grader. Det är också en månad då många ovanliga småfåglar hittas, även om de kan vara lite mer svårhittade då löven sitter kvar på träden.

Morgonsträck vid Sebybadet, kärrsnäppeflock samt vitkindade gäss i bakgrunden. Foto: Ola Bondesson

Öland är det landskap eller område som de flesta svenska skådare sätter högst på sin lista. Det finns givetvis flera orsaker. Avstånden är inte så stora, variationen naturmässigt är stor och det finns en del helt unika miljöer, flyttfågelsträcket som drar fram både vår och höst är imponerande, många rariteter uppträder på ön, Ölands södra udde är den fågellokal där mest antal arter observerats på en plats och där ligger Ottenby fågelstation, möjligheterna till en varierad fågelskådning är stor, solen och vindarnas ö, Naturbokhandeln, Öland är tradition för många, möjligheterna att kombinera fågelskådning med familjeliv är goda. Det är en magisk plats för fågelskådaren som man helt klart gärna återvänder till och har du inte varit där i september så är det en upplevelse du missat.

En ung lärkfalk på sträckförsök vid Ölands södra udde. Foto: Ola Bondesson

Rovfågelsträcket är på sin topp nu och det är högst troligt med dagliga observationer av 10 arter eller mer. Kvardröjande bivråkar, bruna kärrhökar, fiskgjusar och lärkfalkar kan ofta ses. Fjällvråkarna har anlänt i större antal och stenfalkar och blå kärrhökar toppar sin flyttning nu liksom pilgrimsfalk. Ormvråk och sparvhökar har lång sträckperiod och är inte heller svåra att observera den här tiden. Röda glador har börjat häcka på Öland och finns kvar på ön. Nere vid södra udden kan man mer eller mindre garantera havsörn. Det är också dags för duvhökar att börja dyka upp ut ur skogen. Vilka rariteter som kan dyka upp på rovfågelsidan är svårare att förutse men t.ex. brun glada, stäpphök och stäppörn observeras ibland vid den här tidpunkten.

Blåhake, hanne. Ottenby. Foto: Ola Bondesson

Sydsträcket av fjällfåglar når också sin kulmen, fjällvråk och stenfalk är redan nämnda. På fälten kan man ibland hitta rastande fjällpipare, ofta följer de med bland de stora flockarna av ljungpipare. Nu blir det också tillåtet att gå ut på Schäferiängarna där rödstrupiga piplärkor och lappsparvar rastar. Målinriktat sökande i buskage kan ge rastande blåhakar. En av dagarna kommer vi att delta vid ringmärkningen nere vid Ottenby fågelstation. Kanske är det då som chansen är som störst att komma i närkontakt med en blåhake. Det är en mycket spännande och annorlunda upplevelse att komma så nära fåglar som man gör vid ringmärkning.

Kärrsnäppa i tidigt morgonljus vid Sebybadet. Foto: Ola Bondesson

Sjöfågelsträcket kulminerar också sett till antalet arter. Stora flockar av prutgäss och vitkindade gäss passerar tillsammans med bläsänder, skedänder och stjärtänder på väg till övervintringsområden längre söderut. Fortfarande finns det kvardröjande tärnor som drar mot söder och sträcket av labbar är på topp. Lommar och doppingar är också på väg tillsammans med stora vadarflockar. Nu domineras förvisso dessa av årets ungfåglar och blir därför en utmaning att artbestämma. Ett huvudbry som ger många underbart vackra synupplevelser. De unga vadarna är ofta orädda och tillåter ofta att man kan studera dem på verkligt närhåll i full förstoring på tubkikaren. Då ser man hur oerhört subtilt vackra de är tecknade.

Gammalsbygården en tidig höstmorgon. Foto: Ola Bondesson

Vi kommer hela tiden att bo på den mycket trevliga Gammalsbygården i Gräsgård på sydöstra Öland. Det är ett mycket charmigt och välhållet gästgiveri med fantastiskt god mat. Den kommer vi att avnjuta vid en 2-rätters middag varje kväll. Det finns möjlighet att på plats välja till dessert om man skulle känna för det. Det ligger endast 5 minuter från den fina fågellokalen Sebybadet. En mycket lämplig lokal att skåda på några timmar före frukost varje dag. Västerstadsviken är också en utmärkt morgon- och förmiddagslokal som ligger cirka 20 minuter bort. Någon morgon kan det också bli aktuellt med skådning nere vid Ottenby cirka 25 minuter bort med minibussen.

Tuvsnäppa fotograferad vid Sebybadet. Foto: Ola Bondesson

Hösten är en bra tid för rariteter på Öland. Det är givetvis omöjligt att förutsäga vilka som kommer att dyka upp. Prärielöpare och tuvsnäppa är dock två vadararter som rapporteras ganska regelbundet från södra Öland den här tiden på året. Bland de östliga rariteterna är taigasångaren en av de första och från mitten av september ökar antalet rapporter påtagligt. Kungsfågelsångaren brukar vara mer vanlig när vi kommer in i oktober men den är fullt möjlig även under senare delen av september. Det var några rariteter som kan sägas vara regelbundna eller någorlunda regelbundna. Vad som sedan helt oförutsett dyker upp återstår bara att vänta in.

Ola Bondesson är en mycket  rutinerade Ölandsskådarna, trots att han är fastlänning. AviFauna har tidigare besökt Öland under sex resor och det här blir första höstresan.

Vi räknar med att kunna se ca 120 fågelarter under resan.

Kvällssträckande skärfläckor vid Sebybadet. Foto. Ola Bondesson

Resrutt. Dag 1: Resan startar i Kalmar på eftermiddagen, vi hämtar vid flygplatsen och centralstationen. Det är också möjligt att ansluta i Växjö eller direkt på Gammalsbygården på Öland. Incheckning på Gammalsbygården med middag på kvällen. Samtliga nätter på Gammalsbygården. Dag 25: Frivillig morgonskådning några timmar före frukost vid Sebybadet, Västerstadsviken eller Ottenby. Efter frukost blir det skådning under hela dagen på främst södra Öland. Aktuella lokaler, förutom de ovan nämnda, är Gräsgårds hamn, Össby, Sibyllas, Hans stugor, Schäferiängarna, Södra Lunden, Ventlinge strand, Kastlösa dammar, Mörbylångaslätten, Risinge hamn och Stora Alvaret, Minst en dag åker vi lite längre norrut och besöker Beijershamn, Kapelludden och Stenåsabadet. Då passar vi också på att göra ett besök på Naturbokhandeln. En förmiddag deltar vi på en ringmärkningsguidning på Ottenby fågelstation. Luncherna, gjorda på frukostbordets läckerheter med vissa tillägg, äter vi ute i fält. Vi är tillbaka i god tid för middagen vid 19.00 på kvällen. En av kvällarna, då vädret är fint, tar vi lite tidigare middag och sedan avslutar vi dagen med skådning nere vid Sebybadet i magiskt kvällsljus. Dag 6: Frivillig morgonskådning och efter frukost så checkar vi ut från Gammalsbygården. Skådning fram till lunch och därefter avslutas resan i Kalmar.

 
Pris: 13.100 kr (6–12 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.800 kr.
Ungdomspris: 11.800 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på Gammalsbygårdent
Helpension med 2-rätters middagar samt fältluncher
Alla transporter
Ringmärkningsguidning på Ottenby fågelstation
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
 
Klimat. Soligt och ofta runt 20-25° efter en kylig morgon, givetvis kan det bli sämre väder med dimma, regn och/eller blåst.
 
Tempo. Lugnt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15.  5019–0453 (AviFauna). Anmälningsavgiften är 1.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin