Ammarnäs 6–13 juni 2018

Reseledare: Göran Pettersson

Ammarnäsfjällen. Foto: Göran Pettersson

Fjällbjörkskogen håller fortfarande på att slå ut. Fjolårsgräset ligger platt efter vinterns tunga snömängder som just smält bort. Sluttningen upp mot kalfjället är fylld av fågelsång. Lövsångare dominerar, men rödvingetrastar, gråsiskor, bergfinkar och blåhakar fyller också viktiga roller i ljudkulissen. Fågelsången bär långt ner i dalen och plötsligt skrattar en dalripetupp. När vi når det sista krönet på sluttningen breder en fantastisk vy ut sig ut över kalfjället. Avlägset belägna fjälltoppar strävar upp mot den krispigt blå himlen och det är fortfarande gott om snö kvar på fjällhedarna. Vi är i Ammarnäsfjällen!

Fjällabben är en av de mera karismatiska arterna på fjällheden. Foto: Göran Pettersson

Ammarnäs långt upp i Vindelälvens dalgång erbjuder fantastiska möjligheter för bra fågelskådning. Närheten till allt gör Ammarnäs by till en strategiskt perfekt utgångspunkt för att under en kortare tid hinna uppleva det mesta som fjällvärlden har att erbjuda. Skogslandet med sina typiska arter ligger inte långt borta. Fjällbjörksskogen finns runt knuten och för att ta sig upp på kalfjället räcker det med mindre än en timmes promenad.

Blir det ett lämmelår 2018? Det vet vi först när vi är på plats. Fjällämmel. Foto: Göran Pettersson

Vi inleder i Luleå- och Bodentrakterna där vi ägnar tiden åt att söka efter de riktigt häftiga arterna som hör hemma i norra Sveriges skogsland. Vi hoppas självklart på ett bra gnagarår så att vi har bra chans att hitta både slaguggla och lappuggla. Videsparv är en annan speciell art för Norrland som vi spanar efter. Videsparven har tyvärr minskat kraftigt under de senaste decennierna så det gäller att leta på rätt plats. 

Lavskrikan kan vara svårfunnen, men är nästan alltid helt orädd. Foto: Göran Pettersson

Väl framme i Ammarnäs tillbringar vi fem hela dagar här. Vi tar del av barrskogens fågelliv och försöker hitta bl a lavskrika, lappmes, sidensvans, tretåig hackspett och tjäder. På kalfjället är det fjällhedsarterna som drar, t ex lappsparv, fjällripa, fjällpipare och fjällabb bland många andra. I fjällbjörksskogen på vägen upp ovan trädgränsen dominerar bergfink och lövsångare, men här finns också blåhake och lite längre upp ringtrast. I deltat, Övre Gautsträsk, där Vindelälven och Tjulån träffar på varandra, kan det rasta mycket änder och smalnäbbade simsnäppor. Hur det är när vi kommer vet man aldrig i förväg. Ingen vår är den andra lik i fjällvärlden. Det kan vara en tidig vår eller det kan vara en sen vår. Vi hoppas i alla fall att här finns alfågel, bergand och sjöorre bland flera andra änder.

Det finns ca 30 000 renar i Vindelfjällen. foto: Göran Pettersson

Om vägarna är farbara efter vårens snösmältning kommer vi att göra en nattexkursion till någon av de fina myrarna som ligger norr om Sorsele. Prickar vi rätt i fåglarnas spelkalender kommer vi att få uppleva magi – spelande myrsnäppor och dvärgbeckasiner, blandat med svartsnäppor och gluttsnäppor, det är en fantastisk upplevelse. Det blir givetvis sovmorgon dagen därpå.

De norrländska myrarna kan ha ett fantastiskt fint vadarliv. Vi hoppas på full pott med både dvärgbeckasin och myrsnäppa. Foto: Göran Pettersson

Vi ägnar även lite tid åt samekulturen och de tidiga bosättarna som kolonialiserade Ammarnäs under 1800-talet. Samerna har funnits här sedan ”urminnes tider”. Vi besöker kyrkstaden och om det är möjligt besöker vi någon av hantverkarna för sameslöjd. Örnbo fint beläget ovanför Övre Gautsträsk, är en av de äldre bosättningarna som finns kvar från de tidiga nybyggarna i området, vi gör en promenad dit.
 
Göran Pettersson har tillbringat många säsonger uppe i Ammarnäs och är en rutinerad fjällskådare. AviFaunas Norrlandsresor är mycket populära och det här blir femte resan till Ammarnäs.

Vi räknar med att kunna se ca 100 fågelarter under resan.

Örnbo, Ammarnäs. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Samling i Luleå och skådning i omgivningarna. Natt i Luleåtrakten. Dag 2: Skådning i Luleåtrakten. Transport till Ammarnäs via Arvidsjaur (ca 33 mil). Natt i Ammarnäs. Dag 3–7: Ammarnäs. Varierat program med promenader i skogsmiljöer, såväl barrskog som fjällbjörksskog. Vi vandrar upp på Björkfjället och Gaissats fjällhedar. Besöker Örnbo och vandrar mot Aitenjas. Skådning i deltat i Ammarnäs samt guidning på Naturum. En natt åker vi söderut mot Sorsele och besöker några riktigt fina vadarmyrar. Nätterna i Ammarnäs. Dag 8: Transport tillbaka till Luleå som vi når under eftermiddagen (ca 33 mil). Resan avslutas i Luleå under sen eftermiddag.

 
Pris: 19.900 kr. (9–12 delt.).
Resan utgår från Luleå.
Enkelrumstillägg: 2.800 kr.
Ungdomspris: 17.800 kr.
Allt detta ingår:
Alla transporter
Logi i dubbelrum på vandrarhem (inkl. sängkläder) med toalett på rummet, 1 natt på hotell

Helpension där vi kommer att bjudas på en del vilt och fina fiskrätter
Samtliga inträden och avgifter
Lokala fågelguider
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Klimat. Vi reser under våren och temperaturen varierar på 5-20°. Vädret kan skifta snabbt från klarblå himmel till nederbörd (t o m snö).
 
Tempo. Medeltempo, d v s två storkar. Det är många promenader/vandringar i programmet och man ska vara förberedd på att vandra genom fjällbjörkskogarna och upp på fjällhedarna ett stycke. Någon vandring kan sträcka sig över 10 km. Ofta följer vi lättvandrade leder men det blir också frigång på fjällhedar och i skogslandet. En natt tillbringar vi på vadarmyrar norr om Sorsele.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin