Runde, Norge 29 juni – 3 juli 2019

Reseledare: Gigi Sahlstrand 

Lunnefågel. Foto: Gigi Sahlstrand

Vi står förväntansfulla i kvällsljuset på Rundes västsidas berg. Några unga havsörnar flyger in och betraktar oss. Nedanför blänker tretåiga måsar i den låga solens strålar och på håll hör man de häckande havssulornas säregna skorranden. Och plötsligt går ett sus genom skaran – ”Nu kommer dom”! Som synkront avfyrade projektiler kommer lunnefåglarna in från havet.

Vy Goksöyr. Längst bort ser man halvön där vi kommer att bo, Rundes nordöstra hörn. Foto: Gigi Sahlstrand

Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom de tiotusentals, häckande, lunnefåglarna är det en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Vi bor alldeles vid havet och kan skåda genom fönstren på de spännande havsfåglarna som flyger förbi. Ibland simmar en utter förbi, och tittar man uppåt i slänten kan man se kronhjort och tittar man nedåt kanske en ringtrast som hoppar på marken.

Utsikt från Rundefjället. Foto: Gigi Sahlstrand

Alldeles intill våra bostäder tornar sig branterna. Från höjdpunkten på ön, som vi når genom en asfalterad gångväg, har man en fantastisk 360 graders utsikt. Storlabbar patrullerar oskyggt över ön och vi ser stormfåglar, toppskarvar, tretåiga måsar, tordmular, tobisgrisslor och sillgrisslor som alla häckar på eller runt ön. Över hela 230 arter har observerats genom åren på Runde. 

Storlabbarna är så pass nära att man inte behöver lyfta kikaren!  Foto: Göran Forsberg

Vi kommer också att genomföra två båtturer på cirka två timmar vardera. På detta sätt kommer vi både nära fåglar som ligger på vattnet men framförallt nära intill häckningsplatserna av tretåig mås, havssula, toppskarv och stormfågel. Havssulornas bon är (tyvärr) en färgglad upplevelse: bomaterialet består av rep, snören och trossar i regnbågens alla färger. Civilisationens baksida. En båttur styr mot sälkolonin där vi ser både grå- och knubbsäl men förstås också mängder med havsfåglar. Vi stannar till ett tag ute på havet och ”chummar” för att se om fåglarna som lever längre ut på havet kommer nära för ta för sig. Fotomöjligheterna är goda även om detta inte är en specifik fotoresa.

AviFaunas resor till norska Runde är mycket populära och Gigi Sahlstrand har lett dem alla. Det här blir AviFaunas sjätte resa dit.

Vi räknar med att se ca 55 fågelarter på resan. Dessutom stor chans på lite marina däggdjur.

Vi sitter och njuter av utsikten och extra kul att få se havsfåglar, storlabbar och havsörnar från ovansidan. Foto: Göran Forsberg 

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Ålesund. Bilresa 7 mil till vår logi på Runde. Dag 2: Båttur runt Runde, vandringar på Runde Dag 3: Vandringar på Runde, besök på miljöcentret. Dag 4: Båttur till sälkoloni, Rundes havsstränder Dag 5: Bilresa till Ålesund. Resan avslutas på flygplatsen i Ålesund.

Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ca ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum i modern lägenhet för 34 personer, precis jämte havet.

Helpension.
Alla transporter
Två båttur
Inträde på Rundes miljöcenter
Svensk reseledare
Assisterande reseledare och chaufför från AviFauna vid grupp större än 7 deltagare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
  
Klimat. Som svensk sommar, kan blåsa kallt från havet.
 
Tempo. Lugnt tempo.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin