Island 19–29 juni 2018

Reseledare: Gigi Sahlstrand  FULLBOKAD

En kaskad av vatten sprutar upp ur Geysir. Foto: Gigi Sahlstrand

Island är kontrasternas land. Här möter glaciärernas isflöden den glödheta lavan från jordens inre. Ute på lavafälten kan det vara långt mellan fåglarna, men på fågelbergen och på Myvatns vatten trängs fåglarna om livsutrymmet. 
 

Redan när planet har landat strax utanför Reykjavik, världens nordligaste huvudstad, får vi plocka fram kikaren för möta de första havsfåglarna. Vid Gardur-udden brukar mindre lira, havssula och stormfågel runda fyren på behagligt avstånd.

 
Två fågelberg ligger lättillgängliga på Reykjaneshalvön, sydväst om Reykjavik. Hafnaberg och Krísuvíkurberg är bebodda av alla de fågelbergsarter som är vanliga på Island. Här har vi även chans att se de första späckhuggarna på resan. På halvön kommer vi även bekanta oss med de första bubblande varma källorna där svaveldoften sticks lätt i näsan. 

Det bubblar och luktar svavel vid Seltun på Reykjaneshalvön. Foto: Gigi Sahlstrand

Vår resa kommer gå runt hela Island. Vi börjar resan norrut längs västkusten. Snart möts vi av gröna fält med mängder av betande får och hästar. Bland dessa spelar röd- och småspovar, ljungpipare och rödbenor. Då och då syns jordugglor jaga över fälten. Vi möts snart också av stora områden täckta med blåa lupiner, ser nästan overkligt ut! Då och då passerar vi små sjöar som kan hysa svartnäbbade islommar och smalnäbbade simsnäppor. Varje dag ser vi mängder av stormfågel.

Smålommar flyger över den bedårande utsikten.Foto: Göran Forsberg
I norr ligger Myvatn, ett område som bjuder på såväl fina fågelupplevelser (över 10 000 par änder) som direktkontakt med jordens inre. Islands specialiteter strömand, och islandsknipa blandas med vandringar på lavafält som Dimmuborgir, bad i heta källor och besök i geotermiskt aktiva områden där det bubblar och fräser överallt. Som en extra krydda under Islandsresan åker vi på valsafari från Húsavik. Möten med knölval, delfiner och kanske någon mer valart, men även havsfågel och fågelbergsarter är vad vi kan förvänta oss ute på havet. Vi passerar ön Puffin Island där det vimlar av lunnefågel och storlabbar.
Myrvatn. Foto: Gigi Sahlstrand

Resan fortsätter längs östkusten. Vi kommer upp i snöklädda berg, får vidunderliga vyer och flera vackra vattenfall att se på. En mycket vacker väg där få turister åker! I sydöstra delen kommer vi i kontakt med världens största glaciär om man räknar bort Antarktisk och Arktis. En stor population av silvertärnor häckar intill kanten av glaciären, där en lagun av smältvatten har bildats och små isberg flyter omkring. Vi kommer att åka ut med båt i glaciärlagunen.

Glaciären Vatnakullör. Foto: Göran Forsberg

Island är definitivt inte bara fina fågelupplevelser utan vi reser genom ett spännande landskap som geologiskt är mycket ungt. Självklara besöksmål på södra Island är Geysir, Gullfoss och den historiska platsen Thingvellir. Vi har även möjlighet till en turridning på islandshästar och få uppleva känslan när dessa små starka djuren tar sig tryggt fram i terrängen. Resan avslutas med möjligheter till turista i Reykjavik och i Vik besöker vi en stor butik med försäljningen av Isländska kläder.

Gigi Sahlstrand gillar lite svala klimat och har lett flera av AviFaunas resor till Island. AviFaunas resor till Island är mycket populära och det här blir tolfte resan dit sedan 1998.

Vi räknar med att kunna se ca 70 fågelarter under resan.

Strömänder, en av de fåglarna man får se på Island. Foto: Peter Hvass

Resrutt. Dag 1: Flyg till Keflavik, Reykjavik. Gardur. Natt i Keflavik. Dag 2: Bessastadir (presidentens tomt), Reykjaneshalvön – Seltun, Grindavik, Reykjanesta. Natt i Keflavik. Dag 3: Medelfellsvatn, Hvalfjördur, Laxarbakki, Gauksmyri. Natt i Daeli. Dag 4: Blönduos, Heradsvatn västra och östra utlopp, Ljosavatn. Natt vid Ljosavatn/Storutjarnir. Dag 5Husavik, valsafari på Skjalfandi, Vestmannsvatn, Godafoss. Natt vid Ljosavatn/Storutjarnir. Dag 6: Laxå, Myvatn med områden; NV delen, fågelmuseum, campingen, Myvatn naturbad, Grótagja, Kálfaströnd, Hverarönd. Natt vid Svartiskogur. Dag 7: Egilsstadir, Alftafjördur. Natt i Brunnholl. Dag 8: Vatnakullör, Båttur i glaciärlagunen Jökulsarlon, Eldhravn, Vik. Natt i Skogafoss. Dag 9: Reynir-Halsaneftshellir, Dyrholaey. Skogafoss, Natt i Skogafoss. Dag 10: Selfoss (ridtur), Gyllene cirkeln – Gullfoss, Geysir, Thingvallavatn, Tingvalla (Thingvellir). Natt i Reykjavik. Dag 11Reykjavik, Gardur fyr. Hemresa.

Pris utan flyg: 29.900 kr. (1114 delt.).

Pris med flyg: ca 34.400 kr. (1114 delt.).

Enkelrumstillägg: 7.900 kr.

Ungdomspris utan flyg: 26.900 kr.
Ungdomspris med flyg: 
ca 31.400 kr.
I priset ingår:
Logi i dubbelrum på bed and breakfast och mindre pensionat

Frukost alla dagar
Alla transporter i gemensam buss med chaufför
Båttur i en glaciärlagun
Valsafari
Inträde Bird museum by Lake Myvatn
Svensk reseledare
Fågelskydd

Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Tillkommer: frivillig ridtur på islandshästar (f n 700 kr.) och övrig mat.

I resans pris ingår inte transport till startorten (Reykjavik). Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg så hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: Ca 4.500 kr. Flygtillägg från vissa orter kan förekomma.

 
Klimat. Med sitt läge mitt i Nordatlanten kan vädret växla snabbt. Från högsommarvärme (men sällan varmare än 15 grader) till regn och dimma.
 
Tempo. Enstorksresa, d v s lugnt tempo men mycket bilåkande.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Boka. Anmälningsavgiften är 2.990 kr. och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin