Marocko med Guldkant 10–17 november 2018

Reseledare: Ola Bondesson

Eremitibisen hör till världens mest utrotningshotade arter och den enda vilt levande populationen på 600 fåglar finns i Marocko. Foto: Ola Bondesson

Marocko är kontrasternas land. Öken, berg, hav, våtmarker, snö, sand, sten, sprakande historia, arganträd, trädklättrande getter och exklusiva fågelarter med flera endemer. Du har möjlighet att uppleva allt det här på AviFaunas guldresa. Eremitibisen är en av de fågelarter vi jobbar på att se. Diademrödstjärten är en av de endemiska stjärnorna. Ökenarter som bergökenlärka, berberstenskvätta, tjocknäbbad lärka och ökentrumpetare kryddar ytterligare artlistan. På den pelagiska turen kan vi njuta av större lira och bredstjärtad labb. Taroudant är en av de gamla huvudstäderna med en fantastisk ringmur och en gammal stadskärna (medina). Allt njuter du på denna resa.

Maghrebstenskvättan kan idag räknas som en av Nordafrikas endemiska arter. Den splittades från sorgstenskvättan, som i dag har en mer östlig utbredning. I Marocko finns en liten population nära Ouarzazate. Foto: Ola Bondesson

Vi kommer att besöka ökenområden kring Tazenakht, Ouarzazate och Boumalne de Dades. Utanför sistnämnda ort ligger det kända Tagdilt Track där vi letar efter ökenberglärka, berber- och ökenstenskvätta, svartbukig flyghöna och andra ökenarter. Kring Ouarzazate tar vi sikte på ovan nämnda maghrebstenskvätta, stenökenlärka, vitkronad stenskvätta och andra flyghönsarter. Slätten väster om Tazenakht är bra för flyghöns, berberstenskvätta, ökentrumpetare samt tjocknäbbad lärka. Oasen vid Asif Izerki öster om Ouarzazate är på vintern en bra lokal för ytterligare en av Nordafrikas endemer, atlassångaren. Den häckar på ganska hög höjd i Atlasbergen men under vintern söker den sig ner till buskområden i norra Sahara. Ökenarter fascinerar och på den här resan har du chans på många.

Springare eller sadeldelfin har vi goda chanser att få se under den pelagiska turen utanför Agadir. Foto: Ola Bondesson

En annan grupp av fåglar som fascineras många är havsfåglarna. I slutet på resan chartrar vi en båt och åker ut på havet utanför Agadir. Förutom många måsfågelarter har vi goda chanser på att gnugga labbar, både storlabb och bredstjärtad labb är regelbundna och kustlabb ses ofta också. Fyra olika sorters liror – gulnäbbad, större, mindre och balearisk lira – har vi goda chanser på. Dessutom havssulor i alla åldrar och stormsvalor. Detta är riktig havsfågelgodis och många gånger görs observationerna på riktigt nära håll. Glöm inte kameran!

Tvätt i Sousfloden utanför Aoulouz, Atlasbergen i bakgrunden. Foto: Ola Bondesson

Marocko är som sagt kontrasternas land och det gäller inte minst kulturen. Det är en blandning mellan den arabiska och den gamla Nordafrikanska berberkulturen. I Marocko är berberinslaget påtaglig t.ex. de starka färgerna i klädseln. Vi möter hela tiden minnesmärken från förr i form av olika byggnader. Marrakech är en av Marockos fyra kungastäder och grundades vid mitten av 1000-talet. I mitten på medinan, som omgärdas av en vacker ringmur, ligger den världskända marknadsplatsen Djema-el-Fna med ett myllrande människoliv. Taroudant är en äldre men mindre stad och kallas ofta för Marrakechs mormor. Ringmuren är nästan sex kilometer lång och de nio portarna är fortfarande i bruk. Både Agadir och Ouarzazate har imponerande kasbah som vi tittar på, En kasbah är en särskild sorts medina där ledaren bodde. Den fungerade också som försvar när staden attackerades. Taliouine är Marockos saffransmetropol och där gör vi ett besök. Kulturen utgör en viktig del av resan.

Ola Bondesson är en mycket rutinerad Marockoresenär med många resor dit i bagaget, bl a som reseledare för AviFauna. AviFaunas resor till Marocko är mycket populära. Efter ca tjugofem resor till Marocko är det äntligen dags för vår första Guldkantsresa.

AviFauna med guldkant innebär skådning i lugnt och behagligt tempo. Vi bor på förstklassiga hotell och kan verkligen njuta av det marockanska köket. Vi äter en god middag i lugn och ro  och för den som så önskar kanske en drink till artgenomgången? Innan avfärd äter vi hotellets frikostiga frukost – men för de som önskar erbjuds en kortare förfrukostexkursion vid ett par tillfällen.

Vi räknar med att kunna se ca 120 fågelarter under resan.

Ringmuren kring Taroudant. Foto: Ola Bondesson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Marrakech. Transport till hotellet med rundtur i Marrakech. Natt i Marrakech. Dag 2: Transport till Boumalne de Dades (31 mil) via Forêt Toufliht, Tizi-n-Tichka och Ouarzazate. Natt i Boumalne. Dag 3: Tagdilt Track. Transport till Ouarzazate. Mansour Eddahbi Dam. Natt i Ouarzazate. Dag 4: Asif Izerki, Amerzgane, söder om Ouarzazate, Mansour Eddahbi Dam. Natt i Ouarzazate. Dag 5: Transport till Taroudant (29 mil) vid Tazenakht, Taliouine och Aoulouz. Natt i Taroudant. Dag 6: Guidad tur i Taroudant. Transport till Agadir på Sousflodens norra sida. Oued Sous samt besök vid Agadirs kasbah. Natt i Agadir. Dag 7: Pelagisk tripp utanför Agadit. Tamri NP. Natt i Agadir. Dag 8: Oued Massa NP. Oued Sous. Resan avslutas på flygplatsen i Agadir.
 
Pris utan flyg: 17.900 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 22.900 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.900 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell av hög standard
Helpension, där en del av luncherna kan bli fältluncher
Alla transporter i buss med chaufför
Havsfågeltur utanför Agadir
Kunnig svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettpris: ca 5.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Svensk sommar, det är ofta soligt den här tiden på året. Temperaturen ofta runt 20-25°, men givetvis kan det bli nederbörd och kyligare. Uppe i bergen och i öknen är morgnarna kyliga till kalla.
 
Tempo. Lugnt tempo.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin