Kuba 10–20 mars 2019

Reseledare: Carl-Axel Bauer

Bee Hummingbird – Världens minsta fågel finns bara på Kuba och vi har chans att se den i Zapata-området!. Foto: Carl-Axel Bauer

Kuba är förmodligen mest känt för cigarrer, rom och revolutionen 1959 - men Kuba är också ett mycket intressant resmål för fågelskådaren! Kuba har ett trettiotal endemiska fågelarter, med bl. a. Världens minsta fågel, Bee Hummingbird. Dessutom har Kuba en endemisk fågelfamilj, kubasångare! Med många gemensamma arter med Bahamas öarkipelag, norr om Kuba, och ön Hispaniola, söder därom, är Kuba en perfekt introduktion till Västindiens fågelfauna! Dessutom tillbringar en hel del nordamerikanska flyttfåglar vintern på Kuba, eller flyttar igenom ön på väg söderut eller norrut.

Cuban Trogon är Kubas nationalfågel. Foto: Carl-Axel Bauer

Efter vår första natt på Kuba, i Havanna, åker vi buss till Belén, i Sierra de Najasa i ostcentrala Kuba. I det glesa skogsområdet finns ett par lokala endemer, svåra att se på annat håll, nämligen Giant Kingbird och Cuban Palm Crow, samt åtskilliga mer spridda arter som Cuban Amazon, Cuban Parakeet, Kubas nationalfågel Cuban Trogon, Cuban Pygmy Owl, Cuban Emerald, och Cuban Crow. Vi bör också få se ett antal färggranna nordamerikanska skogssångare och många fina fjärilar!

West Indian Whistling-Duck har vi chans att hitta på Cayo Coco. Foto: Carl-Axel Bauer

Den bitvis grunda kusten i norr, som vetter mot Bahamas-arkipelagen, med korallöar och mangroveträsk, är mycket intressant ur fågelsynpunkt. Här bor vi tre nätter på Cayo Coco på ett utmärkt "all inclusive"-hotell, med bra fågellokaler i närheten och möjlighet till fina bad utanför hotellrummet! Arter vi hoppas finna här är West Indian Whistling Duck, American Flamingo, Zenaida Dove, Key West Quail Dove, Great Lizard Cuckoo, Oriente Warbler, Cuban Gnatcatcher och La Sagra´s Flycatcher. En av Bahamas-arterna som vi skall leta efter här är Bahama Mockingbird. Dessutom kan vi räkna med ett stort antal nordamerikanska hägrar, vadare och skogssångare!

Cuban Tody – "Kubas vackraste fågel"? Foto: Carl-Axel Bauer

Resan fortsätter till Zapata-området vid Kubas sydkust, där vi tillbringar tre nätter på ett hotell alldeles intill havet och med flera intressanta fågelarter i hotellträdgården! Zapata-området är förmodligen Kubas fågelrikaste område, med saliner, fina våtmarker och skogsområden, där vi har chans att hitta många av Kubas endemiska fåglar, t.ex. Blue-headed Quail-Dove, Fernandina´s Flicker, Cuban Tody, Bee Hummingbird, Bare-legged Owl, Zapata Wren, Yellow-headed Warbler och Zapata Sparrow!

Cuban Pygmy Owl – en av två endemiska ugglor på Kuba. Foto: Carl-Axel Bauer

Vi avrundar vår resa på Kuba med två nätter i San Diego i nordväst. Där besöker vi den fina, kuperade, nationalparken la Guira. Målarterna här är Cuban Solitaire och Olive-capped Warbler och det finns chans på många andra kul arter som Scaly-naped Pigeon, Cave Swallow och Red-legged Honeycreeper. I jordbrukslandskapet, nära vårt hotell, kommer vi leta efter den vackra, men svårsedda och mycket lokala, Cuban Grassquit.
 
Sista dagen på Kuba åker vi, via ett par fina fågelsjöar med många arter änder, till Havanna för lite sightseeing.
 

Carl-Axel Bauer har tidigare rest och skådat på Kuba och lett AviFaunas bägge resor resa dit 2016 och 2017. Det här blir AviFaunas tredje resa till Kuba.

Vi räknar med att kunna se runt 160 fågelarter under resan.

Cuban Grassquits – utan tvekan Kubas sötaste fågel – men ack så svår... Foto: Carl-Axel Bauer

Resrutt. Dag 1: Gruppen sammanstrålar på kvällen på vårt hotell i utkanten av Havanna. Dag 2: Lång transport (ca 50 mil) till La Belén och Sierra de Najasa på ostcentrala Kuba, med skådarstopp längs vägen. Natt i Belén. Dag 3: Förmiddagsskådning i Najasa. Under eftermiddagen busstransport till Cayo Coco (ca 30 mil), med skådarstopp längs vägen. Natt i Cayo Coco. Dag 45: Vi skådar på Cayo Coco och några andra närbelägna öar. Nätter på Cayo Coco. Dag 6: Bussresa till Playa Larga i Zapata-området (ca 40 mil), med skådarstopp längs vägen. Natt i Playa Larga. Dag 78: Vi skådar i saliner, sankmarker och skogsområden i Zapata-området. Nätter i Playa Larga. Dag 9: Förmiddagsskådning i Zapata-området. Efter lunch busstransport, via Havanna, till San Diego de los Banos (ca 35 mil). Natt i San Diego. Dag 10: Heldagsskådning i La Guira nationalpark och omgivningarna till San Diego. Natt i San Diego. Dag 11: Vi åker till Havanna (ca 12 mil), med några skådarstopp vid två fina fågelsjöar rätt nära Havanna. Kort sightseeing och lunch i Havanna. Därefter, för de som önskar, transport till flygplatsen för flyget till Europa.

 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 10 deltagare).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 10 deltagare).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt. 
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell (även ett 4-stjärnigt "all inclusive" hotell) eller lodger
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Kubansk, engelsktalande, guide
Lokala fågelexperter
Dricks till guider och chaufför
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Soligt och varmt, ofta mellan 20-30°C, men svala morgnar kan förekomma, liksom regn.
 
Tempo. Medeltempo. Vissa dagar någon timmes siesta efter lunch, med möjlighet till bad eller vila. Några dagar kan det bli tidig start.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin