Nordöstra Brasilien 3–14 oktober 2018
Extradagar i Bahia 14–20 oktober 2018

Reseledare: HG Karlsson  FULLBOKAD

Lear´s Macaw – en av fåglarna du får se på vår första resa till nordöstra Brasilien. Foto: Ciro Albano

Brasilien är så stort att det måste ses som om det är en kontinent i sig! Drygt 1 800 fågelarter är beskrivna varav 200 är endemiska. Så en enda fågelresa kan aldrig täcka upp hela landet. AviFauna erbjuder nu en resa till den spännande nordöstra delen av Brasilien och delstaten Bahia. Mer än 15 nya arter har beskrivits från detta bortglömda hörn av Brasilien under de senaste 20 åren!

Den mycket speciella biotopen Caatinga med en Ruby-topaz Hummingbird. Foto: Ciro Albano

Vi kommer under vår resa från norr till söder besöka de bästa fågellokarna i denna fascinerande region. Här finns den speciella Caatingan – en slags ökenbiotop med mycket buskar och små taggiga träd. Det finns även kaktusar, tjockstammade växter och höga gräs i Caatingan. En liknande biotop är Cerradon, som är Sydamerikas motsvarighet till den afrikanska savannen. Vi kommer också besöka de olika typer av lövskogar samt de regnskogar som finns närmare Atlantkusten.

Grey-breasted Parakeet – en sällsynt papegoja som finns i Serra de Baturite. Foto: Ciro Albano

Vi kommer att besöka höglandsoasen Serra de Baturite för att kika på Grey-breasted Parakeet, Ceara Gnateater och Buff-breasted Tody-Tyrant. I det häftiga landskapet i Quixada är målarten Pygmy Nightjar, som häckar bland klipporna. Här finns också ett antal endemiska arter typiska för Caatinga som Cactus Parakeet, Caatinga Cachalote, White-naped Jay och Ochre-backed Woodpecker.

Araripe Manakin. Foto: Ciro Albano

Chapada do Araripe är platsen för en av resans önskearter, Araripe Manakin, som upptäcktes här för drygt 20 år sedan. I Canudos möter vi nästa drömart – den indigofärgade aran, Lear´s Macaw. De övernattar på rödfärgade klippväggar och vi kommer att få vara med om en färgsprakande föreställning när de på morgonen gör sina flyguppvisningar framför klipporna.

Den snygga kolibrien Hooded Visorbearer. Foto: Ciro Albano

Chapada Diamantina är en av de vackraste bland alla brasilianska nationalparker. Den är hem för flera endemer inklusive den snygga kolibrin Hooded Visorbearer, den nyligen beskrivna Sincorá Antwren och Diamantina Tapaculo.
 
Den stora finalen för huvudresan blir i det mycket kända Boa Nova. Här möts den torra caatingan och den fuktiga Atlantskogen. Det finns över 400 fågelarter i området inklusive de sällsynta arterna Slender Antbird och Narrow-billed Antwren.

Banded Cotinga – en färgstark fågel I Veracel. Foto: Ciro Albano

Vi erbjuder även några extradagar i södra Bahia. Där kommer vi först och främst koncentrera oss på två riktigt bra lokaler, det förtjusande Serra Bonita Reserve och kustreservatet Veracel.
 
Serra Bonita Reserve är ett privat reservat som vill skydda ”Submontane forest” – en särskild typ av regnskog. Här finns speciella arter som Pink-legged Graveteiro, Bahia Tyrannulet, Plumbeus Antvireo och Salvatori’s Antwren. Här finns också många av de arter som normalt lever längre söderut i Brasilien och deras fågelmatning som lockar färggranna kolibrier och tanagers är helt fantastisk.

Reservatet Veracel är kanske den bästa lokalen i världen för de färgstarka arterna Banded och White-winged Cotinga samt den luriga kolibrien Hook-billed Hermit.Racket-tailed Coquette och Eastern Striped Manakin är två andra skönheter.

Lear´s Macaw Reserve. Foto: Ciro Albano

Vi åker i en liten grupp (max åtta personer) och kommer självklart uppleva mycket mer förutom alla dessa exotiska fåglar. Det bjuds på vackra landskap, roliga apor, snygga fjärilar och vi får testa det brasilianska köket. Och det blir flera trevliga stunder vid kolibri- och fruktmatningar då vi kan sitta och njuta av den färgexplosion som de brasilianska fåglarna bjuder på!

Vi räknar med att kunna se ca 450 fågelarter under resan.

Resrutt. Dag 1: Resan börjar på Fortaleza flygplats. Resa (3 timmar) till och natt i Icapuí. Dag 2: Icapuí. Resa till Serra de Baturité (4 timmar). Natt i Guaramiranga. Dag 3: Serra de Baturité. Transport till och natt i Quixadá. Dag 4: Quixadá. Resa till Chapada do Araripe (5 timmar). Natt i Crato. Dag 5: Chapada do Araripe. Natt i Crato. Dag 6: Chapada do Araripe. Resa till Canudos (5 timmar). Natt i Lear´s Macaw Reserve. Dag 7: Lear´s Macaw Reserve. Resa till Chapada Diamantina (7 timmar). Natt i Lencois. Dag 8: Chapada Diamantina. Natt i Lencois. Dag 9: Chapada Diamantina. Natt i Lencois. Dag 10: Chapada Diamantina. Resa till (6 timmar) och natt i Boa Nova. Dag 11: Boa Nova. Dag 12: Boa Nova. Pocoes. Transfer till Ilheus flygplats (4 timmar) där ordinarie resan avslutas.
 
Resrutt extradagarna. Dag 12: Boa Nova. Pocoes. Natt i Ilheus. Dag 13: Resa till Serra Bonita Reserve (2,5 timmar). Natt i Serra Bonita. Dag 14: Serra Bonita Reserve. Natt i Serra Bonita. Dag 15: Resa till Porto Seguro (2,5 timmar). Natt i Porto Seguro .Dag 16: Veracel Reserve. Natt i Porto Seguro. Dag 17: Veracel Reserve. Natt i Porto Seguro. Dag 18: Resan avslutas på Porto Seguro flygplats.
 
Pris utan flyg: 38.800 kr. (6–8 delt.). Pris extradagarna: 19.200 kr. (6–8 delt.). 
Pris med flyg: ca 51.800 kr. (6–8 delt.).
Enkelrumstillägg: 2.700 kr. Enkelrumspris extradagarna: 1.350 kr. (Begränsat antal enkelrum under extradagarna.)
Ungdomspris utan flyg: 34.900 kr. Ungdomspris extradagarna: 17.300 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 47.900 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum
Helpension
Alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
Dricks till guider och de i resan ingående måltider
Svensk reseledning
Skicklig lokal engelsktalande guide
Fågelskydd
Förhandsinformation om resan inkl artlista
Reserapport

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 13.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från viss orter.
 
Klimat. Soligt och stundtals relativt varmt (25-30°C) mitt på dagen. I kustregnskogen kan det komma regnskurar, främst på eftermiddagar och då i form av en störtskur.
 
Tempo. Medeltempo.
 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin