Belize & Guatemala 8–19 mars 2018

Reseledare: Teet Sirotkin  OBS: RESAN ÄR FRAMFLYTTAD EN DAG

Tangaror är välrepresenterade i Belize. Här en Golden-hooded Tanager. Foto: Al Erickson

Vi står mitt bland de uråldriga Maya-ruinerna i första gryningsljuset, långt innan turisterna anländer. Yucatan Poorwill har tystnat, men Crested Guan ger hals inifrån regnskogen. En Orange-breasted Falcon sitter och spanar från ett av templen. Den skulkiga Gray-throated Chat skymtar kort och några Stub-tailed Spadebills far runt. Men huvudrollen här har arguskalkonen, den ena av världens två kalkonarter, som tämligen obekymrat spatserar runt på de upptrampade stigarna. Även en del däggdjur rör sig här på morgonkvisten. Kanske får vi korn på någon Coatie, Agoutie, spindelapa, eller kanske till och med en ozelot. Någon häftigare inramning till fågelskådningen är svårt att föreställa sig än de gamla byggnaderna i djungeln i det legendariska Tikal.

Collared Aracari. Foto: Al Erickson

Belize är ett litet, glest befolkat, engelsktalande land med en mångfald av biotoper. Regnskogen som täcker 45% av ytan känner alla till, men här finns även savanner, lövfällande skog, barrskog och fina kustområden. Klimatet är behagligt och p g a av att landet är litet så slipper vi långa transporter. Landet är mycket artrikt. På en yta mindre än Småland har ca 617 fågelarter setts. Bland dessa har vi västra halvklotets största fågel, Jabirustorken och flera arter med prefixet Yucatan: Amazon, Poorwill, Woodpecker, Jay, Flycatcher och Bobwhite. Landet är även bra för däggdjur och några kvällar ger vi oss ut i mörkret med pannlampor och strålkastare på jakt efter kattdjur och annat spännande. Vi far också till en underbar turkosfärgad lagun för att studera lamantiner (sjökor).

I Tikal finns många välbevarade byggnader i en orörd regnskogssättning. Foto: Jonas Ripsäter

Man kan inte besöka området utan att ta sig tid att uppleva den magiska känslan av att stå mitt bland 1 000 år gamla Maya-ruiner. Lamanai i norra Belize är en sagolik sådan plats och tillika en ypperlig fågellokal. Den ligger precis bredvid en av våra lodger och är ett bra ställe både för fågel- och landskapsfoto. Men kronan på verket är nog ändå Tikal i Guatemala. Det var inte förrän på 50-talet man fick ordentlig access till den forna staden och började gräva ut den på allvar. Skogen runt byggnaderna är fredad och här finns ett väl utbyggt nätverk av stigar där man kan se stora mängder av både däggdjur och fåglar.

Vitnosad näsbjörn är en trevlig bekantskap. Foto: Jonas Ripsäter
Teet Sirotkin har tidigare skådat i Belize, Mexico, Costa Rica, m fl länder i regionen. För AviFauna blir det här en premiärresa till Belize och det andra besöket i Guatemala efter flera resor till Costa Rica och Panama.

Vi räknar med att kunna se ca 260 fågelarter under resan.
Band-backed Wren – en av många coola gärdsmygar. Foto: Al Erickson

Resrutt. Dag 1: Belize International Airport, Crooked Tree Wildlife Sanctuary. Natt på Birds Eye View Lodge. Dag 2: Crooked Tree Wildlife Sanctuary. Båttur. Natt på Birds Eye View Lodge. Dag 3: Crooked Tree Wildlife Sanctuar. Natt på Lamanai Outpost Lodge. Dag 4: Lamanai. Natt på Lamanai Outpost lodge. Dag 5: Färd till Crystal Paradise Resort. Natt där. Dag 6: Mountain Pine Ridge Reserve. 1000 Foot Falls. Natt på Crystal Paradise Resort. Dag 7: Laguna Aguacate. Natt på Crystal Paradise Resort. Dag 8: Guatemala. Besök i en nationalpark och den största av Maya-civilisationens antika ruinstäder, Tikal. Natt på Tikal Inn. Dag 9: Tikal. Natt på Tikal Inn. Dag 10: Tillbaka till Belize. Blue Hole National Park. Natt i Hopkins Village. (200 km). Dag 11: Cockscomb. Natt i Hopkins Village. Dag 12: Gales Point. Hemresa.
 
Pris utan flyg: 47.400 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 56.400 kr  (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 5.400 kr.
Ungdomspris utan flyg: 42.700 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 51.700 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell samt frukost
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Lokal fågelguide
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: Airport tax USD 35/Exit fee USD 20.
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: Ca 9.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
  
Klimat. Soligt och runt 25-30°. Det regnar sparsamt vid denna tid på året.
 
Tempo. Natur & Kultur, medeltempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 4.740 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

Guatemalavrålapa både ses och hörs. Foto: Henry Detwiler
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin