Rumänien 22 april – 3 maj 2019

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Brunbjörn vid gömsle i Karpaterna. Foto: Richard Ottvall

Karpaterna – ett strålande vackert bergslandskap med snöklädda berg som fond i fjärran. Fina och behagliga vandringar över blommande alpängar och längs skogskanter, där vi spanar efter mindre skrikörn, gråspett och brandkronad kungsfågel. Besök i en nationalpark där vi letar murkrypare i en trång, dramatisk klyfta med lodräta klippväggar. I dalgångarnas lövskogar hittar vi kanske mellanspett och halsbandsflugsnappare. Men höjdpunkten blir nog ändå vårt besök i björngömslet! En sen eftermiddag bänkar vi oss i ett stort och förvånansvärt bekvämt gömsle och spanar in mot skogen. Med lite tur kan vi få se brunbjörn redan i fullt dagsljus, då den närmar sig den utlagda maten, men chansen ökar när skymningen faller på! 

Hotellbåt och turbåt i Donaudeltat. Foto: Florin Palade

Donaudeltat - ett av Europas i särklass bästa fågelområden - väntar på oss efter Karpaterna! Där bor vi på en hotellbåt, med personal som tar mycket väl hand om oss. Delikata måltider serveras tre gånger dagligen. Från hotellbåtens övre däck har vi mycket fin utsikt över deltats vassar, sjöar och skogsområden, med massor med fågel. Med en liten turbåt, som finns på släp, kan vi även nå smala kanaler och komma fåglarna ännu närmre. Vi kan räkna med mängder med dvärgskarv, vit och krushuvad pelikan, natt-, rall-, purpur-, silkes- och ägretthägrar, vitögd dykand, blåkråka, kungsfiskare och många sångare och andra småfåglar. Fina flockar av skägg-, svart- och vitvingad tärna brukar också kunna ses på flera håll. Ibland går vi i land och letar rödvingad vadarsvala, änder och vadare i saliner. Vi besöker också ett par gamla byar i deltat, med många storkbon och traditionella gamla hus, där tiden tycks ha stått stilla i många decennier.

Blåkråkan är en av många härliga fåglar vi ser under resan. Foto: Florin Palade

I Dobrodgea-området har vi tre heldagar för att besöka de många fina fågellokaler som ligger söder och väster om deltat. I sjöar och saliner letar vi långnäbbad mås, svarthuvad trut och fältsångare. Här finns också fina skogar, halvöppna landskap och lägre bergsområden med chans på ormörn, dvärgörn, balkanhök, aftonfalk, mellanspett och balkanmes. Blomsterprakten är stor på sina håll, med bl a många praktfulla orkidéer. Vi besöker också ett stäpplandskap där vi kan få se örnvråk, kalanderlärka, korttålärka, fältpiplärka, isabella- och nunnestenskvätta samt spansk sparv.

Vit pelikan fiskar tillsammans med storskarvar. Foto: Florin Palade

AviFaunas Rumänienresa bjuder på många fascinerande och varierande naturupplevelser, samt mängder med fågel. Den är definitivt en av våra finaste fågel- och naturresor i Europa!

Gigi Sahlstrand är en av AviFaunas många populära reseledare och har lett många tidigare resor i Europas olika hörn. AviFaunas reser till Rumänien är mycket populära och det här blir AviFaunas trettonde resa dit.

Vi räknar med att kunna se runt 190 fågelarter under resan.

Krushuvad pelikan, en av många häftiga arter vi träffar på i Donaudeltat. Foto: Florin Palade

Resrutt. Dag 1: Gruppen sammanstrålar på Bukarest flygplats för ca tre timmars transport till hotellet i Zarnesti. Dag 2: Vi besöker Zarnestiklyftan i nationalparken Piatra Craiului och ev. Dambovicioara-klyftan. Vi gör också ett besök i Bran Castle. Natt i Zarnesti. Dag 3: Vandring nära Zarnesti, genom skog och över äng, mot Coltul Chiliilor. Skådning från björngömsle sen eftermiddag och kväll. Natt i Zarnesti. Dag 4: Transport ca fem timmar till låglandet med stopp vid fågelsjöarna Ciorani och Hasarlâc. Ankomst till Tulcea vid Donaudeltat sen eftermiddag. Natt på det flytande hotellet i Tulcea. Dag 5: Donaudeltat. Natt i deltat. Dag 6: Donaudeltat, med besök i byn Caraorman. Natt i deltat. Dag 7: Donaudeltat, med besök i den traditionella byn Letea. Natt i deltat. Dag 8: Donaudeltat. Natt på båten i Tulcea. Dag 9: Dobrogeaområdet, söder och väster om deltat, utforskas, med besök i bl a Celic Dere och Macinbergens nationalpark. Natt i Tulcea. Dag 10: Vi besöker stäppområdet vid Denis Tepe, Sinoe-Razelmsjöarna och Vadu vid Svarta havet. Natt i Tulcea. Dag 11: Babadagskogen, Enisala, samt Murighiol- och Plopulsjöarna. Natt i Tulcea. Dag 12: Transport ca fem timmar till flygplatsen i Bukarest, där resan formellt avslutas.
 
Pris utan flyg: 28.800 kr. (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ca 32.300 kr. (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg: 2.940.
Ungdomspris utan flyg: 25.900 kr.
Ungdomspris medflyg: 29.400 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på 3- och 4- stjärniga hotell/pensionat, inkl. hotellbåt
Helpension
Transporter i luftkonditionerad buss och i något fall med bilar
Lokal guide
Sen eftermiddag och kväll i björngömsle
Samtliga inträden och avgifter
Svensk reseledare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
Tillkommer: eventuellt kan kameraavgift tillkomma i björngömslet

 

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 3.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Ca 15–25 grader varmt, regn kan förekomma.
 
Tempo. Lugnt tempo. 

 
ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40 eller per e-post, admin@avifauna.se. Anmälningsavgiften är 2.880 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin