Nepal 24 februari – 8 mars 2019

Reseledare: Göran Pettersson

Boudha Stupa i Kathmandudalen. Foto: Nature Safari Tours

Det är tidig morgon. Solen arbetar sig långsamt upp över Himalayas rand. Det är skådarljust långt innan vi ser solen. Långt bort i horisonten, över femton mil iväg, ser vi toppen av Mt Everest. När vi sveper med kikarna över sluttningen med de blommande rhododendronträden, ser vi flera arter solfåglar som söker föda i de skarpt rödtecknade blommorna. En grupp White-throated Laughingthrush tjattrar nära vägen. Så händer något som vi väntat på, ett meståg (birdwave) rör sig genom träden, fyllt med flera olika arter. Nu gäller det att hänga med! Vi tittar efter Fulvettas, Yuhinas, sångare, nötväckor, mesar, Minlas m m. Först när flocken passerat tar vi fram fågelboken och går igenom vad vi sett.

Green-tailed Sunbird, en av flera arter solfåglar vi har chans att se i Kathmandudalen. Foto: Bengt Grandin

Nepal, en gång i tiden ett slutet kungarike, är till ytan ett av världens mest fågelrika länder (tvåa efter Costa Rica). Kungamakten upphörde för tio år sedan, men Himalayas skönhet består. En stor del av landet upptas av Världens tak, som Himalaya ofta kallas. Även om turismen är en av de viktigaste inkomstkällorna i landet idag är den ändå relativt ung. Först 1955 utfärdades det första turistvisumet! Dessförinnan släpptes sällan några främlingar över gränserna. Under två veckor kommer vi att resa både på det fågelrika slättlandet och besöka bergen runt huvudstaden Kathmandu. Vi hinner också med några kulturnedslag i Kathmandudalen.

Ibisbill är en av flera fina Himalayaarter vi spanar efter under resan. Foto: Göran Pettersson

Våra första dagar i landet tillbringar vi i Kathmandudalen, det mest tättbefolkade området i Nepal, men också rikt på fåglar. Vi besöker berget Pulchowskis skogsklädda sluttningar där vi tittar efter Spiny Babbler som finns bara i Nepal. Vi kommer också att träffa på ett rikt utbud ur Nepals härliga fågelfauna. Här är det gott om tättingar typiska för Himalayas mellannivåer. Vi besöker även några andra skogsområden i dalen för att komplettera artlistan med arter som saknas på Pulchowski. Vi kikar också lite på de gamla centrala delarna av Kathmandu och besöker en av världens största stupor (en buddhistisk helig byggnad) – Bodnath Stupa.

Vi har goda chanser att träffa på pansarnoshörning i Chitwan NP. Foto: Nature Safari Tours

I de sydöstra delarna av landet besöker vi Kosi River. Längs med floden finns skyddade områden av gräs- och buskmarker som hyser arter typiska för låglandet i södra Nepal och norra Indien. En del arter har bara en smal utbredning i gräsbältena som löper i öst-västlig riktning, t ex den ovanliga Swamp Francolin. Kosi River är uppdämd just här och stora antal med änder, tärnor och hägrar tillbringar vintern här. Vi skådar efter River och Black-bellied Tern och i de täta andflockarna har vi chans att hitta Falcated Duck och Baer´s Pochard. Längs stränderna går vadare och vi letar efter bl a Small Pratincole. Här finns också sandspecialisten Sand Lark. Buskmarkerna är rika på småfågel och vi kommer att stöta på många arter typiska för låglandet på norra indiska halvön.

Blue-fronted Redstart häckar i Himalaya och övervintrar på låglandet. Foto: Göran Pettersson

Vi tillbringar flera dagar i nationalparken Royal Chitwan, ca 950 km2 stor. Större delen av nationalparken ligger i den s k Terai-regionen. Här skådar vi i stora gräsmarker och Sal-skogar efter spännande fågelarter som Rufous-rumped Grassbird och Slender-billed Babbler. Två arter helt knutna till gräsmarker. En bra dag i Chitwan ser man en bra bit över hundra fågelarter. Här finns också pansarnoshörning och tiger. Åtminstone noshörning har vi bra chanser att se. Tigrar är dock mycket skygga djur men man vet ju aldrig.
 
Göran Pettersson har tidigare rest och skådat i Nepal och tillbringat över ett år i fält på den Indiska halvön. Det här blir AviFaunas premiärresa till Nepal efter tjugosju tidigare resor på den Indiska halvön.

Vi räknar med att kunna se lite över 300 fågelarter under resan.

Vi åker på jeepsafaris i Chiwan NP. Foto: Nature Safari Tours

Resrutt. Dag 1. Resan på Kathmandus internationella flygplats. Natt i Kathmandu. Dag 2–3. Kathmandudalen. Nätterna i Kathmandu. Dag 4. Transport till Chitwan NP. Natt i centrala Chitwan. Dag 5–7. Chitwan NP. Nätterna i centrala Chitwan. Dag 8. Transport till Koshi Tappu. Natt på Koshi Camp. Dag 9–10. Koshi Tappu. Nätterna på Koshi Camp. Dag 11. Transport till Kathmandu. Natt i Kathmandu. Dag 12. Sivapuri NO och Bodnath Stupa. Natt i Kathmandu. Dag 13. Resan avslutas på Kathmandus internationella flygplats.

 

Pris utan flyg: 39.000 kr. (maximalt 10 delt.).

Pris med flyg: ca 48.500 kr. (maximalt 10 delt.).

Enkelrumstillägg: 5.500 kr.
Ungdomspris utan flyg: 35.100 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 44.600 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter
Dricks till guide, chaufförer och restaurangpersonal
Samtliga inträden och parkavgifter
Svensk reseledning
Skicklig lokal engelsktalande fågelguide
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
Tillkommer: visumavgift (f n ca 400 kr)
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: preliminärt 9.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Soligt och ofta runt 20-25°. Någon morgon kan vara kylig. Det är liten risk för regn.
 
Tempo. Medeltempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40 eller per e-post, admin@avifauna.se. Anmälningsavgiften är 3.900 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin