Mongoliet 26 maj – 11 juni 2019

Reseledare: HG Karlsson

Orientpipare – en mycket vacker fågel i Gobiöknen. Foto: Hans Alm

Alla som följer med till Mongoliet blir positivt överraskade. Du kommer att möta ett stort land med fantastiskt vackra landskap, ymnig blomning och ett myllrande fågelliv. Här finns många naturmiljöer – allt från taigan i norr till Gobiöknen i syd. Däremellan breder stäppen ut sig blandat med vackra bergsområden och fågelsjöar. Mongoliet är ett land där en nomadisk livsstil fortfarande är normen. Och vilken service våra mongoliska värdar bjuder på – restaurangmat mitt ute i vildmarken!

Det stora landet i centrala Asien bjuder på stora kontraster. Norra delen av landet gränsar till Sibirien och här finns taigan med arter som svartnäbbad tjäder, blåstjärt, svartryggad rödstjärt, och klippkaja. Här finns även våtmarksområdet vid Gun Galuut med glasögontrana, praktand, knölsvärta och mongollärka.

Den vackra dalen ”HG Valley” i Hangaybergen. Foto: Gunnar Steinholtz

Kontrasten blir stor när vi flyger ned till Gobiöknen och hamnar i en helt annan värld med en massa spännande arter som t ex orientpipare, Hendersons ökenskrika, saxaulsparv och mongolsparv. Hit når Altaibergen och i dess dalar njuter vi av Altaisnöhönan, lammgamar, murkypare och mongoljärnsparv. Vi kommer att bo i snöleopardens revir och besöka nomader.

Snögam är bara en av många rovfåglar som vi får se. Foto: Gunnar Steinholtz

Vid den stora ökensjön Böön Tsagaan Nuur kryllar det av fågel med fina arter som reliktmås, bandhavsörn och svarthuvad trut. Därifrån beger vi oss upp i Hangaybergen för att leta efter den mycket ovanliga mongolbuskskvättan. Vi tältar i en vacker och blomsterrik dal där vi har rubinnäktergal, tjocknäbbad sångare och guldtrast som närmsta grannar.
 
Vi avslutar med att besöka den oändliga stäppen som så här års lyser friskt grönt dekorerad med blå iris. Det som förbluffar en är tätheten av rovfåglar som gamar, stäppörn, tartarfalk och mongolvråk. Vi hälsar även på vilda Przewalskis hästar i Khustain Nature Reserve. Här finns det även en chans att få se varg.

Det kanske så här många tror att stora delar av Mongoliet ser ut – sanddyner med gröna oaser. Khongor Sands i Gobiöknen. Foto: HG Karlsson

För att få en chans att uppleva det mongoliska landskapet kommer vi att bo både på hotell och i tält. Vi kommer även sova i jurtor - nomadernas traditionella boningar. Vi åker i bekväma fyrhjuliga fordon och kommer att ha med en hel liten grupp mongoler. De ser till att vi får god mat och trevligt boende.

HG Karlsson har besökt Mongoliet under mågna resor och lett samtliga AviFaunas resor dit. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir femte resan dit.

Vi räknar med att kunna se ca 230 fågelarter under resan.

Svarthuvad trut. Foto: Gunnar Steinholtz

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Ulan Bataars flygplats. Fågelskådning längs floden Tuul och i Terelj. Nätter i Terelj. Dag 2:Terelj. Dag 3: Terelj och Gun Galuut. Natt i Gun Galuut. Dag 4: Gun Galuut. Natt i Ulan Bataar. Dag 5: Flygtill Dalanzagdad, Gobi. Två nätter i Yolym Am. Dag 6: Yolym Am. Dag 7: Färd genom halvöken till Khongor Sands och natt där. Dag 8: Khongor Sands. Färd till och natt i Orog Lake. Dag 9: Orog Lake. Färd till och två nätter i Böön Tsagaan Nuur. Dag 10: Böön Tsagaan Nuur. Dag 11: Böön Tsagan Nuur, Tongorog Pass. Tre nätter i Hangaybergen. Dag 12–13: Orkhon River Valley. Dag 14: Guidning i klostret och ruinerna efter Karakorum. Fågelskådning vid Ogii Lake. Natt vid Tsagaan Nuur. Dag 15: Tsagaan Nuur. Färd till och natt i Khustai Nature Reserve. Dag 16: Khustai Nature Reserve. Sightseeing och natt i Ulaan Bataar. Dag 17: Resan avslutas på Ulan Bataars flygplats.
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum hotell, Gercamps och i tältläger.
Helpension
Alla färder i buss och fyrhjulsdriven bil med chaufför
Inrikesflyg
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Dricks till guider och personal
Lokal guide hela tiden
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visum (f.n. 630 kr)

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 9.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Soligt och ofta runt 25-30 grader varmt, men regn och dimma kan förekomma.
 
Tempo. Medeltempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin