Östra Himalaya och Assam, Indien
20 mars – 4 april 2019

Reseledare: Göran Pettersson

Blyth´s Tragopan är en av flera läckra målarter i Mishmi Hills. Foto: Jainy Kuriakose

Där vägen slutar och jeeparna inte längre kan köra, tar vi den stadiga träbåten över den strida floden. På andra sidan stranden väntar oss fem dagars vandring i orörda, djupa skogar. Vi lämnar nu civilisationen och slipper ringande mobiltelefoner och vardagens stress. Längs vissa sträckor står bambun tät och fågelfaunan här är unik. Samtidigt som vi stöter på en blandad flock svårsedda Babblers och Parrotbills trummar en Pale-headed Woodpecker i bakgrunden. Men det är en annan exklusiv art som pockar på vår uppmärksamhet. Och där, där kikade den fram bakom en gren inne i dunklet – en Spotted Elachura. De sista kilometrarna är lätta att gå efter vårt möte med dessa fina arter. Det skymmer på och när vi når campen är tälten redan resta. Det doftar både spännande och gott inifrån kök­stältet. Mörkret lägger sig tidigt och pannlamporna åker fram.

Fire-tailed Myzornis. Man får nästan nypa sig själv för att kunna ta in alla fantastiska fåglar som finns i östra Himalayas skogar. Foto: Chewang R. Bonpo

Skådningen i Assam och östra Himalaya bjuder på en fantastisk artrikedom av svårsedda arter. Dessutom ser vi flera arter med begränsad utbredning som får även den rutinerade Indienskådarens mungipor att vattnas. Här har vi chans att se t ex White-bellied Heron, Blyth´s Tragopan, White-cheeked Partridge, Greater Adjutant, Bengal Florican, Hodgson's Frogmouth, Ward's Trogon, Collared Treepie, Broad-billed och Yellow-vented Warbler, Red-billed, Coral-billed och Slender-billed Scimitar Babblers, Rusty-throated, Bar-winged och Long-billed Wren-Babblers, Cachar Wedge-billed Babbler, Snowy-throated, Jerdon's, White-hooded och Marsh Babblers, Yellow-throated och Rusty-capped Fulvettas, Chestnut-backed, Rufous-vented och Spot-breasted Laughingthrushes, Beautiful Sibia, Fire-tailed Myzornis, Himalayan Cutia, Rusty-fronted och Streak-throated Barwings, Beautiful Sibia, Brown-throated och Manipur Fulvettas, Pale-billed, White-breasted och Black-breasted Parrotbills, Spotted Elachura, Beautiful Nuthatch, Rufous-breasted Bush Robin, Sapphire Flycatcher och Scarlet Finch.

White-bellied Heron är en av världens mest sällsynta hägrar med en uppskattad population på max 250 fåglar. Arten finns i några få av östra Himalays floder. Bl a i Namdapha NP. Foto: Göran Pettersson

Mishmi Hills är ett ett fågelrikt bergsområde i östra delarna av Arunachal Pradesh, som fortfarande besöks av relativt få fågelskådare. Området är idag känt bl a för den lilla Rusty-throated Wren-Babbler som återupptäcktes här 2004. Den var den legendariska Salím Ali, den indiska ornitologins fader, som först upptäckte arten 1947. Därefter gjordes inga observationer förrän 2004, och då av en annan legendar i Syd- och Sydostasien, amerikanen Ben King. Nu vet man att den är relativt vanlig i området. Vi skådar här upp till ca 3 000 meters höjd i fantastiska lövskogar med stort inslag av bambu.

Ibland genljuder skogarna i östra Himalaya av ropen från Ward´s Trogon. Foto: Peter Lobo

Resan fortsätter sedan till Namdapha nationalpark i sydöstligaste Arunachal Pradesh, på gränsen till Burma. I ingen annan nationalpark i världen finns så stora höjdskillnader inom parkgränserna som Namdapha, från 200 meter över havet till över 4 500 meters höjd. Inte undra på att variationen av flora och fauna är unik i detta område med Indiens högsta biodiversitet. Det är inte bara gott om fåglar, här finns även en hel del intressanta däggdjur. Det är faktiskt inte är så svårt att få syn på den sällsynta gibbonen Western Hoolock Gibbon. Vi vandrar genom orörda lövskogar och täta bambustånd. Vårt camping team tar hand om den tunga packningen och vi bär själva bara våra lätta dagtursryggsäckar. Våra dagar i Namdapha kommer att fyllas av mängder av de fåglar som är typiska för östra Himalayas skogar.

Namdapha NP är hem för Beautiful Nuthatch. Foto: Peter Lobo

Efter våra tältnätter i Namdapha känns det skönt att ta in på hotell i Tinsukia. Här stannar vi ett par nätter under det att vi utforskar Dibru-Saikhowa NP. Området, som skyddades redan 1890, översvämmas årligen av Brahmaputra och Dibrufloden vilket gör att utseendet skiftar mellan åren. Vi skådar i glesa lövskogar, i våtmarker och i högt elefantgräs. Reservatet besöks sällan av fågelskådare men innehåller flera arter som är svåra att finna någon annanstans. Vi kan förvänta oss att få se eller höra sådana rariteter som Jerdon´s Bushchat, Marsh, Jerdon´s och Slender-billed Babblers samt Black-breasted Parrotbill. Reservatet ligger på en ö i Brahmaputras flodsystem och för att nå dit åker vi båt en bit. Vi spanar då efter Ganges River Dolphin.

Black-beasted Parrotbill, endemisk för Assam. Foto: Peter Lobo

Resan avslutas i ett av Indiens absolut finaste viltområden, nämligen nationalparken Kaziranga. Vi tillbringar två heldagar här och rikedomen på både fåglar och däggdjur är mycket hög. I fågelväg ska vi spana extra efter Spot-billed Pelican, Greater och Lesser Adjutant samt Bengal Florican. Det som förmodligen kommer att göra störst intryck på oss är hjordarna med Svamp och Hog Deer och alla möten med noshörningar och elefanter. Vem vet, vi kanske även stöter på någon tiger? Det finns över hundra individer i området men det är mycket skygga och svårsedda. Vi skådar också i de närbelägna te-odlingarna och spanar då efter bl a Blue-naped Pitta, Yellow-vented Warbler, Pale-chinned Flycatcher och White-browed Scimitar Babbler.

Det finns ett stort bestånd av pansarnoshörning i Kaziranga NP. Foto: Bengt Grandin

Det här är resan för dig som är beredd på lite strapatser (men inga umbäranden) för att få uppleva något av det mest unika som den indiska fågelfaunan har att erbjuda. Vissa dagar går vi längre sträckor (upp till 11 km) som i Namdapha nationalpark. Stigarna vi vandrar på kan vara backiga. Vid regniga förhållanden kommer vi att träffa på en hel del blodiglar men i gengäld finns här ingen mygg. Många av ”mestågen” vi träffar på rör sig i trädtoppshöjd (30-40 meter upp i luften) och det blir en hel del skådning med böjda nackar vilket vi kommer att känna av i slutet av dagen.

Grey Peacock-Pheasant. Det känns som att nästan alla fåglar är spektakulära i Östra Himalaya, och de är de också! Foto: Jainy Kuriakose

Andelen fågelarter som av BirdLife International klassas som globalt eller regionalt hotade är hög i den här delen av Indien och vi har hygglig chans att se ett 40-tal av dessa arter. Vi reser i en liten grupp för att kunna optimera den ofta tålamodskrävande skådningen i tidvis svårskådade miljöer med tät undervegetation och mycket bambu.
 
Göran Pettersson har tillbringat över ett år i fält på indiska halvön och har besökt Assam och Arunachal Pradesh under flera resor. Det här blir AviFaunas fjärde tur till nordöstra Indien. AviFaunas resor till olika delar av indiska halvön är mycket populära och det här blir vår tjugotredje resa till Indien.

Vi räknar med att se över 400 fågelarter under resan.

Greater Adjutant vinner kanske inga skönhetspris, men det är en av världens mera sällsynta fåglar och just här i Assam finns större delen av världspopulationen. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1Resan startar på New Delhi internationella flygplats. Natt New Delhi. Dag 2: Inrikesflyg till Dibrugarh och transport ca fyra timmar till Roing. Natt i Roing. Dag 3: Mishmi Hills. Natt Roing. Dag 4: Roing. Natt Roing. Dag 5: Transport ca 5 timmar till Deban. Natt i Deban. Dag 6–9: Vandring i Namdapha NP. 4 tältnätter i Namdapha NP. Dag 10: Vandring tillbaka till Deban. Natt i Deban. Dag 11: Transport ca 4 timmar till Tinsukia. Natt i Tinsukia. Dag 12: Dibru-Saikhowa NP. Natt i Tinsukia. Dag 13: Morgon vid Digboi Oilfields, därefter transport ca 7 timmar till Kaziranga NP. Natt Kaziranga. Dag 14–15: Kaziranga NP. Nätterna i Kaziranga. Dag 16: Transport ca 5 timmar till Guwahati och flyg vidare till New Delhi där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 8 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 8 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
I priset ingår:
Inrikesflyg Delhi/Dibrugarh och GuwahatiI/Dehli
Logi i dubbelrum på enkla turistklasshotell. Fem tältövernattningar i Namdapha.
Helpension.
Alla transporter (jeep och minibuss)
Bärare och camping team under vandringen i Namdapha
Tillstånd och avgifter till ”Restricted Area”-områden
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Lokal skicklig engelsktalande fågelguide under hela resan
Svensk reseledare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan

Tillkommer: Visumkostnad (f n ca 600 kr.) samt ev kameraavgift i nationalparkerna.
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Under dagarna 15-25 Cº. Nätterna är förvånansvärt kyliga och ligger på endast några få plusgrader. Det är risk för kraftiga regn och på högre höjd kan det bli snö.
 
Tempo, inriktning. Trestorksresa, där fåglarna står i fokus. Vistelsen i Namdapha nationalpark genomförs under mycket fältmässiga förhållanden. Vi bor i enkla tält och vandrar 7–11 km om dagen. Duschen består under vandringen av ett litet tält och en spann vatten. Packningen bärs av bärare. Själv bär du bara en liten dagtursryggsäck. Vissa sträckor kan vandringen vara halkiga under regniga förhållanden. Vi får räkna med regn. Åtminstone under några dagar av resan.

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin