Snöleopard, Indien 11–24 september 2018

Reseledare: Richard Ottvall  OBS: RESAN ÄR TIDIGARELAGD 1 DAG

Vi möter en enastående vacker natur i Hemis NP. Foto: Göran Pettersson

Det som tidigare endast varit en ouppnåbar dröm är nu möjligt att uppleva i snöleopardens rike i Hemis nationalpark i norra Indien. I ett berglandskap med sceniska vyer över Himalaya har vi chansen att få syn på ett av världens mest svårsedda och mytiska kattdjur, snöleoparden. Förutom att vi hoppas på euforiska upplevelser av snöleopard har vi goda chanser på möten med vargar. Snöleopardens mest eftertraktade bytesdjur, blåfår, finns det gott om liksom snöhöns och andra höglandslevande fåglar.

Blåfåren, snöleopardens huvudföda, tar sig lätt fram på de sextiogradiga sluttningarna. Foto: Göran Pettersson

Ladakh är en region i norra Indien, vilket domineras av ett spektakulärt och kargt landskap. Närheten till Tibet är påfallande med magnifika buddhistkloster och bönevimplar i olika färger. Tidigare genomkorsades regionen av betydelsefulla handelsvägar, men idag är det istället turismen som utgör en viktig inkomstkälla. Vi besöker området under den ”varma” årstiden för att leta efter snöleopard. De höga passen är normalt öppna under denna period, vilket möjliggör transporter till platser som saltsjön Tso Kar och andra miljöer, vilket utökar artlistan med både fåglar och djur.

Flygresan till Ladakh ger lite nya perspektiv på tillvaron. Foto: Daniel Bengtsson

Resan inleds med en av de mest spektakulära flygningarna man kan göra i denna del av världen. Från Indiens huvudstad Delhi flyger vi till staden Leh där vi under två dagar acklimatiserar oss till den höga höjden. Vi besöker det kända buddistklostret Thikse Gompa och skådar fågel längs Indusdalen som skär genom det karga landskapet. Här har vi chans på den karismatiska vadaren ibisnäbb. I staden kan man välja att strosa runt bland små butiker eller marknadsstånd och kanske hitta ett vackert smycke att köpa med hem.

Thiksay Gompa (kloster) är väl värt ett besök. Foto: Göran Pettersson

Från det bekväma hotellet i Leh förflyttar vi oss till tältlägret i Rumbakdalen i Hemis nationalpark där vi övernattar sju nätter. Våra lokala värdar kommer att göra sitt yttersta för att vi ska trivas och njuta av vår vistelse under dessa fältmässiga förhållanden. Våra guider som är experter på snöleopard kommer att hjälpa oss att spana intensivt i de branta dalgångarna efter den mytiska katten. Hemis nationalpark hyser goda antal av däggdjur och djuren tillåter oss att komma dem relativt nära inpå livet. Fågelartlistan blir inte lång, men spännande med goda chanser på åtskilliga arter typiska för Himalayas bergsområden.

Svarthalsad trana är en exkulsiv häckfågel för Tibetanska högplatån. Tso Kar. Foto: Daniel Bengtsson

Efter vår vistelse i Rumbakdalen fortsätter vi till de vackra vyerna vid Tso Kar, en alpin saltsjö. Här betar flockar med vildåsnor och i fågelväg bör vi hitta den sällsynta och hotade svarthalsad tranan samt många tibetflyghöns.

Tillbaka i Leh flyger vi åter mot Delhi där resan avslutas med ett besök i ett sikhtempel. Richard Ottvall är väl förtrogen med Himalayas och Indiens fågelfauna efter tidigare resor dit. Detta blir AviFaunas tjugoförsta resa till Indien och den första till Ladakh.

Vi räknar med att kunna se närmare 120 fågelarter under resan.

Sjön Tso Kar på 4 600 meters höjd ger mycket nytt i artlistan. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Delhis internationella flygplats. Natt i Delhi. Dag 2: Inrikesflyg till Leh. Natt i Leh. Dag 3: Leh, Thikseyklostret och Indusdalen. Natt i Leh. Dag 4–10: Transport till Zingchan och vandring till tältläger i Rumbak Valley där vi stannar till Dag 11. Dag 11: Vandring till Zingchan och transport till Tso Kar. Natt i Tso Kar. Dag 12: Tso Kar där vi övernattar. Dag 13: Morgon i Tso Kar och transport till Leh. Natt i Leh. Dag 14: Inrikesflyg till Delhi. Besök i Sikhtempel. Resan avslutas på Delhis internationella flygplats.

 
Pris utan flyg: 38.400 kr. (max 7–8 delt.).

Pris med flyg: ca 45.900 (max 7–8 delt.).

Enkelrumstillägg: 1.800 kr. 5 hotellnätter, enkelrum ej tillgängligt under tältningen.
Ungdomspris utan flyg: 34.600 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 42.100 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell och i tältläger
Helpension
Alla transporter
Inrikesflyg
Bärare
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Lokala guider
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visum (ca 650 kr.), dricks på hotell + bagagebärare
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 7.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. I huvudsak torrt och soligt men regn eller kanske snö på högre höjd kan förekomma på resan. Temperaturerna varierar mellan kallt och varmt. Det kan blåsa friskt i bergen.
 
Tempo. Lugnt tempo, men med vistelse på hög höjd och flertalet nätter i tält. Vi acklimatiserar oss i staden Leh på 3 500 m höjd och tältlägret ligger ytterligare något högre (ca 3 800 m ö h). Den allra högsta höjden vi når är drygt 5 000 meters höjd (ett pass vi passerar med vår buss). Vi har en 1,5 km lång vandring upp till baslägret. Bärare tar med all utrustning. Vandringen är inte strapatsrik, men kan vara påfrestande på den höga höjden. I Tso Kar tältar vi två nätter på 4 600 meters höjd, men då har vi tillbringat en dryg vecka på hög höjd och är bra acklimatiserade.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 3.840 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin