Belize & Guatemala 8–19 mars 2018

Tangaror är välrepresenterade i Belize. Här en Golden-hooded Tanager. Foto: Al Erickson

Senaste nytt: ny fin dag i Guatemala. Se: 16 mars

Under perioden 8–19 mars reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Belize & Guatemala. I detta lilla område, mindre än Småland, kommer vi att besöka våtmarker, regnskogar, kuster och det fint välbevarade Mayatemplet i Tikal. Vi regnar med skönt väder och många fina fåglar och däggdjur. Resan blir AviFaunas första resa till Belize och det andra besöket i Guatemala. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 17 mars kl. 17.40.

8 mars

Belize City. Vi landade vid lunchtid och for ut till några räkdammar. Här såg vi bl a vit morf av amerikansk gråhäger och trefärgad häger. Från bilen noterades sedan både Fork-tailed o Scissor-tailed Flycatcher. Blue Ground-dove var också kul, samt att fara genom mennonit-samhällena.

Lamanai. Vi hann med en båttur redan första kvällen som gav Agami Heron, Yucatan Nightjar, samt Northern Potoo. 

9 mars

Lamanai. Dagen tillbringades bland Mayaruiner. Bästa arten var nog Tody Motmot. Även Grey-headed Tanager var kul att få se. Sex arter spettar sågs, däribland Golden Olive och Smokey Brown. Men främst regionala endemer Yucatan woodpecker. På kvällen gjorde vi en spotlighting-tur och såg bl a en Kinkajou (relaterad till tvättbjörnar).
Tody Motmot. Foto: Teet Sirotkin

10 mars

Lamanai. Förmidagspromenaden producerade en näsbjörn och en White-collared Manakin.

Sedan transport till Crooked Tree där vi möttes av Amerikansk skogssnäppa, Yucatan Jay och häftiga iguaner.

11 mars

Crooked Tree. I barrskogen kikade vi på Laughing Falcon, Olive Sparrow, Acorn samt Ladder-backed Woodpecker. Även många skogssångare noterades, där Graces Warbler kanske var roligast. Nu är det riktigt varmt så vi tog det lugnt under lunchtid. I skymningen spanade vi in två ovanliga gojor. Yellow-headed Amazon och Yucatan-endemen Yellow-lored Amazon, medan Lesser Nighthawks jagade över oss.
Rosenskedstork. Foto: Teet Sirotkin

12 mars

Crooked Tree. I dag gjorde vi en fantastisk båttur på lagunen. En Sungrebe ropade ihärdigt och sågs kort. I träden satt Boat-billed Herons och över vattnet jagade Snail Kites. Sedan transport till Crystal Paradise där en halvtam Grey Fox balanserade på räcket. Band-backed Wren tjattrade i träden och Lesser Swallow-tailed Swifts flög över huvudet.
Båttur på Crooked Tree. Foto: Teet Sirotkin

13 mars

Caracol. Idag gjorde vi en förändring i programmet och for till Maya-staden Caracol. Den upptäcktes så sent som 1937 och är den till ytan största Maya-bosättningen i regionen. Swallow-tailed Kites flög över ruinerna och Montezuma Oropendola spelade för fullt. Vi besökte också en fin grotta, Rio Frio Cave, och spanade in några barrskogsarter som Rusty Sparrow och Rufous-capped Warbler.
Gruppen i Caracol. Foto: Teet Sirotkin

14 mars

Pine Ridge. Dagen tillbringades i barrskog. Några rovfåglar var målarter: Kungsgam och Orange-breasted Falcon. Bägge dessa fick vi se och dessutom den fina White Hawk. En Agouti sprang i trädgården när vi hade artgenomgång.
Orange-breasted Falcon. Foto: Teet Sirotkin

15 mars

Tikal. Idag styrde vi kosan mot Maya-ruinerna i Tikal. Vi bytte alltså land och utökade listan med målarten Occelated Turkey, en av världens två kalkonarter. Den var nästan lite väl enkel - gick omkring och spelade på parkeringen. Ruinerna var så klart magiska och så var även den Stub-tailed Spadebill vi såg där. Northern Schiffornis var också ny, liksom de festliga spindelaporna i träden.

16 mars

Tikal. Heldag bland ruiner och i littoral skog. Både Crested Guan och Great Currassow visade sig fint. Idag han vi också med ett dopp i poolen när det var som varmast. Yucatan-endemen Grey-throated Chat visade sig fint på eftermiddagen.
Teet Sirotkin
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin